Στο κενό η πρόταση σύστασης επιτροπής για τον οδοφωτισμό – Εμμένει στο διαγωνισμό η διοίκηση.

Παρά το ότι οι Βασιλόπουλος - Γρετζελιάς - Τομπούλογλου και Ανεξάρτητοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλαξαν θέση προτείνοντας σύσταση επιτροπής από μηδενική βάση, για άρση του αδιεξόδου, αυτό δεν έγινε δεκτό από τη διοίκηση διότι προϋπόθεση ήταν να σταματήσει ο διαγωνισμός. Ο πρόεδρος αρνήθηκε να θέση την πρόταση σε ψηφοφορία. Την πρόταση του σωματείου συνέχισε να στηρίζει μόνο ο Σερετάκης.

149

Έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9/9/21, μετά από αίτημα συμβούλων της αντιπολίτευσης, με θέμα: “Διεξαγωγή του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την “Προμήθεια Φωτιστικών LED  για την  Αναβάθμιση του Ηλεκτροφωτισμού του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας Ν. Χαλκηδόνας”. Είναι η πολλοστή φορά που τα θεσμικά όργανα του Δήμου ασχολούνται  ορθώς με τον διαγωνισμό όπως τον προωθεί η διοίκηση. Κατά τη συνεδρίαση παρατέθηκαν στοιχεία κατά και υπέρ του διαγωνισμού, ενώ έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση για άλλα θέματα.

Εισήγηση για λογαριασμό των αιτούντων την έκτακτη συνεδρίαση έκανε ο Π. Γρετζελιάς, ο οποίος αρχικά ανέφερε ως αρνητικούς παράγοντες του διαγωνισμού: τις μεθοδεύσεις  της διοίκησης Βούρου στην επιλογή της μελέτης των 3,7 εκατ. ευρώ έναντι των 1,6 εκατ. και 1,1 εκατ., την εκχώρηση της συντήρησης για εννέα(9) χρόνια σε ιδιώτη, την άσκηση πιέσεων στους εργαζόμενους και την αγωγή κατά της απεργίας των εργαζομένων που είχε αποτέλεσμα την έκδοση της υπ’ αρ. 497 / 2021 απόφασης του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. 

Στη συνέχεια κατέθεσε κοινή πρόταση των Α.Βασιλόπουλου – Π. Γρετζελιά – Χ. Τομπούλογλου και Ανεξάρτητων για συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής δεκατριών μελών  και αντικείμενο εργασιών: την απόλυτη συνεργασία με το τμήμα ηλεκτροφωτισμού του Δήμου μας, την αξιολόγηση με γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του Δήμου και των Δημοτών, τις ανάγκες ηλεκτροφωτισμού και των δύο πόλεων μας, τις προτάσεις αναβάθμισης, τις διαθέσιμες τεχνικά λύσεις, το κόστος προμήθειας των αναγκαίων και ποιοτικά κατάλληλων υλικών και προϊόντων ,  για την προμήθεια , την τοποθέτηση και την συντήρηση αυτών. Η επιτροπή θα φέρει σε πέρας τις εργασίες της μέσα σε δύο [2] μήνες αναφορικά για την βέλτιστη οικονομικά και ποιοτικά λύση για την αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού. Προϋπόθεση, κατά τον Π. Γρετζελιά ήταν να σταματήσουν οποιαδήποτε διαδικασία του διαγωνισμού.

Στην πρόταση αυτή δεν συμφώνησε ο Ν. Σερετάκης διότι ήρθε σε αντίθεση με την προηγούμενη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία είχε κάνει πλειοψηφικά δεκτή την πρόταση του σωματείου εργαζομένων. Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα εμπλοκής του ιδιώτη στην εγκατάσταση και συντήρηση του έργου. Προηγουμένως είχε τονίσει τις αντεργατικές ενέργειες της διοίκησης καθώς και άλλα τυπικά νομικά θέματα, τα οποία κατά τη γνώμη του βάζουν θέμα ακυρότητας του διαγωνισμού.

