Μαίρη Μαργαριτοπούλου: Καθυστερούν να αποδώσουν τα δημοτικά τέλη; Ποιοι και γιατί;

139

Οι δημότες πληρώνουν με δυσκολία τους νέους λογαριασμούς ενέργειας.
Σ´αυτούς περιλαμβάνονται και τα δημοτικά τέλη. Δηλαδή τα έσοδα των δήμων προκειμένου να συντηρούν και να βελτιώνουν τις υπηρεσίες καθαριότητας προς τους δημότες. Εκτός όμως της αδυναμίας αποπληρωμής των δημοτών, λόγω της ξέφρενης και μη ελεγχόμενης κερδοφορίας των εταιριών ενέργειας από το κράτος, βρισκόμαστε και πάλι μπροστά στην αυθαίρετη και παράνομη παρακράτηση των τελών καθαριότητας από μερικές εταιρίες ενέργειας. Συγκεκριμένα, όπως κατήγγειλε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Τρικαίων κος Παπαστεργίου στη συνεδρίαση της 27/1/22, για τον δικό του δήμο, οι εταιρίες που δεν αποδίδουν εγκαίρως τα τέλη καθαριότητας στους δήμους είναι οι KEN, ENERGY NRG,ΗΡΩΝ και η EUNICE Energy.
 
Φαίνεται πως βρισκόμαστε πάλι μπροστά σ´ένα επερχόμενο σκάνδαλο όμοιο της Energa Power, η οποία καταχράστηκε στο πρόσφατο παρελθόν τα δημοτικά τέλη των συνδρομητών της.
 
Το «άνοιγμα» αυτών των οφειλών προς τους δήμους, υπολογίζεται σήμερα σε 50 εκ.€. Η απουσία του κρατικού ελέγχου και επιβολής κυρώσεων για την συμβατική υποχρέωση των εταιριών να εκκαθαρίζουν άμεσα και να αποδίδουν τα χρήματα που οι δημότες έχουν προπληρώσει με κόπους και στερήσεις, είναι το δεύτερο στοιχείο μαζί με την έλλειψη ελέγχου της κερδοφορίας των εταιριών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Θα ήταν χρήσιμο να ενημερωθούμε επίσημα ως δημότες Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας αν οι ανωτέρω εταιρίες οφείλουν στον δήμο μας τα χρήματα που προπληρώνουμε. Υπάρχει καθυστέρηση ανταπόδοσης; Ποια είναι τα ποσά που οφείλονται. Ποιες είναι οι ενέργειες του Δήμου μας για διεκδίκηση αυτών των χρημάτων. Και βέβαια, τα ονόματα αυτών των εταιριών, δεν έτυχαν τυχαίας ανακοίνωσης από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ. Υποθέτω πως έγιναν γνωστά και για τους δημότες προκειμένου για να κάνουν σωστότερη επιλογή παρόχου.
 
Κατά τα άλλα, ενώ ένα ολόκληρο Δ.Σ. της πόλης μας, αναλώνεται σε διαφορές μικροποσοστών αυξήσεων των τελών, με αντιπαραθέσεις και καθυστερήσεις δεν χτυπάει το κακό στη ρίζα του. Δεν διεκδικεί με παρεμβάσεις και πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε να προστατεύσει τα χρήματα των δημοτών και τους κόπους των υπηρεσιών που παλεύουν με λίγα μέσα, δυναμικό και χρήματα να αιτιολογήσουν έστω την ύπαρξή τους.
 
Αν το έχει κάνει, καλό είναι να το γνωρίζουμε εφόσον αφορά τα χρήματά μας.