Γεμάτη η Κυριακή 5 Ιουνίου: Αγώνας δρόμου “Γ. Αποστολάκης” και εκδήλωση για την “Φιλιώ Χαϊδεμένου”

3

Δύο εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 5 Ιουνίου στο δήμο Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας συγκεκριμένα:

Ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας την Κυριακή 5 Ιουνίου 2022 διοργανώνει δημόσια ανάγνωση και τιμητική εκδήλωση στην μνήμη της γιαγιάς της πόλης μας, της Γιαγιάς Φιλιώς με αφορμή την συμπλήρωση 15 ετών από τον θάνατό της (4 Ιουνίου 2007). 

Η  Φιλιώ Χαϊδεμένου ήταν, η ασίγαστη λαλιά των προσφύγων της πρώτης γενιάς και δεν εφησύχαζε μόνο με τις αναμνήσεις της.

Είχε συγκεντρώσει συγκινητικά θυμητικά της πατρίδας και του ελληνικού πληθυσμού, που αναγκάστηκε να μπει στα καράβια της προσφυγιάς, δικά της και όσα μπόρεσε να βρει.

Όλος αυτός ο «ιστορικός θησαυρός» κοσμεί τις προθήκες του Μουσείου Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του Δήμου μας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης και συγκεκριμένα στις 20.30 στο υπαίθριο Θέατρο  του Π.Π.Ι.Ε.Δ.  θα πραγματοποιηθεί η δημόσια ανάγνωση αποσπασμάτων του εξαιρετικού βιβλίου Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα, από μέλη της Θεατρικής Ομάδας ΟΝΕΙΡΩΔΟΙ.

Η ανάγνωση θα γίνει στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου ενώ εικόνα και ήχος θα μεταφέρεται στον εξωτερικό και προαύλιο χώρο του κτιρίου. Τα παραπάνω θα διαδραματίζονται σε παράλληλο χρόνο με την προσέλευση του κοινού για την τιμητική εκδήλωση «15 χρόνια μετά την γιαγιά Φιλιώ» και η διάρκεια της θα είναι 20 λεπτά.

Μία ακόμη εκδήλωση στο πλαίσιο του  «Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού», και των δράσεων που συνδιοργανώνουν, η Ι. Μητρόπολη Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, ο Δήμος Νέας Ιωνίας και ο Δήμος Ηρακλείου Αττικής.

Στην συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την εκδήλωση «15 χρόνια μετά την γιαγιά Φιλιώ…» που θα περιλαμβάνει:

 Σύντομη παρουσίαση της ζωής της Φιλιώς Χαϊδεμένου από τις: Βασιλική Κούλη Ηθοποιός – Δήμητρα Νικολοπούλου Φιλόλογος

  • Προβολή αποσπάσματος μαγνητοσκοπημένου με την γιαγιά Φιλιώ.
  • Ομιλία από την Χριστίνα Χαραλαμποπούλου Διεθνολόγο – Δισέγγονη της γιαγιάς Φιλιώς εκπρόσωπος της οικογένειας.
  • Ομιλία από τον Δημήτρη Καμούζη Ιστορικός, ερευνητής του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών
  • Ομιλία από τον Ζαχαρία Καρούνη, Ηθοποιός, Μουσικός   Σκηνοθετική – μουσική επιμέλεια της παράστασης Φιλιώ Χαδεμένου
  • Ομιλία – αναφορά στη Φιλιώ Χαϊδεμένου από την π. Αντιδήμαρχο Ν. Φιλαδέλφειας Ρούλα Κοσμά
  • Ομιλία – αναφορά στη Φιλιώ Χαϊδεμένου από την  Αρχοντία Παπαδοπούλου Ιστορικός-Επιμέλεια των κειμένων βιβλίου
  • Απαγγελία ποιήματος της γιαγιάς Φιλιώς από την Πελαγία Βουτζουλίδου – Κούλη, Μουσική: Αλέξανδρος Μιμίδης

 εκδήλωση θα διανθιστεί με ζωντανή μουσική από τον Αλέξανδρο Μιμίδη, στο Τραγούδι: Φωτεινή Βενιζέλου – Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Στην Δημόσια Ανάγνωση λαμβάνουν μέρος οι ηθοποιοί της ερασιτεχνικής θεατρικής ομάδας «Ονειρωδοί»: Γεωργία Νιφόρα, Χρυσάνθη Ισπάσου – Ισπάσα, Νίκος Ρασιδάκης & Ίωνας Αϊδίνης.

