“Κλείδωσε” η αύξηση του κατώτατου μισθού στα 965 ευρώ στην Ισπανία

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ άναψε το πράσινο φως έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της αύξησης του κατώτατου μισθού στα 965 ευρώ.

55

 

Η δεύτερη αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας, Yolanda Díaz

Παρά την άρνηση της εργοδοτικής πλευράς να συζητήσει οτιδήποτε σχετικό, το ύψος του πρώτου μισθού στη χώρα θα κυμανθεί στα 965 ευρώ (14 μισθοί!), αυξημένο δηλαδή κατά 15 ευρώ.

Τα συνδικάτα από τη δική τους πλευράς προσώρας δεν υπογράφουν πιέζοντας την κυβέρνηση να δοθούν εγγυήσεις ότι το 2022 θα υπάρξει νέα αύξηση η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού στα 1000 ευρώ.

Στόχος της ισπανικής κυβέρνησης, όπως έχει συμφωνηθεί με τις Βρυξέλλες, είναι ο πρώτος μισθός να φτάσει στο 60% του μέσου μισθού μέχρι το 2023.

H αύξηση αποτελεί νίκη, έστω και στα σημεία, στο άτυπο μπρα ντε φερ μεταξύ της Υπουργού Εργασίας και δεύτερης αντιπροέδρου Γιολάντα Ντίαθ και της Υπουργού Οικονομικών Νάντιο Καλβίνιο. Η πρώτη είχε υποστηρίξει την άμεση αύξηση, η δεύτερη προτιμούσε την αναμονή μέχρι να διαμορφωθούν ολοκληρωμένα δεδομένα για την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Πέδρο Σάντεθ άναψε τελικά το πράσινο φως για άμεση ενεργοποίηση της αύξησης.