Ψήφισμα κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας για την Οπαδική Βία

80

Την συζήτηση στη συνεδρίαση της 9/2/22 είχαν προκαλέσει οι δημοτικού σύμβουλοι Αλέκος Γούλας και Ευτυχία Παπαλουκά με την κατάθεση σχετικού σχεδίου ψηφίσματος. Στη συνεδρίαση κατέθεσε δικό του σχέδιο ο Δήμαρχος Γ. Βούρος και ακολούθησε τρίτη πρόταση από τον Νίκο Σερετάκη. Παρά τις προσπάθειες για κοινό ψήφισμα δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει συμφωνία. Ένταση προκλήθηκε από ερώτηση του αντιδημάρχου Μιχάλη Κουτσάκη αν έχει αποδειχθεί ότι ο Κωνσταντίνος Τομπούλογλου υπήρξε θύμα οπαδικής βίας.

Ακολούθησε ψηφοφορία για δύο τελικά ψηφίσματα ένα του Γ. Βούρου με προσθήκες και το άλλο του Νίκου Σερετάκη με τροποποιήσεις των Α. Γούλα και Ε. Παπαλουκά, υπερψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία η πρόταση Νίκου Σερετάκη λαμβάνοντας 17 ψήφους έναντι 13 της πρότασης Γ. Βούρου, ένας σύμβουλος ψήφισε κατά και των δύο προτάσεων. Τέλος κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον νεκρό 19χρονο στη Θεσσαλονίκη.

Το Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι το εξής:

“Η αποτρόπαια πράξη της δολοφονίας του 19χρονου στη Θεσσαλονίκη φέρνει για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο την οπαδική βία, αλλά και την εγκληματική δράση φασιστικών συμμοριών που έχει οξυνθεί τα τελευταία 15 χρόνια, στρεφόμενη και εναντίον της αγωνιστικής δράσης του λαού και της νεολαίας.

Φαινόμενα που βρίσκουν απέναντι τον φίλαθλο κόσμο και στην περιοχή μας και που δυστυχώς έχουμε ιδία πείρα με πιο πρόσφατη την δολοφονική επίθεση ενάντια στον Κώστα Τομπούλογλου έξω από το σπίτι του.

Διαχρονικά, οι κυβερνήσεις  βρίσκουν τη λύση στην λήψη κατασταλτικών μέτρων, που συχνά αξιοποιούνται ενάντια στο λαό. Την ίδια ώρα βάζουν ταφόπλακα στον ερασιτεχνικό  αθλητισμό.

Η έξαρση των οργανωμένων επεισοδίων, η δημιουργία και η δράση οπαδικών στρατών, που μέσα τους φωλιάζουν φασιστικές συμμορίες, είναι σύμφυτα με τη σήψη και την εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, καθώς αξιοποιούνται για τις οικονομικές και πολιτικές επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται σε αυτόν.

Μόνο με την απεμπλοκή της επιχειρηματικής δράσης από τον αθλητισμό, μπορούν να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους αυτά τα φαινόμενα. Σε αυτή την κατεύθυνση είναι η αποσύνδεση των ΠΑΕ από το ‘στοίχημα’ και η μεταφορά τους στο υπουργείο Εμπορίου.

Αναγκαία και η λήψη μέτρων για την ανάπτυξη του αθλητισμού στο σχολείο και στη γειτονιά, με ανοιχτούς και δωρεάν αθλητικούς χώρους και την ενίσχυση της συμμετοχής της νεολαίας και του φίλαθλου αισθήματος. Καλούμε το Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας να αναλάβει δράσεις και πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση.”