 *Στην εκδήλωση θα διατίθεται προς πώληση το βιβλίο «Γιαγιά Φιλιώ η Μικρασιάτισσα, Φιλιώ Χαιδεμένου» γ’ έκδοση, Εκδόσεις Ο Μωβ Σκίουρος

ΕΙΣΟΔΟΣ ΔΩΡΕΑΝ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 01 Ιουνίου στην αίθουσα του Π.Π.Ι.Ε.Δ. η συνέντευξη τύπου για τον 10ο αγώνα δρόμου «Γεώργιος Αποστολάκης, γνωρίζοντας τις γειτονιές της πόλης μου», που διοργανώνει ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, και που φέτος επιστρέφει στις 05 Ιουνίου, μετά από δύο (2) χρόνια απουσίας λόγω της πανδημίας.

Ο φετινός αγώνας είναι αφιερωμένος στον αγώνα κατά των ναρκωτικών και τελεί υπό την αιγίδα της Γ. Γ. Αθλητισμού.

Παρόντες στην συνέντευξη ήταν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Προαγωγής της Δημ. Υγείας & Δημοτικής Αστυνομίας Σπύρος Μπερδέσης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Ηλίας Γκρίντζαλης, η  Υπεύθυνη του προγράμματος της Θεραπευτικής Κοινότητας του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» Δήμητρα Θηβαίου, οδάσκαλος (μουσικός – συνθέτης) και εμπνευστής της μουσικής ομάδας «ΚΡΟΥΣΤΩΔΙΑ» του ΚΕΘΕΑ «Παρέμβαση» Κώστας Κωνσταντάτος, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης και παγκόσμιος πρωταθλητής Γιάννης Κωστάκης, καθώς και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής Δημήτρης Ζέτος.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφερόμενος στον αείμνηστο Δήμαρχο Γιώργο Αποστολάκη, εξήρε την παρουσία του τόσο στον αθλητισμό, καθώς υπήρξε αθλητής και καθηγητής φυσικής αγωγής στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όσο και στην πολιτική, στην οποία με την συνεπή παρουσία του κατάφερε να ενώσει ανθρώπους από διαφορετικούς χώρους, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό των πολιτών της Νέας Χαλκηδόνας.Στη συνέχεια εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις περίπου 1000 συμμετοχές αθλητών και αθλητριών όλων των ηλικιών, γεγονός που έρχεται ως συνέχεια της άψογης διοργάνωσης του αγώνα δρόμου «Γ. Παπαβασιλείου» στο άλσος της Νέας Φιλαδέλφειας, πριν μερικούς μήνες. Τέλος έκανε ειδική μνεία στις δράσεις και το σπουδαίο έργο που επιτελείται στο Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων, ευχαρίστησε την κα Θηβαίου για την άμεση αποδοχή της πρόσκλησης και την συμμετοχή των παιδιών του ΚΕΘΕΑ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ στο συγκεκριμένο αθλητικό γεγονός της πόλης, δεσμευόμενος παράλληλα για την διάθεση συνέχισης της συνεργασίας με το ΚΕΘΕΑ και σε άλλες δράσεις του Δήμου (Κοινωνικές, Πολιτιστικές κλπ).

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε το πρόγραμμα του αγώνα που περιλαμβάνει για πρώτη φορά τον ημιμαραθώνιο των 21.100μ., που αποτελεί και το μεγάλο «στοίχημα» της διοργάνωσης, τον αγώνα 10χλμ και φυσικά τα 1000μ. για τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές, τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων της Νέας Φιλαδέλφειας της Νέας Χαλκηδόνας και όχι μόνο.

Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την προκήρυξη του αγώνα καθώς και όλες τις διαδρομές που θα ακολουθηθούν εδώ.