Δημοτικό Συμβούλιο Τετάρτη 20/10 στις 7.00μμ- Αιτήματα για προ ημερησίας το θέμα των πλημμυρισμένων σχολείων

Αίτημα για συζήτηση εκτός ημερησίας με θέμα: "Τα πλημμυρισμένα σχολεία και το μονίμως υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου" έχει υποβληθεί από τους ανεξάρτητους Δημοτικούς συμβούλους Ε. Παπαλουκά και Α Γούλα. Παρόμοιο αίτημα έχει διατυπώσει ο Α. Βασιλόπουλος επεκτείνοντας το θέμα με την συνολική αντιπλημμυρική προστασία της πόλης.

97

 Παρακαλείσθε όπως προσέλθετε, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 παρ. 1 της ΠΝΠ που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του Ν. 4682/2020, της αριθ. 63 καθώς και των προηγούμενων σχετικών εγκυκλίων του ΥΠ.ΕΣ. (στα πλαίσια των ληφθέντων μέτρων για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού) την 20ή Οκτωβρίου 2021, ημέρα  Τετάρτη και ώρα 7 μ.μ., στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», (Θεσσαλονίκης και Λαχανά-Ν.Φ.) σε τακτική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, δυνάμει του άρθρου 67 παρ. 4 του Ν. 3852/2010 («Καλλικράτης»), όπως ισχύει, για συζήτηση και λήψη απόφασης στα παρακάτω θέματα της Ημερήσιας Διάταξης:

ΘΕΜΑΤΑ  ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ  ΔΙΑΤΑΞΗΣ

 1. Έγκριση πρωτοβουλίας για την δημιουργία κοινωνικού φροντιστηρίου στην πόλη, κατόπιν εισήγησης της δημοτικής παράταξης «Δύναμη Πολιτών».
 2. Έγκριση πραγματοποίησης πρακτικής άσκησης  σπουδαστριών Ι.Ι.Ε.Κ. και Δ.Ι.Ε.Κ. στους Παιδικούς Σταθμούς του Δήμου.
 3. Έγκριση μετατόπισης περιπτέρου επί της συμβολής των οδών Φωκών & Σμύρνης – Νέα Φιλαδέλφεια σε νέα θέση, βάσει της αριθ. 29/2021 απόφασης-εισήγησης της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
 4. Έγκριση 3ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος Δήμου έτους 2021.
 5. Έγκριση 4ης αναμόρφωσης προϋπολογισμού του Δήμου οικ. έτους 2021, βάσει σχετικής απόφασης-εισήγησης της Οικ. Επιτροπής.
 6. Έγκριση 2ης τροποποίησης του Κανονισμού Λειτουργίας του Προγράμματος «Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων» (ΚΗΦΗ) της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου, βάσει της αριθ. 186/2021 απόφασης του Διοικητικού της Συμβουλίου.
 7. Αντικατάσταση υπεύθυνου έργου/πράξης «Κέντρο Κοινότητας Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας».
 • Παρακαλούνται τα μέλη του Δ.Σ. για την προσκόμιση ή την ηλεκτρονική αποστολή στο Δήμο των πιστοποιητικών εμβολιασμού ή νόσησης, εφόσον δεν το έχουν ήδη πράξει, ή την επίδειξη αυτών κατά την είσοδό τους στην αίθουσα που θα διεξαχθεί η Συνεδρίαση, καθώς και για την τήρηση όλων των προβλεπόμενων από τις ισχύουσες διατάξεις μέτρων ασφαλείας (μάσκες, αποστάσεις κλπ.)
 • Η παρούσα πρόσκληση αναρτάται στην «Εφημερίδα της Υπηρεσίας», στην ιστοσελίδα του Δήμου.

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Αντλήσαμε από το διαδίκτυο τα κάτωθι κείμενα


