ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Στη Βουλή η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του Δήμου και η καταστρατήγηση πλειοψηφικών αποφάσεων δημοτικών συμβουλίων (βίντεο)

Μείζον πολιτικό θέμα προέκυψε με την αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων, από τα εκλεγμένα με απλή αναλογική Δημοτικά Συμβούλια και την μεταφορά των στις αντιδημοκρατικά οριζόμενες Οικονομικές Επιτροπές των ΟΤΑ. Με δικαιολογία την κυβερνησιμότητα,καταστρατηγείται η δημοκρατία και ενισχύεται το ξεπερασμένο δημαρχοκεντρικό μοντέλο.

80

Κατηγορηματικός ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ για την επιλογή ιδιωτικοποίησης της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού από την διοίκηση Γ. Βούρου, αναφερόμενος προς τον υφυπουργό Εσωτερικών Σ. Πέτσα «Σας λέω, λοιπόν, ένας δήμος, στον οποίο για εννέα χρόνια ανατίθεται σε μια ιδιωτική εταιρεία να συντηρεί τον οδοφωτισμό, γιατί να έχει την αντίστοιχη υπηρεσία; Εκεί, λοιπόν, το πηγαίνετε. Θέλετε να δημιουργήσετε τους όρους της απαξίωσης των συγκεκριμένων υπηρεσιών, να συνταξιοδοτηθούν, να φύγουν, να μην υπάρχουν και να γίνει απλά και μόνο ένα γραφείο ανάθεσης εργασιών ο κάθε δήμος. Αυτό είναι το μοντέλο σας. Αυτό είναι, όμως, το τέλος της Αυτοδιοίκησης. Άρα, μιλάμε για πολιτικές απόψεις και αντιλήψεις»

Προηγουμένως ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στην υπόθεση του οδοφωτισμού στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας  Νέας Χαλκηδόνας επισημαίνοντας ότι το ζήτημα έχει οικονομικές διαστάσεις που εμφανώς χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης υπογραμμίζοντας  ότι το κόστος είναι πολλαπλάσιο της πρότασης του σωματίου, ενώ ενδέχεται να προσλαμβάνει και πανελλαδικό χαρακτήρα διότι σε μια σειρά δήμων, έχουμε τον ίδιο μελετητή και τον ίδιο ανάδοχο, με συνέπεια να «προκύπτουν σοβαρά ερωτήματα- με όρους αδιαφάνειας».

Επίσης απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο της κυβέρνησης σχολίασε: «Στο όνομα της κυβερνησιμότητας των δήμων δεν μπορείτε να δημιουργείτε συνθήκες αντιδημοκρατικής επιβολής απόψεων εις βάρος των πλειοψηφιών των δημοτικών συμβουλίων -κι εδώ έχουμε μια τέτοια περίπτωση- ούτε βεβαίως να δημιουργείτε συνθήκες οι οποίες, ενδεχομένως, να οδηγούν σε οικονομικά σκάνδαλα. Αυτό, λοιπόν, είναι το πρώτο μεγάλο λάθος που κάνατε ως κυβέρνηση, διότι η υπόθεση της κυβερνησιμότητας πρέπει να εδράζεται πρώτα από όλα σε νομιμοποιημένες πολιτικές, κοινωνικές και δημοτικές πλειοψηφίες. Μέσα στην ίδια την κοινωνία» και συνέχισε: «Για να σας αντιστρέψω ένα παράδειγμα που κατά κόρον χρησιμοποιήσατε, δήμαρχοι οι οποίοι έλαβαν 14% στον πρώτο γύρο να έχουν την απόλυτη πλειοψηφία στις Οικονομικές Επιτροπές, που δεν τη διαθέτουν στα δημοτικά συμβούλια. Ο νόμος Θεοδωρικάκου προσπάθησε να εμποδίσει την προγραμματική συνεργασία των παρατάξεων ακυρώνοντάς την και είπε ότι: «μπορείτε μόνο να συνεργαστείτε αν συγχωνευτείτε κάτω από την παράταξη του δημάρχου». Δεν υπάρχει πιο ολοκληρωτική και πιο αντιδημοκρατική επιλογή από αυτή που έχει γίνει επί των ημερών σας στην Αυτοδιοίκηση. Και αυτό, δυστυχώς –τι να κάνουμε;- ή θα το αλλάξετε ή θα σας συνοδεύει παντού».

Απαντώντας στην Επίκαιρη Ερώτηση ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, από το βήμα της Βουλής παρέπεμψε το θέμα στους γενικότερους μηχανισμούς ελέγχου, (όπως η Αποκεντρωμένη, το Ελεγκτικό Συνέδριο και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων) αποποιούμενος την πολιτική ευθύνη λέγοντας με νόημα ότι  ” εδώ είμαστε να συζητήσουμε οτιδήποτε αφορά τη συγκεκριμένη προμήθεια”. Καταθέτοντας μάλιστα έγγραφο του Δήμου. που αναφέρει ότι ο διαγωνισμός για την προμήθεια δεν έχει ολοκληρωθεί, υπερασπίστηκε τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης για την κυβερνησιμότητα των Δήμων.

Η συζήτηση μπορεί να προκλήθηκε με αφορμή κατάθεση Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Πάνου Σκουρλέτη  «Με αφορμή την ανάθεση από τη Διοίκηση του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας του οδοφωτισμού σε ιδιώτες», αλλά επικεντρώθηκε τόσο στην αφαίρεση αποφασιστικών αρμοδιοτήτων από τα δημοκρατικά εκλεγμένα Δημοτικά Συμβούλια και ανάθεσή αυτών στις Οικονομικές Επιτροπές, όσο και στη λειτουργία των ελεγκτικών μηχανισμών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Η κυβερνησιμότητα στους δήμους, την οποία επικαλέστηκε η κυβέρνηση δια του κ. Πέτσα, δεν είναι παρά η ανατροπή της λαϊκής βούλησης. Η απόφαση του δημάρχου Γ. Βούρου, μακράν από το να σεβαστεί την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για τον οδοφωτισμό και να καλυφθεί πίσω από το νομοθέτημα της Νέας Δημοκρατίας, δεν αποτελεί εχέγγυο δημοκρατίας και κατατείνει στην απαξίωση του συμφέροντος των δημοτών. Η κυβερνησιμότητα όταν δεν βασίζεται σε δημοκρατικούς κανόνες, αργά ή γρήγορα καταρρέει.

 

Τις ομιλίες και τις δευτερολογίες τόσο του Π. Σκουρλέτη όσο και του Σ. Πέτσα μπορείτε να τις δείτε ΕΔΩ