8 Μάρτη 2022 Ημέρα της Γυναίκας: Κανένας με σταυρωμένα χέρια για ειρήνη και έμφυλη ισότητα

Η τηλεργασία, η ισότητα των φύλων, η ψυχική υγεία και η μη αμειβόμενη εργασία φροντίδας βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων γύρω από την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

52

Γυναίκα είναι η μάνα, η αδελφή, η σύζυγος, η κόρη, η σύντροφος, η γιαγιά, η φίλη, η συνάδελφος …

Τις μέρες αυτές η σκέψη μας είναι στις γυναίκες της Ουκρανίας που βιώνουν τα δεινά του πολέμου, στις μάνες, στις αδελφές και τις αγαπημένες των στρατιωτών των αντιμαχόμενων πλευρών, το αίτημά τους για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας δεν μπορεί να είναι άλλο από το να σταματήσει ο πόλεμος.    

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στη χώρα μας στιγματίζεται από το χαμό 17 γυναικών, που μέσα στο 2021 έχασαν τη ζωή τους, καθώς υπήρξαν θύματα εγκληματικής ενέργειας από μέρους των συντρόφων τους, θύματα γυναικοκτονίας ένας όρος που αναζητά νομική αναγνώριση.

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών τιμάται σε χώρες όλου του κόσμου και κατοχυρώθηκε επίσημα από τα Ηνωμένα Έθνη το 1977 ως αναγνώριση της δράσης των γυναικών εργατριών στις αρχές του 20ου αιώνα. Το θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών από τον ΟΗΕ είναι «Έμφυλη ισότητα σήμερα για ένα βιώσιμο αύριο» αναγνωρίζοντας τον ηγετικό ρόλο των κοριτσιών και των γυναικών στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος για όλους τους ανθρώπους.

 

Η θεματολογία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την 8 Μαρτίου 2022

Οι γυναίκες εξακολουθούν να κάνουν τις δουλειές που κανείς δεν βλέπει. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να εστιάσει στην ισότητα των φύλων και στο πλήγμα που έχει δεχθεί λόγω της πανδημίας.

Ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω της πανδημίας και η τηλεργασία έχουν οδηγήσει σε συγκρούσεις μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Οι γυναίκες εξακολουθούν να επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος της μη αμειβόμενης εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. Το χάσμα μεταξύ των φύλων διευρύνθηκε λόγω της κρίσης του κορονοϊού και η δυσκολία εύρεσης ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής έχει επιβαρύνει σημαντικά τη ψυχική υγεία των γυναικών.

Οι γυναίκες υπερεκπροσωπούνται μεταξύ των χαμηλόμισθων στα περισσότερα κράτη μέλη και στον τομέα υγειονομικής περίθαλψης, ο οποίος έχει υποστεί ιδιαίτερη πίεση. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, το ΕΚ εστιάζει στην ισότητα των φύλων, στη ψυχική υγεία και στη μη αμειβόμενη εργασία.

 

Μικρή ιστορική αναδρομή (από wikipedia)

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1977 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Η πρώτη τήρηση της “Ημέρας της Γυναίκας”, ονομαζόταν «Εθνική Ημέρα της Γυναίκας»  και πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου του 1909 στη Νέα Υόρκη, όπου διοργανώθηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Αμερικής κατόπιν εισήγησης της Τερέζα Μαλκίελ. Αν και υπήρξαν ισχυρισμοί ότι η μέρα γιόρταζε την διαμαρτυρία των εργατριών στην κατασκευή ενδυμάτων στην Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου του 1857, οι ερευνητές τους καταρρίπτουν ως μύθο…

Η μέρα είναι επίσημη αργία στο Αφγανιστάν, την Αγκόλα, την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Μπουρκίνα Φάσο, την Καμπότζη, τη Κίνα (μόνο για γυναίκες), τη Κούβα, τη Γεωργία, τη Γουινέα-Μπισάου, την Ερυθραία, το Καζακστάν, τη Κιργιζία, το Λάος, τη Μαδαγασκάρη (μόνο για γυναίκες), τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Νεπάλ, τη Ρωσία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Ουγκάντα, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, το Βιετνάμ, και τη Ζάμπια. Από το 2019 η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας θα εορτάζεται ως αργία του ομοσπονδιακού κρατιδίου του Βερολίνου της Γερμανίας.