Γράφει ο Music Dreamer: Σέρπικο – Ένας «άλλος» Μίκης

25

Γράφει ο Music Dreamer
Είναι φορές που μια ταινία σε κάνει να θυμάσαι τη μουσική κι άλλες το αντίθετο. Σίγουρα πάντως,  αν έχετε ακούσει απ’ τις «Μπαλάντες» του Μ. Θεοδωράκη, σε στίχους Μανόλη Αναγνωστάκη, τη Μαργαρίτα Ζορμπαλά να τραγουδάει το «Δρόμοι Παληοί», είναι βέβαιο ότι θα σας φέρει στη μνήμη το φιλμ του 1973 «Σέρπικο», όπου χρησιμοποιείται ως βασικό θέμα του soundtrack η μουσική του συγκεκριμένου κομματιού, πριν καν ακουστεί το τραγούδι, το 1975.

Με αφορμή την αγορά εκ μέρους μου της ταινίας σε DVD 4K για τη συλλογή μου, θυμήθηκα τη δήλωση του σπουδαίου ηθοποιού Αλ Πατσίνο που υποδύθηκε τον ήρωα της αληθινής αυτής ιστορίας, που υπήρξε ένας απ’ τους πρώτους πρωταγωνιστικούς του ρόλους. Ο διάσημος πλέον ηθοποιός δήλωσε όταν πληροφορήθηκε το θάνατο του συνθέτη: «Ήξερα μόνο για τον Ζορμπά μέχρι τότε. Ο σκηνοθέτης της ταινίας δεν ήθελε να βάλει κάποια ιδιαίτερη μουσική. Αυτό βέβαια μέχρι ν’ ακούσει το θέμα. Έμεινε ενθουσιασμένος, όπως και όλοι μας. Η μουσική του ήταν νοσταλγική, ρομαντική και λυπηρή συνάμα, εκφράζοντας απόλυτα τα συναισθήματα του ήρωα, τη στιγμή κυρίως που καθισμένος στο δρόμο μένει μόνος με συντροφιά τις σκέψεις του. Αληθινά ο θάνατος του με συγκλόνισε. Θα μας λείψει».

Βέβαια, να συμπληρώσω κλείνοντας, το συνθετικό έργο του εκλιπόντος, πέραν του ευρύτερα γνωστού, περιλαμβάνει έργα κλασσικής μουσικής αλλά και πλήθος μουσικών επενδύσεων για θέατρο και κινηματογράφο, ωστόσο η δήλωση αυτή του Πατσίνο επιβεβαιώνει για μια φορά ακόμα την παγκόσμια αξία του Μίκη Θεοδωράκη.