Εγκλωβισμένοι στο δάσος στα σύνορα Πολωνίας – Λευκορωσίας οι πρόσφυγες, σε συνθήκες απόλυτου ψύχους

Η Πολωνία θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο την ανέγερση ενός τείχους κατά μήκος των συνόρων με τη Λευκορωσία, όπου έχουν συγκεντρωθεί αυτή τη στιγμή χιλιάδες μετανάστες και θα το ολοκληρώσει το πρώτο εξάμηνο του 2022, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εσωτερικών.

37

egklovismenoi-sto-dasos-se-synthikes-apolytoy-psychoys-antapokrisi-apo-ta-synora-tis-polonias0

Στα κινητά μας τηλέφωνα φτάνουν αυτοματοποιημένα μηνύματα sms από τις Αρχές της Πολωνίας. Το πρώτο απ’ αυτά αναφέρει: «Τα πολωνικά σύνορα είναι κλειστά. Οι Αρχές της Λευκορωσίας σάς είπαν ψέματα. Γυρίστε πίσω στο Μινσκ. Μην πάρετε τα χάπια που σας δίνουν οι Λευκορώσοι στρατιώτες». Ακολουθεί ένα δεύτερο μήνυμα. Αναφέρει το εξής: «Η Πολωνία δεν θα αφήσει τους μετανάστες να περάσουν στη Γερμανία. Θα προστατέψει τα σύνορά της. Μη σας κοροϊδεύουν, μην επιχειρήσετε να περάσετε».

Το τελευταίο διάστημα, οι πολωνικές αρχές έχουν κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Έχουν δημιουργήσει δηλαδή ένα διάδρομο πλάτους 3 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων, στον οποίο η πρόσβαση είναι απολύτως ελεγχόμενη.

Εθελοντές

Στα μετόπισθεν, στην πόλη Μιχαλόβο, σε κοντινή σχετικά απόσταση από τη συνοριογραμμή, μια ομάδα εθελοντών έχει μετατρέψει σε έδρα της τον πυροσβεστικό σταθμό συγκεντρώνοντας ρούχα και τρόφιμα για τους μετανάστες στα σύνορα. Στο προαύλιο του σχολείου της πόλης τα μέλη μιας άλλης ΜΚΟ έχουν τοποθετήσει τέσσερα κοντέινερ, όπου συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες στα σύνορα.

 
egklovismenoi-sto-dasos-se-synthikes-apolytoy-psychoys-antapokrisi-apo-ta-synora-tis-polonias2
Ramil Nasibulin/BelTA/Handout via REUTERS

Τις τελευταίες ημέρες ξεκίνησε στις μεθοριακές πόλεις της Πολωνίας, το Μπιάλιστοκ, το Σοκόλκα, μια αυθόρμητη δράση κατοίκων να τοποθετούν πράσινο φως έξω από τα σπίτια τους ως φωτεινή ένδειξη ότι είναι ταγμένοι υπέρ των μεταναστών. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, το Σάββατο άγνωστοι προκάλεσαν φθορές στα αυτοκίνητα εθελοντών – γιατρών που παρέχουν ιατρική φροντίδα σε μετανάστες που το έχουν ανάγκη, ενώ μερικές ημέρες νωρίτερα ο φωτογραφικός φακός είχε καταγράψει δύο Πολωνούς στρατιώτες να ξεφουσκώνουν τα λάστιχα ενός ασθενοφόρου που χρησιμοποιούν τα μέλη εθελοντικής ομάδας.

Η κατάσταση στα σύνορα δοκιμάζει σε ένα βαθμό τη συνοχή της πολωνικής κοινωνίας. Πρωτίστως, όμως, δοκιμάζει τα όρια αντοχής των χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών, οι οποίοι παραμένουν εγκλωβισμένοι στο δάσος σε συνθήκες απόλυτου ψύχους, με τον υδράργυρο να παραμένει κολλημένος στους μηδέν βαθμούς Κελσίου. Και όπως μας είπε ένας Λευκορώσος δημοσιογράφος: «Ο χειμώνας δεν έχει φτάσει ακόμη, έρχεται».