Καίτη Καρβούνη Γκατζή:11 Ιουλίου Helga – Αγία Όλγα

Ποτέ φίλοι μου δεν είναι αργά! Σφάξτε όσο θέλετε. Και αν ειλικρινά μετανοήσετε… πού ξέρετε μπορεί μια θέση στην αγιοσύνη να γίνει δική σας!

32
Helga- Aγία Όλγα.
Γεννήθηκε στα 879 από γονείς αριστοκρατικής καταγωγής των Ρως, προγόνων των Ρώσων. Πήρε το όνομα Helga. Μικροπαντρεύηκε τον Ιγκόρ του Κιέβου, αρχηγό- ηγεμόνα- βασιλιά των Ρως και έκανε έναν γιο, τον Σβιάτοσλαβ. Δρεβλιανοί σκότωσαν τον βασιλιά σύζυγο σε μιά του επιδρομή φοροείσπραξης και η Helga πήρε τα ηνία του θρόνου για 20 χρόνια μέχρι το παιδάκι της να ενηλικιωθεί.
 
Η σκληρότητα και αγριότητά της έγινε παραμύθι. Πού, πώς μπλέχτηκε ο μύθος με την πραγματικότητα στα δρώμενα της βασίλισσας Helga είναι άγνωστο. Της καταλογίζουν τον σφαγιασμό και προσπάθεια εξολόθρευσης των Δρεβλιανών ως πράξη εκδίκησης για τη δολοφονία του συζύγου της. Πολλούς έδεσε και έκαψε, πολλούς κλείδωσε στα αμπάρια πλοίων που στη συνέχεια βύθισε. Από τους κατοίκους μιας πόλης που πολιορκούσε ζήτησε για τη λύση της πολιορκίας ένα περιστέρι από κάθε σπίτι. Έλυσε την πολιορκία και πριν εγκαταλείψει την πόλη έβαλε φωτιά στα πόδια των περιστεριών και τα άφησε ελεύθερα. Αυτά επέστρεψαν έντρομα στις φωλιές τους, πήραν φωτιά οι στέγες που ήταν από άχυρο και κάηκε όλη η πόλη!
 
Έκανε πολλά κακά η Helga. Ήταν ο φόβος και ο τρόμος των εχθρών της. Στα 955 μετανιωμένη ειλικρινά για τη συμπεριφορά της ασπάστηκε τον Χριστιανισμό. Βαπτίστηκε στην Κων/πολη επί αυτοκράτορος Κωνσταντίνου Ζ και ονομάστηκε Ελένη.
 
Έκτοτε αφιέρωσε τη ζωή της στη διάδοση και επικράτηση του χριστιανισμού στους Ρως.Το 969 πέθανε.
Η Ρώσικη εκκλησία το 1587 την ανακήρυξε αγία και ισαπόστολο.
Η Αγία Όλγα (Helga) γιορτάζει στις 11 Ιουλίου.