Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού Φιλιώ Χαϊδεμένου στην ψηφιακή εποχή

36

Το Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού «Φιλιώ Χαϊδεμένου» του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας τίμησε την Διεθνή ημέρα Μουσείων και στο  πλαίσιο του «Έτους Μικρασιατικού Ελληνισμού» σε εκδήλωση που διοργάνωσε την Τετάρτη 18 Μαΐου.

Αρχικά έγινε η παρουσίαση του νέου λευκώματος του Μουσείου με τίτλο «Ενθύμια από τις χαμένες πατρίδες». Το συγκεκριμένο λεύκωμα αποτελεί ένα ονειρικά αποτυπωμένο ταξίδι στον χρόνο, μέσα από συλλεκτικές και ανέκδοτες φωτογραφίες από τα αρχεία του Μουσείου, ειδικά επιμελημένο και αφιερωμένο στην επέτειο των 100 χρόνων μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή.

Ακολούθησε ομιλία με θέμα «Το ελληνικό εν Μικρά Ασία Σεδάν»; από τον Φιλαδελφειώτη Αλέξανδρο Μακρή,  Δρ Ιστορίας του ΕΚΠΑ.

Η εκδήλωση έκλεισε  με την παρουσίαση της τρισδιάστατης ψηφιοποίησης  ορισμένων αντικειμένων του Μουσείου, καθώς και της ψηφιακής εικονικής περιήγησης των χώρων του Μουσείου και σε επιλεγμένα εκθέματά του, από τους ειδικούς στο θέμα αυτό, οι οποίοι εξήραν την υπάρχουσα τεκμηρίωση του Μουσείου χαρακτηρίζοντας το από τα καλύτερα στο μέγεθός του Μουσεία. Οι εργασίες αυτές όταν ολοκληρωθούν θα βρίσκονται στο site του ιδρύματος και θα είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όποιον ενδιαφέρεται συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και ανάπτυξη του πολιτιστικού αποθέματος του Μουσείου.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος και η προϊσταμένη του Π.Π.Ι.Ε.Δ. Λευκοθέα Στεργίου.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης & Ηλεκτροφωτισμού Μιχάλης Κουτσάκης, ο Ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αλέκος Γούλας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Ηλίας Γκρίντζαλης, στελέχη του Δήμου, εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και φορέων, δωρητές ενθυμημάτων καθώς και συμπολίτες μας.