ΟΗΕ: Αναβάλλεται επ’ αόριστον η αναγνώριση των καθεστώτων Ταλιμπάν και Μιανμάρ

17

Με ψήφισμά της η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών αναβάλλει επ’ αόριστον την αναγνώριση στη διεθνή σκηνή του καθεστώτος των Αφγανών Ταλιμπάν, αλλά και του στρατιωτικού καθεστώτος της Μιανμάρ, τα οποία πάντως έχουν επικριθεί για τις πρακτικές τους από τη διεθνή κοινότητα. Ως αναγνώριση των δύο καθεστώτων θα ερμηνευόταν η αποδοχή της επίδοσης διαπιστευτηρίων των πρεσβευτών που θα τα εκπροσωπούσαν στο σώμα.

Το ψήφισμα στηρίχθηκε στη θέση που είχε διατυπωθεί την περασμένη εβδομάδα από επιτροπή του ΟΗΕ στην οποία συμμετείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία και η Κίνα και εγκρίθηκε συναινετικά από τα περίπου 200 μέλη του ΟΗΕ. Η αρμόδια επιτροπή διαπίστευσης συνέστησε την προηγούμενη εβδομάδα «αναμονή προκειμένου να υπάρξει απόφαση για τις εξουσίες των εκπροσώπων της Μιανμάρ και του Αφγανιστάν» κατά την τρέχουσα σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης που ολοκληρώνεται τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, καμία νέα συνεδρίαση της επιτροπής αυτής, που αποτελείται από εννέα χώρες με πρόεδρο τη Σουηδία, δεν αναμένεται βραχυπρόθεσμα ή μεσοπρόθεσμα.

Τόσο για το Αφγανιστάν όσο και για τη Μιανμάρ διατυπώθηκαν ανταγωνιστικά αιτήματα διαπίστευσης στα Ηνωμένα Έθνη από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά και τα νυν καθεστώτα.

Σε ό,τι αφορά τη Μιανμάρ, το υπουργείο Εξωτερικών πρότεινε στις 18 Αυγούστου τον διορισμό ενός πρώην στρατιωτικού, του Αούνγκ Τουρέιν. Στις 21 Αυγούστου, ο πρεσβευτής της Μιανμάρ Κιάου Μόε Τουν, που επελέγη από την πρώην ηγέτιδα της Μιανμάρ Αούνγκ Σαν Σου Τσι και παραμένει στη θέση του μετά το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου, είχε ζητήσει από τον ΟΗΕ να διατηρήσει τα καθήκοντά του.

Για το Αφγανιστάν, ο πρεσβευτής Γκουλάμ Ισακζάι, μέλος του γραφείου του έκπτωτου προέδρου Ασράφ Γάνι, κατέθεσε στις 14 Σεπτεμβρίου αίτημα να παραμείνει στον ΟΗΕ. Στις 20 Σεπτεμβρίου οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία στα μέσα Αυγούστου, ζήτησαν από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να δεχθεί ως νέο πρεσβευτή τον Σουχάιλ Σαχίν, πρώην εκπρόσωπο του κινήματος.

Οι Αφγανοί Ταλιμπάν και η χούντα της Μιανμάρ επέκριναν σφόδρα την περασμένη Πέμπτη την επιτροπή η οποία δεν ενέκρινε τους πρεσβευτές που όρισαν ενώπιον του ΟΗΕ.

Η απόφαση αυτή «στερεί τον αφγανικό λαό από το νόμιμο δικαίωμά του», είχε δηλώσει ο Σουχάιλ Σαχίν, ενώ ο Ζάου Μιν Τουν, εκπρόσωπος της χούντας της Μιανμάρ, εκτίμησε πως η επιλογή της επιτροπής «δεν αντανακλά καθόλου την κατάσταση επί του πεδίου και την ύπαρξη» της Μιανμάρ.

Εκτός από αυτές τις δύο υποθέσεις, η επιτροπή επικύρωσε την Τετάρτη τα διαπιστευτήρια των διπλωματικών εκπροσώπων 191 άλλων χωρών, αν και οι ΗΠΑ δεν αναγνώρισαν τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης της Βενεζουέλας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν συνδέονται με την αποδοχή των εξουσιών που παρουσίασε ο εκπρόσωπος του προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο», διευκρινίζεται στην αναφορά που διαβιβάστηκε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.