Αντιδράσεις κομμάτων και εργαζομένων στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

21

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Έγκλημα κατά του ελληνικού λαού η αιφνιδιαστική απόφαση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ

«Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και επισημαίνει: «Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η “διερεύνηση” μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ».

ΚΙΝ.ΑΛΛ.: Δεν είναι εξυγίανση, αλλά μπίζνες

«Παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα» χαρακτηρίζει  το  Κίνημα  Αλλαγής  την  ιδιωτικοποίηση  της  ΔΕΗ, σε ανακοίνωσή του, την ώρα που οι αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας απειλούν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. «Δεν πρόκειται για εξυγίανση, αλλά για  μπίζνες  της  κυβέρνησης  Μητσοτάκη  με  τους εκλεκτούς της εις βάρος των συμφερόντων του λαού μας» τονίζει χαρακτηριστικά.

ΚΚΕ: Επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων

Για το ΚΚΕ, η κυβερνητική απόφαση «για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ είναι ακόμη ένας κρίκος στην πολιτική Ευρωπαϊκής Ένωσης και κεφαλαίου για την απελευθέρωση της ενέργειας και συνιστά κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργαζόμενους κι όλο τον λαό». Ο νέος γύρος ιδιωτικοποίησης θα φέρει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος και νέα επιδείνωση των εργασιακών συνθηκών στον κλάδο, υπογραμμίζει το ΚΚΕ, καλώντας τον λαό να οργανώσει την πάλη του απέναντι στη νέα αυτή επίθεση και να αντιπαλέψει την πολιτική της απελευθέρωσης της ενέργειας στο σύνολό της, προετοιμάζοντας την αντεπίθεσή του για ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που θα αντιμετωπίζει την ενέργεια ως δικαίωμα.

ΜέΡΑ25: Μνημονιακό ξεπούλημα της ενέργειας

Την κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας και την κοινωνικοποίηση της τέως ΔΕΗ (μέσω της ακύρωση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ και της σταδιακής επανεθνικοποίησης της ΔΕΗ) προτείνει το ΜέΡΑ 25, θυμίζοντας ότι «το ξεπούλημα όλης της ενεργειακής δομής της χώρας στην ντόπια και ξένη ολιγαρχία» ήταν ένας από τους βασικούς στόχους της μνημονιακής διαδικασίας. Κατά συνέπεια, προσθέτει, «δεν πέφτει σαν κεραυνός εν αιθρία η σημερινή εξέλιξη για τη ΔΕΗ. Είναι ένα προαναγγελθέν έγκλημα, ψηφισμένο μάλιστα από ΣΥΡΙΖΑ, N.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. (τότε ΠΑΣΟΚ), δηλαδή τα μνημονιακά κόμματα». Τέλος, με ανακοίνωσή της, η Ελληνική Λύση στρέφεται κατά της «αποκρατικοποίησης» της ΔΕΗ, την οποία χαρακτηρίζει ως πράξη που αντιτίθεται στα εθνικά συμφέροντα και στην κοινωνία. Προειδοποιεί,  τέλος,  όσους  εμπλακούν  ότι  θα  λογοδοτήσουν  στην ελληνική Δικαιοσύνη.

ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Χαρίζεται η ΔΕΗ στα ξένα συμφέροντα

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είπε ότι «η ΔΕΗ χαρίζεται στα ξένα ιδιωτικά συμφέροντα» και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή με την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου «καταστροφική για το Δημόσιο που δεν θα συμμετάσχει» ενω κατήγγειλε τη διοίκηση της ΔΕΗ για «αιφνιδιασμό σε συνεννόηση με την κυβέρνηση». Ακόμα, προανήγγειλε κινητοποιήσεις, τονίζοντας ότι «δεν είναι ζήτημα συντεχνίας αλλά κοινωνίας», καθώς όπως τόνισε «είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξει μια ξέφρενη αύξηση των τιμολογίων, την οποία μόνο μια δημόσια επιχείρηση υπό τον έλεγχο του δημοσίου θα μπορούσε να συγκρατήσει».

ΔΑΚΕ ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ: “Τελείωσε η ΔΕΗ… έγινε ΙΕΗ…

Η αιφνιδιαστική εισήγηση της διοίκησης της ΔΕΗ, για Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου κατά 750 εκατ. Ευρώ με την άρνηση του δικαιώματος της συμμετοχής του ελληνικού δημοσίου σ αυτήν εκχωρώντας το δικαίωμα στη ΔΕΗ και αυτή πουλώντας σε ξένους επενδυτές, επί της ουσίας μετατρέπει την ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ, σε μια ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ, η οποία εκτός από τα περιουσιακά της στοιχεία και τον χαρακτήρα της, ΧΑΝΕΙ επί της ουσίας και το ίδιο της το ΟΝΟΜΑ!!!