Δήμος: Πρόγραμμα επανένταξης για αστέγους

14

Ενημερώνουμε τους συμπολίτες μας πως έπειτα από σχετικές ενέργειες της Δημοτικής Αρχής, ο Δήμος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας είναι στους 43 πρώτους Δήμους της χώρας που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Στέγαση & Εργασία» του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων.

Το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» στοχεύει στην επανένταξη ατόμων και οικογενειών που διαμένουν σε ξενώνες αστέγων, στο δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα

Προβλέπει την επιδότηση ενοικίου, την κάλυψη βασικών δαπανών για οικοσκευή και υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, καθώς και την επιδότηση εργασίας για διάστημα έως και 12 μήνες. Παράλληλα, παρέχει ψυχοκοινωνική στήριξη στους ωφελούμενους με στόχο την ενδυνάμωση και κινητοποίησή τους, ώστε να αναλάβουν σταδιακά την ευθύνη επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας και να επανενταχθούν ομαλά στον κοινωνικό ιστό.

Στις ωφελούμενες ομάδες του Προγράμματος, περιλαμβάνονται:

– Οικογένειες και άτομα που φιλοξενούνται σε ξενώνες μεταβατικής φιλοξενίας αστέγων και υπνωτήρια.

– Οικογένειες και άτομα που έχουν καταγραφεί από τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων ως άστεγοι και διαβιούν στον δρόμο ή σε ακατάλληλα καταλύματα.

– Γυναίκες που φιλοξενούνται σε ξενώνες γυναικών θυμάτων βίας.

– Άτομα που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους και φιλοξενούνται σε δομές παιδικής προστασίας.

Το πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί από την Διεύθυνση Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου μας σε συνεργασία με την ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ.

Η ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ, δραστηριοποιείται στο χώρο της Ψυχικής Υγείας και της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης, έχοντας πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία σε προγράμματα, δομές και υπηρεσίες υποστήριξης ευπαθών ομάδων, και έχει αναπτύξει με το Δήμο Νέας Φιλαδέλφεια – Νέας Χαλκηδόνας, πολυάριθμες δράσεις στο πεδίο της παροχής ψυχοκοινωνικής στήριξης, καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού και δημιουργίας ίσων ευκαιριών και νέων προοπτικών για όλους.
Η υλοποίηση του Προγράμματος «Στέγαση & Εργασία», αποτελεί μια ακόμη δράση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και της ΑμΚΕ ΙΑΣΙΣ με την οποία ενισχύεται το δίκτυο κοινωνικής προστασίας του Δήμου, πάντοτε με γνώμονα την ποιότητα ζωής για όλους και την υποστήριξη όλων των ομάδων του πληθυσμού.

Ο Δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας, Γιάννης Βούρος, ανέφερε: «Όπως έχω πει πολλές φορές, η κοινωνική πολιτική για εμάς δεν αποτελεί απλά έναν τίτλο σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα ή μια επικεφαλίδα σε μία έκθεση ιδεών ή σε μία συνέντευξη. Κοινωνική πολιτική σημαίνει δράση, σημαίνει προσπάθεια, σημαίνει αλληλεγγύη στην πράξη. Από τις πρώτες κινήσεις λοιπόν που κάναμε αναλαμβάνοντας τα ηνία του Δήμου ήταν να στρέψουμε το βλέμμα μας σε όλες εκείνες τις δομές που εξυπηρετούν ευάλωτους συμπολίτες μας. Ανακαινίσαμε πλήρως το κοινωνικό φαρμακείο, αναβαθμίσαμε τη λειτουργία του κοινωνικού ενδυματοπωλείου, διατηρώντας παράλληλα σε υψηλό επίπεδο όλες τις προϋπάρχουσες δομές όπως π.χ. τα κοινωνικά παντοπωλεία του Δήμου κλπ. Δεν σταματήσαμε όμως εκεί. Πρόσφατα εγκαινιάσαμε μία νέα δομή στην πόλη μας το κοινωνικό εστιατόριο, ενώ σε συνεργασία και με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σπ. Μπερδέση και την κοινωνική υπηρεσία κάναμε όλες τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να ενταχθούμε στο συγκεκριμένο πρόγραμμα του Υπουργείου Εργασίας. Στο ίδιο μοτίβο πρόκειται να συνεχίσουμε και τους επόμενους μήνες της θητείας μας».

Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, δήλωσε σχετικά: «Επεκτείνουμε το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» από 14 σε 43 Δήμους σε όλη τη χώρα. Με τον τρόπο αυτό καταπολεμούμε ενεργά την αστεγία. Καλύπτουμε σε ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, για δύο χρόνια το ενοίκιο και τα έξοδα οικοσκευής και ΔΕΚΟ, αλλά και για ένα χρόνο πλήρως το μισθό τους. Κεντρικό κράτος και τοπική αυτοδιοίκηση με αποτελεσματικές συνέργειες ενισχύουμε την κοινωνική επανένταξη των πλέον ευάλωτων συμπολιτών μας. Όλοι μαζί καταπολεμούμε την φτώχεια και την αστεγία και συμβάλλουμε ουσιαστικά στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, όσων συμπολιτών μας έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Δεν αφήνουμε κανέναν πίσω».