Διεθνής Ημέρα της Μητέρας Γης 22 Απριλίου

16

Όταν η Μητέρα Γη μας στέλνει ένα μήνυμα

Η Μητέρα Γη προτρέπει ξεκάθαρα μια έκκληση για δράση. Η φύση υποφέρει. Οι ωκεανοί γεμίζουν με πλαστικό και γίνονται πιο όξινοι. Η υπερβολική ζέστη , οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες έχουν επηρεάσει εκατομμύρια ανθρώπους. Ακόμη και αυτές τις μέρες, εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε τον COVID-19 , μια παγκόσμια πανδημία υγείας που συνδέεται με την υγεία του οικοσυστήματος μας.

Η κλιματική αλλαγή , οι ανθρωπογενείς αλλαγές στη φύση καθώς και εγκλήματα που διαταράσσουν τη βιοποικιλότητα, όπως η αποψίλωση των δασών, η αλλαγή χρήσης γης, η εντατικοποίηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας ή το αυξανόμενο παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, μπορούν να επιταχύνουν την ταχύτητα της καταστροφής του πλανήτη.

Αυτή είναι η πρώτη Ημέρα της Μητέρας Γης που γιορτάζεται στο πλαίσιο της Δεκαετίας του ΟΗΕ για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων . Τα οικοσυστήματα υποστηρίζουν όλη τη ζωή στη Γη. Όσο πιο υγιή είναι τα οικοσυστήματα μας, τόσο πιο υγιής είναι ο πλανήτης – και οι άνθρωποι του. Η αποκατάσταση των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων μας θα βοηθήσει στον τερματισμό της φτώχειας, στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και στην πρόληψη της μαζικής εξαφάνισης. Αλλά θα τα καταφέρουμε μόνο αν όλοι παίξουν ρόλο.

Για αυτή τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης, ας υπενθυμίσουμε στον εαυτό μας – περισσότερο από ποτέ – ότι χρειαζόμαστε μια στροφή σε μια πιο βιώσιμη οικονομία που λειτουργεί τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τον πλανήτη. Ας προωθήσουμε την αρμονία με τη φύση και τη Γη. Γίνετε μέλος στο παγκόσμιο κίνημα για να αποκαταστήσετε τον κόσμο μας!

Κάνοντας ειρήνη με τη φύση

Η έκθεση «Κάνοντας Ειρήνη με τη Φύση: Ένα επιστημονικό σχέδιο για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων του κλίματος, της βιοποικιλότητας και της ρύπανσης» μεταφράζει την τρέχουσα κατάσταση της επιστημονικής γνώσης σε ξεκάθαρα, ξεκάθαρα και εύπεπτα μηνύματα βασισμένα σε γεγονότα, τα οποία μπορεί να συσχετιστεί και να παρακολουθήσει ο κόσμος. Γνωρίστε την τρέχουσα κατάσταση των επειγόντων ζητημάτων του κόσμου και τις ευκαιρίες επίλυσής τους.

Με τις ρίζες της στη δεκαετία που οδήγησε στο παγκόσμιο περιβαλλοντικό κίνημα

Η Γενική Συνέλευση όρισε την 22α Απριλίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης με ψήφισμα που εγκρίθηκε το 2009.

Οι αρχικές ρίζες ανάγονται στη δεκαετία του 1970, όταν η προστασία του περιβάλλοντος δεν ήταν ακόμη προτεραιότητα των εθνικών πολιτικών ατζέντηδων.

Η Διάσκεψη του ΟΗΕ για το Ανθρώπινο Περιβάλλον το 1972 στη Στοκχόλμη σηματοδότησε την αρχή μιας παγκόσμιας συνειδητοποίησης της αλληλεξάρτησης μεταξύ των ανθρώπων, των άλλων έμβιων ειδών και του πλανήτη μας, καθώς και την καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου και του Προγράμματος του ΟΗΕ για το περιβάλλον .

Το 1992, η Ατζέντα 21 , η Διακήρυξη του Ρίο για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη και η Δήλωση Αρχών για την Αειφόρο Διαχείριση των Δασών εγκρίθηκαν από περισσότερες από 178 κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής για τη Γη του Ρίο ντε Τζανέιρο, την πρώτη μεγάλη διάσκεψη στην οποία η Βιώσιμη Ανάπτυξη ήταν η κύριο θέμα που συζητήθηκε από τα κράτη μέλη.

