Στο 10,7% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα, στο 8,1% στην ευρωζώνη

1
Χωρίς φρένα τρέχει ο πληθωρισμός που στην Ελλάδα εκτοξεύτηκε στο 10,7% και στην ευρωζώνη στο 8,1%

Το ένα μετά το άλλο ρεκόρ σπάει ο πληθωρισμός τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα και με τις σημερινές «μαύρες» ανακοινώσεις Eurostat για τον Μάιο που επιβεβαίωσαν τις ζοφερές προβλέψεις.

Τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή δείχνουν ότι η Ελλάδα κατέγραψε άλμα στο 10,7%, που αποτελεί το πέμπτο υψηλότερο ποσοστό μετά τις Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία και Σλοβακία.

Σημειώνεται ότι το 10,7% είναι ο εναρμονισμένος δείκτης, κάτι που σημαίνει ότι ο επίσημος πληθωρισμός που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα από την ελληνική στατιστική αρχή θα είναι αρκετά πάνω από το 11%, καθώς η απόκλιση των στοιχείων μεταξύ Eurostat και ΕΛΣΤΑΤ είναι σχεδόν μία μονάδα.

Πριν τις ανακοινώσεις ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κληθείς να σχολιάσει, εμφανίστηκε αισιόδοξος υποστηρίζοντας πως «πάλι θα βρούμε δημοσιονομικό χώρο, όπως προκύπτει και από την εκτέλεση του προϋπολογισμού» για μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, που γονατίζουν από την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη εκτοξεύτηκε στο 8,1% τον Μάιο από το 7,4% τον Απρίλιο, καθώς οι τιμές στην ενέργεια να έχουν σημειώσει άνοδο της τάξης του 39,2% σε ετήσια βάση, τα τρόφιμα-ποτά-καπνικά να αυξάνονται κατά 7,5% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ ακολουθούν τα μη βιομηχανικά προϊόντα με 4,2% και οι υπηρεσίες με ποσοστό αύξησης 3,5%.

ΠΗΓΗEFSYN