Δύο προτάσεις για λογότυπα του Δήμου Ν Φιλαδέλφεια Ν Χαλκηδόνας. Χωρίς δημόσια διαβούλευση η τελική επιλογή;

Εικοσιδύο ήταν οι προτάσεις που εξέτασε η επιτροπή κάνοντας επιλογή σε δύο που ισοψήφησαν με τρεις ψήφους εκάστη! Κοινό χαρακτηριστικό των προτάσεων ο δικέφαλος αετός. Αξιοσημείωτο είναι ότι η επιτροπή δεν συνεδρίασε σε πλήρη σύνθεση με απόντες συμβούλους ακόμη και της πλειοψηφίας. Άγνωστο τι θα πράξει το Δημοτικό Συμβούλιο στη συνεδρίαση της 16ης Μαρτίου.

92

 

Λογότυπο Α

 

Λογότυπο Β

Επεξήγηση (Λογότυπο Α)

Ως κάτοικος ενός πολύ κοντινού Δήμου, της Μεταμόρφωσης, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αποτελεί αγαπημένο μου προορισμό και τον επισκέπτομαι αρκετές φορές μέσα στην εβδομάδα.

H Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα είναι ένας προσφυγικός Δήμος, με τεράστια πολιτιστική κληρονομιά γύρω από τη Μικρασία που μέσω των ανθρώπων της και της κουλτούρας της διατηρεί την ιστορία ζωντανή.

Το Άλσος Νέας Φιλαδέλφειας αποτελεί έναν πόλο έλξης στο Δήμο, ένα καταπράσινο στολίδι, που διαχρονικά φιλοξενεί ανθρώπους όλων των ηλικιών για άθληση ή μια ξέγνοιαστη βόλτα στα μονοπάτια του. Διαθέτει επίσης αρκετά μνημεία για την προσφυγιά, είναι άμεσα συνδεδεμένο με το γήπεδο της ομάδας που εδρεύει στον Δήμο, την ΑΕΚ, και επίσης γειτονεύει με ένα σημαντικό προσφυγικό μνημείο, το Πάρκο Μνημείου Μικρασιατών και Αλησμόνητων Πατρίδων.

Η γαλαζοπράσινη λίμνη με τον μύλο της είναι ίσως μια από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες για τη Νέα Φιλαδέλφεια – Νέα Χαλκηδόνα και προσελκύει μικρούς και μεγάλους για να την απολαύσουν κάθε στιγμή της ημέρας.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, σχεδίασα ένα γραμμικό λογότυπο με μινιμαλιστική αισθητική, το οποίο ήθελα να δηλώνει ξεκάθαρα την σύνδεση της Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας με την προσφυγιά, την φύση, καθώς και να περιέχει μια πολύ χαρακτηριστική εικόνα της, ενώ παράλληλα συμβαδίζει με τις σύγχρονες γραφιστικές τάσεις παγκοσμίως.

Δημιούργησα μια αψίδα, η οποία είναι χωρισμένη σε τρία σημεία. Στην μια πλευρά κυριαρχεί ο μισός Δικέφαλος Αετός, ένα σύμβολο συνδεδεμένο με την Μικρασία, την προσφυγιά και την ΑΕΚ. Στο πάνω μέρος της δεξιάς πλευράς απεικονίζονται τρία δέντρα που συμβολίζουν το Άλσος του Δήμου, καθώς και την πράσινη όψη της περιοχής.

Στο κάτω μέρος της δεξιάς πλευράς, υπάρχει ο Μύλος με την λίμνη, ένα ίσως από τα πιο χαρακτηριστικά σημεία του Δήμου.

Κλείνοντας, το λογότυπο χρωματίζεται σε γήινους τόνους οι οποίοι είναι εμπνευσμένοι από τις μοναδικές αποχρώσεις των δέντρων, της γης, και των μνημείων που μπορεί κανείς να συναντήσει στον αγαπημένο μας Δήμο, ενώ αναδεικνύουν και την πολιτισμική αξία της περιοχής.

Επεξήγηση (Λογότυπο Β)

Η ιδέα μου για το λογότυπο του Δήμου μας προήλθε φυσικά από τα ιστορικά μνημεία της περιοχής μας που την χαρακτηρίζουν και την κάνουν να ξεχωρίζει σε εθνικό επίπεδο. Ένα από αυτά είναι το ιστορικό άγαλμα Μικρασιατών και αλησμόνητων πατρίδων το οποίο φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Χρήστο Μέλιο.

Επέλεξα να παρουσιάσω τις έξη αυτές μορφές με έναν πιο απλό και γεωμετρικό τρόπο εντάσσοντας το περίγραμμα τους στο εσωτερικό ενός κύκλου.

Πάνω από αυτές τις έξη μορφές τοποθέτησα τον δικέφαλο αετό σε μια απλουστευμένη μορφή της Βυζαντινής αυτοκρατορίας σύμβολο πίστης αλλά και σύμβολο της ποδοσφαιρικής ομάδας Α.Ε.Κ που πολύ σύντομα θα εδρεύει και πάλι στην γειτονία μας.

Σχεδίασα το λογότυπο με γνώμονα την διαχρονικότητα αλλά και την ευκολία του να μπορεί να εκτυπωθεί για διάφορες χρήσεις του δήμου χωρίς να χάνει το νόημα του.