Στα αποφάγια λέμε … ΝΑΙ

67

Μην σας τρομάζει η επιστημονική ονομασία Οργανικά απόβλητα ή Βιοαποδομήσιμα ή Βιοαπόβλητα. Πρόκειται για τα ” πράσινα αποφάγια” μας και τα “πράσινα απόβλητα κήπων και πάρκων”. Με άλλα λόγια είναι οι φλούδες και τα υπολείμματα από φρούτα και λαχανικά, ζυμαρικά και γαλακτοκομικά, τα λίγα αφάγωτα της κατσαρόλας μας από όσπρια και λαχανικά, τα τσόφλια των αβγών και ότι μένει από τον καφέ μας. Καθημερινά πράγματα δηλαδή. 

Αυτός ο εύκολος αλλά αυστηρός διαχωρισμός για κάθε νοικοκυριό ή επιχείρηση εστίασης, είναι το δεύτερο στοίχημα, μετά την ανακύκλωση, που μπαίνει στη ζωή μας και ζητά την ατομική συμβολή μας για την προστασία του περιβάλλοντος.

Αφού η ανάγκη για το κλίμα διογκώθηκε και έγινε κρίση, οι ευρωπαϊκές οδηγίες αυστηροποιήθηκαν και επέβαλλαν μείωση της υγειονομικής ταφής των απορριμμάτων κατά 35%. 

Οι επιστήμονες κατέληξαν σε  μια νέα μέθοδο για την βιολογική επεξεργασία των “πράσινων” αποβλήτων, όπως η κομποστοποίηση, η αναερόβια χώνευση και η βιολογική αφυδάτωση. Για τον λόγο αυτό δημιουργήθηκαν ειδικές μονάδες επεξεργασίας, τοποθετήθηκαν ειδικοί Καφέ κάδοι συλλογής σε πολλά σημεία και χρησιμοποιούνται ειδικά αυτοκίνητα αποκομιδής. 

Με αυτήν την ορθολογική διαχείριση μειώνεται δραστικά η ποσότητα των απορριμμάτων που θάβονται στο έδαφος, με αντίστοιχη μείωση της ρύπανσης του εδάφους, του νερού και του αέρα, ενώ παράλληλα πραγματοποιείται μεγάλης κλίμακας λιπασματοποίηση, καλύτερη ανακύκλωση και οικονομία.

Στην Ευρώπη, η τακτική αυτής της επεξεργασίας έχει βρει έδαφος εδώ και πολλά χρόνια.

Στην Ελλάδα η προσέγγιση άρχισε το 2014 και πολλά πιλοτικά προγράμματα υλοποιήθηκαν. Στην πόλη μας οι καφέ κάδοι που αφορούν αποκλειστικά τα τρόφιμα, τοποθετήθηκαν πριν από έξι περίπου μήνες σε αρκετά σημεία της πόλης. Με την  απουσία όμως συστηματικής και υποδειγματικής ενημέρωσης των δημοτών, παρατηρείται το φαινόμενο της εναποθεσης εντός των καφέ κάδων, κάθε λογής απορριμμάτων καθώς και ο λανθασμένος τρόπος εναπόθεσης των βιοαποβλήτων. Επίσης, έχουν τοποθετηθεί κάδοι έξω από καφέ και καταστήματα εστίασης, χωρίς συνεννόηση, συνεργασία και επίδειξη στους ιδιοκτήτες και στους υπαλλήλους με αποτέλεσμα την αχρηστία. Το βασικό στοιχείο ελλειματικότητας όμως είναι η καμπάνια ενημέρωσης των δημοτών. 

Αυτό αποδεικνύει και το ρεπορτάζ που κάναμε για το περιεχόμενο των ειδικών κάδων, που κάθε άλλο παρά βιοαπόβλητα περιέχει. 

Ωστόσο, ακόμη και η παροχή των μέσων και η εγγύτητα απόρριψης των βιοαποβλήτων σε κάθε γειτονιά, δημιουργεί  ένα ισχυρό κίνητρο για κάθε νοικοκυριό ώστε με εύκολο τρόπο να συμπράξει στην οικολογική προσέγγιση, ανεξάρτητα από την ελλιπή καθοδήγηση των αρχών. 

Μοιάζει αναπόφευκτη μια τέτοια νέα συνήθεια στην καθημερινότητα. Εύκολη συμβολή με αλλαγή συνήθειας.