Κόλαφος για την κυβέρνηση η απόφαση του ΣτΕ – εκτεθειμένη η διοίκηση Βούρου

Με ανακοίνωσή της η Δύναμη Πολιτών αναφέρει ότι η απόφαση του ΣτΕ αφήνει εκτεθειμένη τη διοίκηση Βούρου, η οποία κρυπτόμενη πίσω από την αμφισβητούμενη «νομιμότητα» των νόμων Θεοδωρικάκου αγνόησε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα που οι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί, τι έχει να πει περί «νομιμότητας» ο κ. δήμαρχος και η στενή ομάδα με την οποία διοικεί;

16

 

Κόλαφος για την κυβέρνηση – εκτεθειμένη η διοίκηση Βούρου

Αντισυνταγματικές έκρινε το Γ’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) τις αποφάσεις της Κυβέρνησης, μέσω του λεγόμενων “νόμων Θεοδωρικάκου” το 2019, για μεταφορά σοβαρών αρμοδιοτήτων από τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια στις Επιτροπές. Με δοτές πλειοψηφίες 3/5 υπέρ των παρατάξεων των περιφερειαρχών και δημάρχων οι επιτροπές ανέτρεψαν τις πλειοψηφίες των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων.

Η υπόθεση παραπέμπεται στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας, ωστόσο η απόφαση του Τμήματος αποτελεί κόλαφο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη και τις πολιτικές της για την υποβάθμιση και την απαξίωση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τους νόμους της Νέας Δημοκρατίας, στην πόλη μας η παράταξη του δημάρχου που βάσει των αποτελεσμάτων του Μαΐου 2019 εξέλεξε 10 δημοτικούς συμβούλους στους 33, απέκτησε απόλυτη πλειοψηφία στην Οικονομική Επιτροπή και την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με 5 στα 9 μέλη, αλλοιώνοντας το εκλογικό αποτέλεσμα και καταπατώντας την λαϊκή ετυμηγορία. Με αυτή την δοτή πλειοψηφία διοικεί ο κ. Βούρος και λαμβάνει αποφάσεις αγνοώντας την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου.

Οι μικροκομματικές σκοπιμότητες της κυβέρνησης επιβλήθηκαν στη βούληση των πολιτών, με ολέθριες συνέπειες για την πόλη. Έτσι με μόνο 4 ψήφους η διοίκηση Βούρου προχώρησε στο διαγωνισμό για την «ενεργειακή αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού», δεσμεύοντας για 9 χρόνια ένα μεγάλο μέρος του προϋπολογισμού του Δήμου για ένα υπερτιμολογημένο έργο.

Η απόφαση του ΣτΕ αφήνει εκτεθειμένη τη διοίκηση Βούρου, η οποία κρυπτόμενη πίσω από την αμφισβητούμενη «νομιμότητα» των νόμων Θεοδωρικάκου αγνόησε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Τώρα που οι νόμοι κρίνονται αντισυνταγματικοί, τι έχει να πει περί «νομιμότητας» ο κ. δήμαρχος και η στενή ομάδα με την οποία διοικεί;