Να τα πούμε; Παραδοσιακά Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από πολλές περιοχές της χώρας

Φέτος γιορτάζουμε Χριστούγεννα στο σπίτι... αλλά Χριστούγεννα με παράδοση! Οι Ταχυδρόμοι του Ουρανού "ξυπνούν'' μνήμες και παραδόσεις μέσα σε αυτό το βίντεο. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί πίσω στο χρόνο… ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

29

Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα. Πιστεύεται ότι η ιστορία τους προχωρεί πολύ βαθιά στο παρελθόν και συνδέεται με την Αρχαία Ελλάδα. Έχουν βρεθεί αρχαία γραπτά κομμάτια παρόμοια με τα σημερινά κάλαντα (Ειρεσιώνη στην αρχαιότητα).

Τα κάλαντα είναι Ελληνικό έθιμο που διατηρείται αμείωτο ακόμα και σήμερα με τα παιδιά να γυρνούν από σπίτι σε σπίτι δύο μαζί ή και περισσότερα και να τραγουδούν τα κάλαντα συνοδεύοντας το τραγούδι τους με το τρίγωνο ή ακόμα και κιθάρες, ακορντεόν, λύρες, ή φυσαρμόνικες.

Φέτος γιορτάζουμε Χριστούγεννα στο σπίτι… αλλά Χριστούγεννα με παράδοση! Οι Ταχυδρόμοι του Ουρανού “ξυπνούν” μνήμες και παραδόσεις μέσα σε αυτό το βίντεο. Ελάτε να ταξιδέψουμε μαζί πίσω στο χρόνο… Τότε που στα κάλαντα οι νοικοκυρές έδιναν μανταρίνια, καρύδια και αμύγδαλα στα παιδιά. Τότε που οι κουραμπιέδες ήταν είδος πολυτελείας και ζυγίζονταν σε οκάδες. Ένα ταξίδι στην “παλιά” Ελλάδα μέσα από φωτογραφίες άλλης εποχής που όλα ήταν πιο απλά. Μέσα από το βίντεο αυτό, θα έχετε την ευκαιρία να θαυμάσετε τις παραδοσιακές φορεσιές και να ακούσετε τα τόσο ξεχωριστά κάλαντα που έχει να μας πει ο κάθε τόπος της πατρίδας μας. Το βίντεο περιλαμβάνει κάλαντα και φωτογραφίες από τις εξής περιοχές: Ικαρία, Θράκη, Ήπειρο, Θεσσαλία, Πελοπόννησο, Μακεδονία, Πόντο, Κρήτη, Κέρκυρα, Κύπρο και Σμύρνη. Καλά & Ευλογημένα Χριστούγεννα!

Οι Ταχυδρόμοι του Ουρανού