Άρης Βασιλόπουλος- Δύναμη Πολιτών
15.10.2021
Άμεσα μέτρα για την αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας
Οι χθεσινές εικόνες ντροπής από το 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας, από την πλημμυρισμένη οδό Σκρα, από τον υπερχειλισμένο Ποδονίφτη και από την κατάρρευση πρανών σε τμήματα του Κηφισσού, δείχνουν τις σοβαρές ελλείψεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της πόλης μας, οι οποίες θα αναδεικνύονται όλο και περισσότερο εξ’ αιτίας της κλιματικής κρίσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύουν τις σοβαρές ευθύνες τόσο της κυβέρνησης, όσο και της περιφερειακής και δημοτικής αρχής, που όχι μόνο δεν προτεραιοποιούν την ανάγκη να προχωρήσει ο αντιπλημμυρικός σχεδιασμός στην πόλη μας, αλλά καθυστερούν και αδιαφορούν για έργα και παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί πριν από αυτούς (αντιπλημμυρικό στην οδό Σκρα, προσθήκη αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο).
Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής που θέτει σε προτεραιότητα τα κέρδη των λίγων και επενδύει στην εικόνα και τις δημόσιες σχέσεις και όχι σε έργα που πραγματικά έχει ανάγκη η κοινωνία. Προς επίρρωση των καταγγελιών της εκπαιδευτικής κοινότητας και ενδεικτικό της πλήρους αδιαφορίας του Δήμου ακόμα και για απλά πράγματα όπως ο καθαρισμός των φρεατίων, είναι το γεγονός ότι η δημοτική αρχή Βούρου προχώρησε σε σύμβαση για τον καθαρισμό των φρεατίων μόλις στις 30 Σεπτεμβρίου!!!
Ως Δύναμη Πολιτών απαιτούμε:
– Ο Δήμος να πιέσει για ανάληψη επιτέλους της ευθύνης από τις ΚΤΥΠ προκειμένου να προχωρήσει η προσθήκη των απαιτούμενων αιθουσών στο 1ο Γυμνάσιο και Λύκειο. Ως δημοτική αρχή καταθέσαμε πλήρη στοιχεία και σε διαδοχικές συναντήσεις με τις ΚΤΥΠ μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, τα οποία οφείλει να αξιοποιήσει η τωρινή δημοτική αρχή.
– Να ξεκινήσει άμεσα το αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας, το οποίο δημοπρατήθηκε κατά τη διάρκεια της θητείας μας από την Περιφέρεια Αττικής, αλλά έχει κολλήσει λόγω γραφειοκρατίας και πλήρους αδιαφορίας της περιφερειακής αρχής Πατούλη και της δημοτικής αρχής Βούρου.
– Να προχωρήσει ο Δήμος σε συνεργασία με την Περιφέρεια στον καθαρισμό του Ποδονίφτη από φερτά υλικά και σκουπίδια, αλλά και από τις αποξηλωμένες πλάκες τσιμέντου στο εγκιβωτισμένο τμήμα και σε εκπόνηση νέας αντιπλημμυρικής μελέτης, η οποία να λαμβάνει υπόψιν της την απόφαση του ΣτΕ ενάντια στον εγκιβωτισμό.
– Να διεκδικηθούν κονδύλια από την κυβέρνηση για τις αντιπλημμυρικές ανάγκες και για την αντιπλημμυρική θωράκιση των σχολείων και όχι να μεταφέρονται οι ευθύνες στους Δήμους, στους οποίους δίνονται ψίχουλα από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρέμβαση των Αλ. Γούλα και Ευτ. Παπαλουκά με ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις σχετικά με τα πλημμυρισμένα σχολεία και το μονίμως υπό ανέγερση σχολικό συγκρότημα του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας. Καλούνται ο Δήμαρχος Γιάννης Βούρος και οι αρμόδιοι Αντιδήμαρχοι να ενημερώσουν τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και τους Δημότες στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου.

Ο καταστροφικός σεισμός τον  Μάρτιο του 2021 στη Λάρισα προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε κτίρια και υποδομές.  Το 6ο Δημοτικό Σχολείο Δαμασίου   κρίθηκε μάλιστα ακατάλληλο να στεγάσει τους μαθητές  και τους εκπαιδευτικούς του, γεγονός που προκάλεσε την κατεδάφιση του, ώστε να χτιστεί ξανά από την αρχή.  Πέντε μήνες  μετά, ως δια μαγείας, το σχολείο ήταν έτοιμο να υποδεχτεί τους μαθητές και δασκάλους.

Στη Νέα Φιλαδέλφεια  οι εργασίες ανέγερσης του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου Νέας Φιλαδέλφειας συνεχίζονται εδώ και χρόνια και τελειωμό δεν έχουν, καθώς το έργο που είναι συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Περιφέρεια Αττικής, υλοποιούν οι «Κτιριακές Υποδομές ΑΕ» (πρώην ΟΣΚ) δεν ολοκληρώθηκε ακόμη και πληροφορίες λένε πως δεν θα είναι έτοιμο ούτε την επόμενη σχολική χρονιά.

Θυμίζουμε πως οι εργασίες ανέγερσης ξεκίνησαν αρχές του 2018 και με άγνωστο ακόμη ορίζοντα ολοκλήρωσης του έργου. Γνωρίζουμε βέβαια όλοι μας τα τεράστια κτιριακά προβλήματα του υπάρχοντος σχολικού συγκροτήματος , προβλήματα που κάνουν τη σχολική ζωή μαθητών και εκπαιδευτικών του 3ου Γυμνασίου-3ου Λυκείου ανυπόφορη. 

Μήπως όμως ανυπόφορη δεν είναι και η κατάσταση στο συγκρότημα που στεγάζονται το 1ο Νηπιαγωγείο, το 2ο Δημοτικό, το 1ο Γυμνάσιο και το 1ο Λύκειο Νέας Φιλαδέλφειας;

Οι εικόνες των πλημμυρισμένων σχολείων και των  κοντέινερ στο μέσο της αυλής μόνο οργή και θλίψη προκαλούν. Όσο για την για τη νέα πτέρυγα του σχολείου, που ενώ όλοι οι αρμόδιοι είναι σύμφωνοι πως πρέπει να γίνει, στην ουσία βολεύονται με την υπάρχουσα κατάσταση, άλλωστε «Ουδέν μονιμότερο του προσωρινού κοντέινερ»!

Ως εκ τούτου ρωτάμε τον κύριο Δήμαρχο και τους αρμόδιους Αντιδημάρχους,

 1. Αν έγιναν οι απαραίτητες εργασίες γενικότερα και ειδικότερα πριν από μία μεγάλη νεροποντή που όλοι γνωρίζαμε πως θα έρθει
 2. Πως σκέφτεται η Δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει μελλοντικά ανάλογα ακραία καιρικά φαινόμενα
 3. Αν υπάρχουν εξελίξεις σχετικά με τη νέα πτέρυγα του κεντρικού σχολικού συγκροτήματος της Νέας Φιλαδέλφειας
 4. Αν γνωρίζουν τους λόγους της υπερβολικής καθυστέρησης στην παράδοση του 3ου  Γυμνασίου και 3ουΛυκείου και σε ποιες ενέργειες έχουν προβεί για την αποφυγή αυτής.

Παρακαλούμε να εισαχθεί το θέμα για συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως στην επικείμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 20 Οκτωβρίου, προκειμένου να δοθούν από την Δημοτική Αρχή οι απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα.

 • Αλέκος Γούλας
 • Ευτυχία Παπαλουκά

Ανεξάρτητοι Δημοτικοί Σύμβουλοι