Έκαναν πίσω στο αναχρονιστικό «εκπαιδευτικό» πρόγραμμα

51
Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής Γιάννης Αντωνίου ανακοινώνει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε την ανάκληση της έγκρισης του Εκπαιδευτικού Προγράμματος του Mη Kερδοσκοπικού Σωματείου «Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής».

Σφοδρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για πρόγραμμα που απευθύνεται στα Γυμνάσια της χώρας σχετικά με την προγεννητική αγωγή, το οποίο όμως έχει επεξεργαστεί η γνωστή και μη εξαιρετέα για τις αντιεπιστημονικές και αναχρονιστικές απόψεις της Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής και το οποίο αναπαράγει τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού», που υποστηρίζει ότι η ζωή του βρέφους αρχίζει με τη σύλληψη.

Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΙΕΠ) μετά τις αντιδράσεις αναγκάστηκε να ανακαλέσει την έγκριση του προγράμματος, ωστόσο το ζήτημα παραμένει πολύ σοβαρό.

Τα βίντεο που προορίζονται να επιμορφώσουν τους μαθητές και τις μαθήτριες των σχολείων επιγράφονται «Εκπαιδευτικό video για λογαριασμό του Υπουργείου Παιδείας με θέμα την Προγεννητική Αγωγή» και εκφράζουν εκτός από αντιεπιστημονικές θεωρίες, αναχρονιστικές προβληματικές θεωρίες, που σε άλλες χώρες έχουν οδηγήσει ακόμη και σε απαγόρευση των αμβλώσεων, ακόμη και αν η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού.

Μεταξύ άλλων, στα βίντεο αυτά προβάλλεται και υποστηρίζεται η αντιεπιστημονική θεωρία, ότι η σύλληψη ξεκινά τη στιγμή που η μητέρα συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει ένα παιδί, ότι η μητέρα εκτός από το αίμα της περνάει στο έμβρυο τις σκέψεις της, την πνευματική τροφή ή ότι όλες οι ασθένειες του παιδιού ακόμα κι αν εκδηλώνονται δεκαετίες μετά, έχουν σχέση με την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με τη Μαλαματένια Ρούλια, από την Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής, σε ένα από αυτά τα βίντεο «τα πάντα ξεκινούν τη στιγμή της σύλληψης του παιδιού», στηρίζοντας το επιχείρημά της στο γεγονός ότι στην αρχαία Κίνα μετρούσαν την ηλικία του παιδιού από τη στιγμή της σύλληψης, αλλά και στις πεποιθήσεις φυλής στην Αφρική, σύμφωνα με τις οποίες η ηλικία του παιδιού ξεκινάει από την ώρα που η γυναίκα «συλλαμβάνει την ιδέα να κάνει παιδί». Επίσης υποστηρίζει ότι η κύηση είναι το σχέδιο και η έγκυος απλά το υλοποιεί.

Επίσης, στα βίντεο αυτά υπάρχουν πληροφορίες όπως ότι ο «Σωκράτης λέει ότι μετά τη γέννηση είναι αργά για την οποιαδήποτε αγωγή προς το παιδί» ή ότι «ο άγιος Πορφύριος υποστηρίζει ότι αγωγή υγείας αρχίζει με τη σύλληψη γιατί τότε από την ανυπαρξία περνάμε στην ύπαρξη». 

Σφοδρές αντιδράσεις

Η αποκάλυψη ότι το υπουργείο Παιδείας ενέκρινε για την εκπαίδευση και ενημέρωση εφήβων μέσω της εταιρείας αυτής, μέσω αντιεπιστημονικών και αναχρονιστικών ιδεών, έφερε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο μέσω του διαδικτύου και του hastag #video_γονιμότητας, αλλά και από πολιτικούς.

Μερόπη Τζούφη: «Το υπ. Παιδείας επιβάλλει πνευματικό μεσαίωνα στα παιδιά»

Στην ανακοίνωσή της η αν. τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μερόπη Τζούφη, χαρακτηρίζει το υπουργείο Παιδείας «θεσμικό αρνητή» του ορθολογισμού και τη επιστήμης και σημειώνει ότι το πρόγραμμα Προγεννητική Αγωγής «προπαγανδίζει συντηρητικές ψευδοθεωρίες για τη σεξουαλικότητα, τη γονιμότητα, τη γονεϊκότητα και το σώμα, ενοχοποιώντας τις γυναίκες και αμφισβητώντας το δικαίωμα στην άμβλωση».