Τέταρτο ναυάγιο σκάφους με πρόσφυγες μέσα σε λίγες ημέρες. 16 οι νεκροί από το ναυάγιο στην Πάρο

Η αλλαγή των μεταναστευτικών οδών, καθώς το πέρασμα από τα τουρκικά παράλια στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχει «στενέψει» εν μέσω εκατοντάδων καταγγελιών για απάνθρωπα pushbacks, οδηγεί σε τραγικά ναυάγια.

37
Το ψαράδικο σκάφος «Ελένη Κ.» αποβιβάζει τους διασωθέντες στην Πάρο

Το τέταρτο ναυάγιο σκάφους στο οποίο επέβαιναν πρόσφυγες, μέσα σε λίγες ημέρες, σημειώθηκε το βράδυ της Παρασκευής, παραμονή Χριστουγέννων, στη θαλάσσια περιοχή βορειοδυτικά της Πάρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Λιμενικό, αυτή την ώρα βρίσκεται σε εξέλιξη ευρεία επιχείρηση έρευνας και διάσωσης προς εντοπισμό και διάσωση προσφύγων από αναποδογυρισμένο ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο πιθανότατα επέβαιναν 80 άτομα. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 63 άτομα (61 άνδρες και 2 γυναίκες), ενώ έχουν περισυλλεγεί τουλάχιστον 16 νεκροί (12 άνδρες 3 γυναίκες και ένα βρέφος). 

Οι διασωθέντες μεταφέρθηκαν σε δομή φιλοξενίας της Πάρου με μέριμνα του δήμου, ενώ κάποιοι μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Πάρου όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσαν μερικοί εκ των επιβαινόντων, στο σκάφος που αναποδογύρισε επέβαιναν περίπου 80 άτομα. Το σκάφος ρυμουλκήθηκε στη Νάουσα Πάρου. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμεναρχείο Πάρου.

Τα προηγούμενα περιστατικά είναι:

  • Το βράδυ της Τρίτης 21 Δεκεμβρίου σημειώθηκε ναυάγιο νότια της Φολεγάνδρου, όπου βυθίστηκε λέμβος που επέβαιναν πρόσφυγες. Διασώθηκαν 13 άτομα, εντοπίστηκαν 3 νεκροί άνδρες, ενώ εξακολουθεί να αγνοείται άγνωστος αριθμός επιβαινόντων απο τη λέμβο.
  • Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου ιστιοφόρο σκάφος προσάραξε και στη συνέχεια βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή Αντικυθήρων με αποτέλεσμα 11 άνθρωποι να βρουν το θάνατο και 90 να διασωθούν.
  • Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου, ιστιοφόρο σκάφος, στο οποίο πιθανότητα επέβαιναν 92 πρόσφυγες, ανάμεσά τους 54 ανήλικοι, προσάραξε σε βραχώδη ακτή, στον όρμο «Γυαλιά» του Δήμου Ανατολικής Μάνης. Ευτυχώς χωρίς θύματα.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης εξέφρασε τη βαθύτατη λύπη του για την απώλεια όσων έχασαν τη ζωή τους προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει να σώζει ζωές, που άλλοι θέτουν σε κίνδυνο στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο».

Όπως το συνοψίζει ο διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος: 

«Τον τελευταίο ένα χρόνο, οι πρόσφυγες για να αποφύγουν τον τρόμο των ελληνικών pushback και την φρίκη των φυλακών στα νησιά, επιχειρούν την πολύ πιο επικίνδυνη διαδρομή απευθείας από Τουρκία-Ιταλία.

Αυτή τη στιγμή, το 16% των αφίξεων στην Ιταλία είναι απευθείας από την Τουρκία, διαπλέοντας το Αιγαίο και κάνοντας τον περίπλου της Πελοποννήσου (Calabrian Route). Αυτό το νέο ταξίδι του τρόμου, αποδεικνύει πως όση βία και να ασκούν τα ευρωπαϊκά κράτη, όσες φυλακές, μάντρες και τείχη και να υψώσουν, η ζωή δεν κόβεται. Η ζωή δεν σταματάει.

Το μόνο που καταφέρνουν είναι να αυξάνουν τα ατυχήματα και τις δυσκολίες μετακίνησης. Να αυξάνουν τον θάνατο και την δυστυχία. Η ιστορία έχει αποδείξει όμως ότι η ανάγκη των ανθρώπων για ζωή και ελευθερία έχει υπερβεί πολύ μεγαλύτερα εμπόδια από αυτά».