ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ-Κίνημα Αλλαγής-ΚΚΕ- ΜέΡΑ 25: καταψήφισαν τροπολογία Βορίδη που αφαιρεί δικαιώματα στους επικεφαλής παρατάξεων

0

Ψηφίστηκε η διάταξη για τα εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων. Η συγκεκριμένη διάταξη (άρθρο 41 στο τελικό νομοσχέδιο, 44 πριν), είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στο εσωτερικών των δήμων αλλά και σε κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς απαγόρευσε στις αντιπολιτευτικές δημοτικές παρατάξεις να θέτουν εκτός ημερήσιας διάταξης θέματα στις συνεδριάσεις.

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο άρθρο ψηφίστηκε μετά από ονομαστική ψηφοφορία που ζήτησε το Κίνημα Αλλαγής.

Επί 298 ψηφισάντων, 157 βουλευτές (ΝΔ) ψήφισαν “ναι”, 131 (ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής, ΜέΡΑ 25 και ΚΚΕ) ψήφισαν “όχι”, ενώ 10 (Ελληνική Λύση) δήλωσαν “παρών”.

Η διάταξη που αντικαταστάθηκε ανέφερε:

7.Ο πρόεδρος καταρτίζει την ημερήσια διάταξη. Στην ημερήσια διάταξη αναγράφονται υποχρεωτικά και όλα τα θέματα που προτείνει ο δήμαρχος, η εκτελεστική επιτροπή, καθώς και η οικονομική επιτροπή και η επιτροπή ποιότητας ζωής. Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση-εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης. Κατά προτεραιότητα και πάντα μετά τον δήμαρχο εκφράζουν τις απόψεις τους οι επικεφαλής των παρατάξεων, σύμφωνα με τη σειρά εκλογής.