Εκδηλώσεις Μουσείου Φιλιώ Χαϊδεμένου: Λεύκωμα “Ενθύμια από χαμένες πατρίδες” και έκθεση ενθυμημάτων

55

Το λεύκωμα του ιδρύματος ΠΠΙΕΔ με τον γενικό τίτλο ” Ενθύμια από χαμένες πατρίδες” το οποίο εκδόθηκε με αφορμή τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 στις 7μμ στο χώρο του ιδρύματος. Η εκδήλωση εντάσσεται στις δράσεις του Μουσείου Φιλιώ Χαϊδεμένου με πλαίσια της Παγκόσμιας μέρας Μουσείων. Στην εκδήλωση θα παρουσιασθεί και το ψηφιακό πολιτιστικό αποτύπωμα του Μουσείου. Από την 15η Μαΐου στο χώρο του ισογείου λειτουργεί περιοδική έκθεση ενθυμημάτων.

Τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 στο Π.Π.Ι.Ε.Δ του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Βούρος και η Λευκοθέα Στεργίου (Προϊσταμένη Δ.Ο. – Αυτοτελούς Τμ. Π.Π.Ι.Ε.Δ.).

Η συγκεκριμένη ξεχωριστή έκθεση ενθυμημάτων αποτελεί μία ακόμα προσπάθεια ανάδειξης και διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς και κουλτούρας της Μικράς Ασίας, μέσω της οποίας επιτυγχάνεται η μεταλαμπάδευση της γνώσης στις νεότερες γενιές.

Τα κειμήλια, προέρχονται όλα από δωρεές απογόνων προσφύγων, φυλάσσονται στην αποθήκη του Μουσείου και δεν έχουν εκτεθεί ποτέ έως τώρα σε κοινό. Πλέον βρίσκουν την θέση που τους αρμόζει, με στόχο να αναδείξουν την συναισθηματική και μνημονική τους αξία, μεταφέροντας πληροφορίες, θύμησες και αξίες του παρελθόντος στη σύγχρονη εποχή.

Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους!

Ακολούθησε στο θεατράκι του Π.Π.Ι.Ε.Δ. συναυλία από το συγκρότημα AΛΚMAN, με ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα που φέρει τον τίτλο “Ανατολή”, μία σύγχρονη προσέγγιση της μουσικής της Μικρασίας και της Καππαδοκίας.

Εκτός του Δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας Γιάννη Βούρου, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Προαγωγής της Δημ. Υγείας & Δημοτικής Αστυνομίας Σπύρος Μπερδέσης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας & Προσχολικής Αγωγής Τάσος Κωνσταντινίδης, ο ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος Αλέκος Γούλας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Ηλίας Γκρίντζαλης, ο σύμβουλος της Κοινότητας Νέας Χαλκηδόνας Νίκος Κριεκούκης, η σύμβουλος της Κοινότητας Νέας Φιλαδέλφειας Αγγελική Σουρτζή, ο Πρόεδρος του ΚΕ.ΜΙ.ΠΟ. του Δήμου Νέας Ιωνίας Λουκάς Χριστοδούλου, μέλη του Δ.Σ. του Π.Π.Ι.Ε.Δ., εκπρόσωποι πολιτιστικών συλλόγων και πλήθος συμπολιτών μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