Όλο και μεγαλώνει η απόσταση από το 1886, ο αγώνας συνεχίζεται για 8ωρο και αξιοπρεπείς αμοιβές

11

Την πρώτη Μαΐου γιορτάζεται η μέρα των εργατών. Είναι στην πραγματικότητα η καθιερωμένη γιορτή της εξέγερσης των εργατών του Σικάγου, η οποία αποτέλεσε μια από τις κορυφαίες στιγμές της πάλης των τάξεων στη νεότερη εποχή. Τον Μάιο του 1886 τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν διεκδικώντας ωράριο εργασίας στις 8 ώρες και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Την 1η Μαΐου του 1886, 600.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις απεργίες που γίνονταν σε όλη τη χώρα, και πάνω από 80.000 στο Σικάγο. Αυτό το Σάββατο του 1886, μια εργάσιμη μέρα, οι εργάτες ξεκίνησαν με τις γυναίκες και τα παιδιά τους για να διαδηλώσουν ειρηνικά στο χώρο της συγκέντρωσης, στην πλατεία Haymarket.

Στη γύρω περιοχή είχαν παραταχθεί αστυνομικές δυνάμεις αποτελούμενες από 1350 άτομα, οπλισμένα με οπλοπολυβόλα και περίστροφα. Κι ενώ το πλήθος παρακολουθούσε τις ομιλίες, ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης διατάσσει να διαλυθεί η συγκέντρωση. Στη συνέχεια,οι αστυνομικοί άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Είναι ακόμα άγνωστος ο αριθμός των θυμάτων αφού πολλοί τραυματισμένοι κατέληξαν τις επόμενες ημέρες.

Δυστυχώς και η φετινή Πρωτομαγιά του 2022 βρίσκει τους εργαζόμενους της χώρας σε δυσμενή θέση. Οι επιπτώσεις της ασκούμενης πολιτικής από την σημερινή κυβέρνηση έχουν βάλει τη σφραγίδα τους στις συνθήκες εργασίας και τις αμοιβές. Η απασχόληση πέραν του 8ωρου είναι πλέον νομοθετημένο καθεστώς, ο βασικός μισθός είναι κάτω από το όριο φτώχειας και γενικά οι αμοιβή της εργασίας δεν αυξάνεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό. Η επελθούσα ενεργειακή φτώχεια  δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς μειώνει την αγοραστική δύναμη, που επιδρά στην ζήτηση, αυξάνοντας έτσι την ανεργία με απρόβλεπτες κοινωνικές συνέπειες.

Συντακτική ομάδα