Έλενα Κουντουρά: καταδίκη έμφυλης βίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

28

Την «αδικαιολόγητη μέχρι σήμερα καθυστέρηση από την πλευρά της Κομισιόν να εντάξει την έμφυλη βία στη λίστα εγκλημάτων» καταδίκασε στην περασμένη ολομέλεια του Ε.Κ. η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ.   Έλενα Κουντουρά.

 Κάλεσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην κατεύθυνση να τερματιστεί η συστηματική αυτή μορφή βίας οριζόντια στην Ε.Ε.

Τη θεσμοθέτηση της έμφυλης βίας ως εγκλήματος που πρέπει να συμπεριληφθεί στο ευρωπαϊκό δίκαιο έχει διεκδικήσει από την Κομισιόν η ευρωβουλευτής με συνεχείς παρεμβάσεις όλο το προηγούμενο διάστημα ως μέλος της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων FEMM, αλλά και ως εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έκθεση για τον «Αντίκτυπο της ενδοοικογενειακής βίας και των δικαιωμάτων επιμέλειας στις γυναίκες και τα παιδιά».

Τελικά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πήρε ξεκάθαρη θέση και με πλειοψηφία (427 ψήφους υπέρ, 119 κατά και 140 αποχές) ενέκρινε νομοθετική πρωτοβουλία με την οποία καλεί την Κομισιόν να υπάρξει στοχευμένη νομοθεσία και πολιτικές αντιμετώπισης όλων των μορφών βίας και διακρίσεων λόγω φύλου, κατά των γυναικών και των κοριτσιών, αλλά και κατά των ατόμων ΛΟΑΤ-ΚΙ+. Ακόμη ζητά η βία λόγω φύλου να εισαχθεί ως νέος τομέας εγκληματικότητας βάσει του άρθρου 83 (1) της Συνθήκης Λειτουργίας της Ε.Ε