Ο Μάιος των συνεδρίων και εσωκομματικών διεργασιών

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε πρώτος τον συνεδριακό χορό και συνεχίζει με την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση, ακολουθούν τα συνέδρια της Ν.Δ., του ΜέΡΑ25 και του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., το οποίο θα εκλέξει επίσης νέες οργανώσεις πανελλαδικά και θα πραγματοποιήσει δημοψήφισμα για την ονομασία του.

35

Το κυβερνών κόμμα δίνει ραντεβού από τις 6 ώς τις 8 Μαΐου για το 14ο τακτικό Συνέδριό του, το οποίο επρόκειτο αρχικά να διεξαχθεί τον περασμένο Δεκέμβριο, ωστόσο αναβλήθηκε λόγω πανδημίας. Μετά από έναν κύκλο προσυνεδριακών συζητήσεων σε πόλεις της Ελλάδας και δήμους του λεκανοπεδίου, από την οργανωτική επιτροπή της Πειραιώς με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δηλώνουν έτοιμοι να υποδεχτούν τα μέλη και τους συνέδρους τους στο Metropolitan Expo στα Σπάτα, σε μια αναμφίβολα κορυφαία πολιτική διαδικασία. Πάντως, το γεγονός ότι η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι στην κυβέρνηση μεταφέρει το κέντρο βάρους στην προβολή και υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου, δεδομένου άλλωστε ότι το αργότερο σε ένα χρόνο θα διεξαχθούν εκλογές.

Την πετυχημένη απόπειρα του Δεκεμβρίου του 2021 στις εσωκομματικές διαδικασίες για τον νέο αρχηγό και τη δυναμική που προσέδωσε η συμμετοχή 270.000 ανθρώπων θα επιχειρήσει να αξιοποιήσει εν όψει της 8ης Μαΐου το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., στις εκλογές που πραγματοποιεί για τις νέες δημοτικές και νομαρχιακές του οργανώσεις. Σε μια απόφαση-έκπληξη, η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω μαζικοποίηση της διαδικασίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης έκανε γνωστό ότι την ίδια ημερομηνία τα μέλη και όσοι εγγραφούν εκείνη την ημέρα θα κληθούν να αποφασίσουν για το όνομα της παράταξης που θα τεθεί ως ερώτημα μέσω εσωκομματικού δημοψηφίσματος με κάλπες που θα στηθούν σε όλη την Ελλάδα.

Μία εβδομάδα αργότερα, την Κυριακή 15 Μαΐου, παίρνει ξανά σειρά ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκλέγει τον πρόεδρό του από τη βάση, απευθύνοντας ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής. Σε ξεχωριστή κάλπη θα πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία για την Κεντρική Επιτροπή, στην οποία δικαίωμα ψήφου θα έχουν τα 61.600 μέλη του που ήταν εγγεγραμμένα στα μητρώα του κόμματος έως τις 21 Μαρτίου.

Από τις 12 μέχρι τις 15 Μαΐου θα διαρκέσει εξάλλου το β’ μέρος του 1ου Διαβουλευτικού Συνεδρίου του ΜέΡΑ25, το α’ μέρος του οποίου είχε γίνει το περασμένο καλοκαίρι στη Δραπετσώνα. Τότε, με ποσοστό 92,48% είχαν εγκριθεί οι πολιτικές θέσεις του κόμματος, ενώ με 98% εγκρίθηκε το ψήφισμα για παλλαϊκή ενότητα για ρήξη με την ολιγαρχία. Παράλληλα, είχαν διευρυνθεί τα όργανα και πλέον η Κεντρική Επιτροπή αριθμεί 200 μέλη.

Τον σχετικό χορό θα κλείσει στις 20-22 του μήνα το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής που θα φιλοξενηθεί στις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο. Πρόκειται για την κατάληξη του εγχειρήματος της αυτο-οργάνωσης που είχε ως φιλοσοφία να κρατήσει ζωντανό και να ενδυναμώσει το ενδιαφέρον της βάσης για τα τεκταινόμενα του Κινήματος, όπως είχε δεσμευτεί ο πρόεδρός του.