Στο απόλυτο χάος το Καζακστάν: Σπεύδουν ρωσικές δυνάμεις – «Δεκάδες άτομα σκοτώθηκαν» λένε οι Αρχές

Όλα ξεκίνησαν στα δυτικά της χώρας το Σαββατοκύριακο, μετά την απότομη αύξηση της τιμής του υγραερίου αλλά εξαπλώθηκαν γρήγορα και εξελίχθηκαν σε λαϊκή έκρηξη με αίτημα την πολιτική αλλαγή στη χώρα αιφνιδιάζοντας τις αρχές.

63
Ο Οργανισμός της Συνθήκης Συλλογικής Ασφαλείας (CSTO), στον οποίο συμμετέχει και η Ρωσία, δήλωσε την Πέμπτη ότι στέλνει ειρηνευτικές δυνάμεις στο Καζακστάν και ότι αρκετές μονάδες εκτελούν ήδη τα καθήκοντά τους στη χώρα.
«Αυτή τη στιγμή, το ρωσικό τμήμα του ειρηνευτικού σώματος μεταφέρεται στο έδαφος του Καζακστάν από τις ρωσικές αεροδιαστημικές δυνάμεις. Οι πρώτες μονάδες των δυνάμεων έχουν ήδη αρχίσει να εκτελούν τα καθήκοντά τους», αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.
Σύμφωνα με τον CSTO, οι δυνάμεις θα φρουρούν στρατιωτικές βάσεις και θα βοηθούν την αστυνομία στον περιορισμό των ταραχών. Γνωστοποιείται επίσης ότι οι ειρηνευτικές δυνάμεις περιλαμβάνουν ρωσικές αερομεταφερόμενες δυνάμεις.
 
Σημειώνεται πως συνολικά, οι στρατοί των περισσότερων χωρών μελών του CSTO θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση: δηλαδή αυτό αφορά τη Ρωσία, τη Λευκορωσία, την Αρμενία, το Κιργιστάν και το Τατζικιστάν.
 

Νεκροί και τραυματίες

Αργά το βράδυ της Τετάρτης, δεκάδες άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Αλμάτι του Καζακστάν καθώς προσπάθησαν να εισβάλουν στο αρχηγείο της αστυνομίας.
 
«Μια απόπειρα εισβολής στο αρχηγείο της αστυνομίας στο Αλμάτι έγινε κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεκάδες δράστες εξοντώθηκαν», ανέφεραν συγκεκριμένα οι Αρχές.
Επίσης, πυροβολισμοί έπεσαν στην κεντρική πλατεία του Αλμάτι νωρίς την Πέμπτη, ενώ τουλάχιστον 50 οχήματα του στρατού είχαν περικυκλώσει πάνω από 200 άτομα.
Παράλληλα, οι εχθροπραξίες στην πόλη Αλμάτι στοίχισαν τη ζωή σε 12 αξιωματικούς των δυνάμεων επιβολής του νόμου, ενώ άλλοι 353 τραυματίστηκαν, μετέδωσε την Πέμπτη ο τηλεοπτικός σταθμός Khabar 24.
Μάλιστα, το πτώμα ενός εκ των 12 νεκρών βρέθηκε αποκεφαλισμένο, αποδεικνύοντας τον τρομοκρατικό χαρακτήρα των δραστηριοτήτων στο Αλμάτι.

«Τρομοκράτες περικυκλώνουν δύο μεγάλα νοσοκομεία στο Αλμάτι»

Ένοπλοι έχουν περικυκλώσει δύο μεγάλα νοσοκομεία στο Αλμάτι και δεν αφήνουν ασθενείς και ιατρικό προσωπικό να μπουν μέσα, μετέδωσε την Πέμπτη ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός του Καζακστάν.
Σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση, οι κάτοικοι του Αλμάτι ενημερώθηκαν για μια αντιτρομοκρατική επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί στο Αλμάτι κατά τη διάρκεια έκτακτης τηλεοπτικής εκπομπής και τους συνιστάται να αναζητήσουν καταφύγιο σε ασφαλή μέρη και να μην στέκονται κοντά σε παράθυρα.

«Τρομοκρατικές συμμορίες» βλέπει ο Πρόεδρος του Καζακστάν

Ο Τοκάγιεφ επέκρινε τους βίαιους διαδηλωτές, οι οποίοι έχουν καταλάβει κυβερνητικά κτίρια και άλλες εγκαταστάσεις σε πολλές πόλεις ολόκληρης της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης μητρόπολης του Αλμάτι, αναφερόμενος προφανώς σε αυτούς ως «τρομοκρατικές συμμορίες». Αυτοί οι εξαιρετικά οργανωμένοι διαδηλωτές είχαν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό, ισχυρίστηκε ο Τοκάγιεφ.
 
Οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου του Καζακστάν κάνουν ό,τι είναι δυνατό για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας στη χώρα, υπογράμμισε το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας.
«Οι υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων λαμβάνουν επί του παρόντος όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουν την κλιμάκωση της βίας. Ορισμένοι υποκινητές και οργανωτές ταραχών, που έχουν παραβιάσει το νόμο, λογοδοτούν σύμφωνα με το ποινικό και διοικητικό δίκαιο» ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, καλώντας τους πολίτες να μην πέφτουν σε προκλήσεις.
 
Επεισόδια στο Καζακστάν - Sputnik Ελλάδα, 1920, 05.01.2022
Κόσμος
Επιθέσεις, φωτιές, χάος: Τι συμβαίνει στο Καζακστάν και πού θα οδηγήσει η εκτός ελέγχου κατάσταση
Ο πρόεδρος του Καζακστάν υπογράμμισε ότι έχει ήδη ζητήσει τη βοήθεια των εθνών του ΟΣΣΑ επικαλούμενος την καταπολέμηση της «τρομοκρατικής απειλής» που στοχεύει στην «υπονόμευση της εδαφικής ακεραιότητας» της χώρας.
 
  ΠΗΓΗ:sputniknews.gr