Στο 34% θα πέσει το ποσοστό του Ελληνικού Δημοσίου στη ΔΕΗ, αγωνία για τις επιπτώσεις στους καταναλωτές

41

Η ΔΕΗ μπήκε στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών πριν περίπου σ΄είκοσι χρόνια, τώρα αναγγέλθηκε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου οι όροι της αύξησης θα αποφασισθούν στην Γενική Συνέλευση των Μετόχων την 19 Οκτωβρίου 2021. Την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου στο ύψος των 750 εκατ. ευρώ έλαβε το διοικητικό συμβούλιο της Επιχείρησης. Σημειώνεται ότι η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης με πτώση 3,11% στα 9,020 ευρώ.

Αύξηση, η οποία -όπως όλα δείχνουν- θα συνδυαστεί με μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου από το 51% που ελέγχει στη ΔΕΗ (Υπερταμείο 34%, ΤΑΙΠΕΔ 17%), σε μειοψηφικό ποσοστό καθοριστικής σημασίας (blocking minority), στα επίπεδα του 34%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΑΙΠΕΔ (ελέγχει το 17% της ΔΕΗ) δεν θα συμμετάσχει στην ΑΜΚ, ενώ κανονικά θα ασκήσει το δικαίωμα του το Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της ΔΕΗ η μετοχική σύνθεση στις 31/12/2020 είχε ως εξής: 

Είναι αμφίβολο αν αυτή η επιλογή της Κυβέρνησης θα προασπίσει τους καταναλωτές και θα αντικρούσει το κύμα αυξήσεων που οδηγεί σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας.

Η πλήρης ανακοίνωση της ΔΕΗ έχει ως ακολούθως:

ανακοινωση_DEH