Από τότε, όλες οι προσπάθειες για τη διατήρηση του περιβάλλοντος γνώρισαν μια εκθετική ανάπτυξη: η Σύνοδος Κορυφής για τη Γη στο Γιοχάνεσμπουργκ το 2002. η ανακήρυξη του 2008 ως Διεθνούς Έτους του Πλανήτη Γη . την επίσημη Διακήρυξη της Ημέρας της Μητέρας Γης του ΟΗΕ . Rio+20 – με αποτέλεσμα ένα εστιασμένο πολιτικό έγγραφο αποτελεσμάτων, το οποίο περιέχει σαφή και πρακτικά μέτρα για την εφαρμογή της βιώσιμης ανάπτυξης – και πρόσφατα, η  Διάσκεψη Κορυφής για τη Δράση για το Κλίμα 2019  και η COP25 , που επικεντρώνονται και οι δύο στην επίτευξη της Συμφωνίας του Παρισιού .

Τα Ηνωμένα Έθνη γιορτάζουν αυτόν τον εορτασμό μέσω της  πρωτοβουλίας Harmony with Nature , μιας πλατφόρμας για την παγκόσμια βιώσιμη ανάπτυξη που γιορτάζει κάθε χρόνο έναν διαδραστικό διάλογο για τη Διεθνή Ημέρα της Μητέρας Γης. Τα θέματα περιλαμβάνουν μεθόδους για την προώθηση μιας ολιστικής προσέγγισης για την αρμονία με τη φύση και την ανταλλαγή εθνικών εμπειριών σχετικά με κριτήρια και δείκτες για τη μέτρηση της βιώσιμης ανάπτυξης σε αρμονία με τη φύση.

Μήνυμα Γενικού Γραμματέα 2022

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Μητέρας Γης.

Είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε πώς συμπεριφέρεται η ανθρωπότητα στον πλανήτη μας.

Η αλήθεια είναι ότι ήμασταν φτωχοί φύλακες του εύθραυστου σπιτιού μας.

Σήμερα, η Γη αντιμετωπίζει μια τριπλή πλανητική κρίση.

Κλιματική διαταραχή.

Απώλεια φύσης και βιοποικιλότητας.

Ρύπανση και απόβλητα.

Αυτή η τριπλή κρίση απειλεί την ευημερία και την επιβίωση εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο./p>

Τα δομικά στοιχεία μιας ευτυχισμένης, υγιούς ζωής — καθαρό νερό, καθαρός αέρας, ένα σταθερό και προβλέψιμο κλίμα — βρίσκονται σε αταξία, θέτοντας σε κίνδυνο τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Αλλά υπάρχει ακόμα ελπίδα.

Πριν από πενήντα χρόνια, ο κόσμος συγκεντρώθηκε για τη Διάσκεψη της Στοκχόλμης.

Ήταν η αρχή του παγκόσμιου περιβαλλοντικού κινήματος.

Από τότε, έχουμε δει τι είναι δυνατό όταν ενεργούμε ως ένα.

Έχουμε συρρικνώσει την τρύπα του όζοντος.

Έχουμε διευρυμένες προστασίες για την άγρια ​​ζωή και τα οικοσυστήματα.

Έχουμε τερματίσει τη χρήση καυσίμου με μόλυβδο, αποτρέποντας εκατομμύρια πρόωρους θανάτους.

Και μόλις τον περασμένο μήνα, ξεκινήσαμε μια παγκόσμια προσπάθεια ορόσημο για την πρόληψη και τον τερματισμό της πλαστικής ρύπανσης.

Έχουμε αποδείξει ότι μαζί, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μνημειώδεις προκλήσεις.

Και το δικαίωμα σε ένα υγιές περιβάλλον κερδίζει έδαφος.

Πρέπει όμως να κάνουμε πολλά περισσότερα. Και πολύ πιο γρήγορα.

Ειδικά για να αποφευχθεί η κλιματική καταστροφή.

Πρέπει να περιορίσουμε την άνοδο της παγκόσμιας θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.

Είμαστε μακριά από το δρόμο.

Για να διατηρήσουν το 1,5 ζωντανό, οι κυβερνήσεις πρέπει να έχουν μειώσει τις εκπομπές κατά 45 τοις εκατό έως το 2030 και να επιτύχουν ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050.

Οι κύριοι φορείς εκπομπής ρύπων πρέπει να μειώσουν δραστικά τις εκπομπές από φέτος.

Αυτό σημαίνει να επιταχύνουμε το τέλος του εθισμού μας στα ορυκτά καύσιμα.

Και επιτάχυνση της ανάπτυξης καθαρής ανανεώσιμης ενέργειας.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επενδύσουμε γρήγορα στην προσαρμογή και την ανθεκτικότητα, ιδιαίτερα για τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους που συνέβαλαν λιγότερο στην κρίση.

Τον Ιούνιο, ο κόσμος θα συγκεντρωθεί ξανά στη Σουηδία για τη συνάντηση Στοκχόλμης+50.

Ας φροντίσουμε οι ηγέτες μας να φέρουν τη φιλοδοξία και τη δράση που απαιτούνται για την αντιμετώπιση της τριπλής πλανητικής μας έκτακτης ανάγκης.

Γιατί έχουμε μόνο μια Μητέρα Γη.

Πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να την προστατέψουμε.