Παραβατικές συμπεριφορές και βανδαλισμοί στην Πλατεία Πατριάρχου

1

Η παραβατικότητα των εφήβων είναι ένα συνεχώς αυξανόμενο φαινόμενο, το οποίο πηγάζει από κοινωνικούς, οικονομικούς και οικογενειακούς παράγοντες. Με τον όρο εφηβική παραβατικότητα, εννοούμε όλες εκείνες τις συμπεριφορές των εφήβων που αποκλίνουν από το πλαίσιο του νόμου. Τα κοινωνικά αίτια της εφηβικής παραβατικότητας μπορεί να έχουν να κάνουν με την αίσθηση αποκλεισμού, που λαμβάνει ο έφηβος από τον κοινωνικό του περίγυρο.  Αυτό το συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει τον έφηβο να κάνει πράξεις που πιστεύει πως θα τον κάνουν αρεστό σε μία κοινωνική ομάδα. Προφανώς η απάντηση δεν είναι η καταστολή.

Αυτή η παραβατικότητα σε συνδυασμό και με άλλα γεγονότα καταστροφής υποδομών της πόλης, τα οποία δεν είναι αναγκαίο να έχουν δημιουργηθεί από εφήβους, οδήγησαν τον Δήμαρχο Γιάννη Βούρο να κάνει την 27η Μαΐου την ακόλουθη ανάρτηση στο διαδίκτυο:

Προχθές το βράδυ κάποια πολιτισμένα καλόπαιδα έσπασαν όλα τα εντοιχισμένα φωτιστικά της πλ. Πατριάρχου. Προφανώς κάποια από αυτά ανήκουν στην συνομοταξία αυτών που κλέβουν τα γκολπόστ και τα δίχτυα από τα ανακαινισμένα γηπεδάκια 5Χ5, που κατεβάζουν τις τζαμαρίες των σχολείων και βανδαλιζουν τις τάξεις, που παρεισφρέουν στις κερκίδες των γηπέδων για να καταστρέψουν, που κόβουν συρματοπλέγματα και καλώδια, που ξηλώνουν μπασκέτες που…που…που.
Ένα οικονομικό βαρέλι με ζημιές για τον Δήμο χωρίς πάτο”.
 
Αυτά δεν συνέβησαν ξαφνικά, ότι υπάρχει θέμα το γνωρίζουν άπαντες, χαρακτηριστικό είναι το απόσπασμα από τη συνεδρίαση της 18ης Μαΐου της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας  που παραθέτουμε: