Σάλος στα social media με μήνυση Lidl σε 70χρονη που έκλεψε προϊόντα €30

Μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί η ιστορία ηλικιωμένης, η οποία το απόγευμα του Σαββάτου πήγε σε κατάστημα της αλυσίδας Lidl στο Ίλιον και έκλεψε προϊόντα αξίας 30-40 ευρώ.

61

Σε είδηση της ημέρας μετατρέπεται η γιαγιά που αναγκάστηκε να κλέψει τρόφιμα 30-40 ευρώ από σούπερ μάρκετ Lidl, επειδή δεν είχε χρήματα. Την είδηση έκανε γνωστή το OPEN, αποκαλύπτοντας σε ρεπορτάζ, ότι η 70χρονη έβαλε στην τσάντα της κρέας και τυρί, όμως ο υπεύθυνος του καταστήματος ήταν ανένδοτος και τελικά έγινε μήνυση στην ηλικιωμένη.

Από το πρωί η υπόθεση έχει προκαλέσει σάλο σε Facebook και Twitter ενώ αυτή την ώρα, το hashtag #cancel_Lidl είναι πρώτο trend στην Ελλάδα. 

Η Lidl, έκανε τις πρώτες δηλώσεις για το θέμα που κυκλοφορεί από το πρωί στο διαδίκτυο. Σύμφωνα με το euro2day, πηγές της εταιρίας αναφέρουν ότι σε ό,τι αφορά το συμβάν, ακολούθησαν αυτό που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ τα γεγονότα δεν είναι έτσι όπως παρουσιάζονται. Για το αν θα αποσύρει ή όχι τη μήνυση η εταιρία, ξεκαθάρισαν ότι αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει η διοίκηση της αλυσίδας.

Τι αναφέρει ο Ποινικός Κώδικας για αυτές τις περιπτώσεις

Τι ακριβώς συμβαίνει, όμως, σε περίπτωση που η πράξη τελέστηκε από ανάγκη; Το δικαστήριο θα τιμωρήσει την ηλικιωμένη γυναίκα; Το άρθρο 377, του Ποινικού Κώδικα (Νόμος 4619/2019) περί κλοπής και υπεξαίρεσης μικρής αξίας αναφέρει:

«Αν τα εγκλήματα των άρθρων 372 και 375 παρ. 1 έχουν αντικείμενο πράγμα μικρής αξίας, επιβάλλεται χρηματική ποινή ή παροχή κοινωφελούς εργασίας. Αν όμως η πράξη τελέστηκε από ανάγκη για άμεση χρήση ή ανάλωση του αντικειμένου της κλοπής ή υπεξαίρεσης, το δικαστήριο μπορεί να κρίνει την πράξη ατιμώρητη».

Έτσι, όπως όλα δείχνουν το σενάριο το δικαστήριο να κρίνει την πράξη της ηλικιωμένης γυναίκας ατιμώρητη είναι αρκετά πιθανό, αφού ο λόγος ο οποίος την ώθησε να προβεί σε κλοπή είναι ακριβώς η οικονομική ανέχεια. Η ίδια υποστήριξε στους αστυνομικούς – κάτι το οποίο εύκολα επιβεβαιώνεται – ότι έχει στεγαστικό δάνειο και ρύθμιση δανείου πολύ μεγάλη και ότι με τα χρήματα της σύνταξης προσπαθεί να αποπληρώσει το δάνειο για να μην της πάρουν το σπίτι.