Τόσο ο Δήμαρχος Γ Βούρος όσο και ο Τ. Κωνσταντινίδης υπεραμύνθηκαν των επιλογών της διοίκησης για τον συγκεκριμένο διαγωνισμό με το επιχείρημα ότι μια επιτροπή δεν μπορεί να τροποποιήσει αποφάσεις οργάνων. Παρουσίασαν την σχετική απόφαση της Αποκεντρωμένης και επεξήγησαν τους λόγους της αγωγή κατά της απεργίας των εργαζομένων, ζητώντας ταυτόχρονα να αφήσουν τη διοίκηση να διοικήσει και να κριθεί στις εκλογές. Γενικά κατηγόρησαν την αντιπολίτευση ότι “υπονομεύει την πρόοδο”. Ο Σ. Κοσκολέτος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι σε παλαιότερες επιτροπές ορισμένοι που τις είχαν ζητήσει τελικά δεν έλαβαν μέρος και απλά καθυστέρησαν τις διαδικασίες.

Στην αντιδημοκρατική συμπεριφορά της διοίκησης, η οποία μη εφαρμόζοντας αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου διαχειρίζεται το ζήτημα στην Οικονομική Επιτροπή, αναφέρθηκε ο Α. Βασιλόπουλος  εστιάζοντας στο γεγονός ότι η δέσμευση των 3,7 εκατ. ευρώ από τα ανταποδοτικά τέλη έγινε μόνο με την υπογραφή του Αντιδημάρχου Οικονομικών.

Ο Χ. Τομπούλογλου σχολίασε τις διαφοροποιήσεις συμβούλων της παράταξης Γ. Βούρου και την αντίθεση του Δήμου με τους εργαζόμενους στους οποίους συμπλήρωσε πρέπει να στηρίζεται η δημοτική αρχή για την υλοποίηση του προγράμματος της.

Ο Γ. Ανεμογιάννης με τη σειρά του, παρέθεσε στοιχεία από άλλους δήμους όπου μελετητής και ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία με έδρα την Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης με πανομοιότυπες μελέτες. Αναφέρθηκε επίσης  στο κόστος των προϋπολογισμών και το αποτέλεσμα των διαγωνισμών με εκπτώσεις της τάξεως 2-10%, οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως μικρές και σχολίασε ότι γίνονται έλεγχοι από αρμόδιους φορείς για όρους των διακηρύξεων που ενδεχομένως περιορίζουν τον ανταγωνισμό.

Ο Α. Γούλας ζήτησε η επιτροπή να αποτελέσει μια ευκαιρία να μπει φως στην υπόθεση του ηλεκτροφωτισμού με διερεύνηση των  στοιχείων χωρίς αυτό να περιορίζει τις αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής.

Ο Η. Τάφας απαντώντας στην κριτική ανέφερε στοιχεία που τεκμηριώνουν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού που προτάθηκε από τη διοίκηση καθώς και τα οικονομικά στοιχεία αυτού. 

Το σωματείο εργαζομένων επέμενε στην πρότασή του, η οποία συνοψίζεται στην προμήθεια των φωτιστικών και την τοποθέτηση των από την υπηρεσία ηλεκτροφωτισμού με ταυτόχρονη διασφάλιση του δημόσιου χαρακτήρα αυτής.  Ο εκπρόσωπός των εργαζομένων  δήλωσε ότι θα συνεχισθεί ο αγώνας και θα ενημερώσουν τους κατοίκους για τα τεκταινόμενα.

Ο πρόεδρος Δ. Κανταρέλης, αφού θεώρησε ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε, δήλωσε ότι επειδή η αποδοχή της πρότασης για επιτροπή προϋποθέτει διακοπή του διαγωνισμού κάνει χρήση του δικαιώματος που του παρέχει το άρθρο 70 του Καλλικράτη, με το οποίο η αρμοδιότητα για πρόταση συγκρότησης επιτροπών του δημοτικού συμβουλίου ανήκει στον Πρόεδρο, δεν προτείνει καμία σύσταση επιτροπής.

Το ζήτημα του δημόσιου φωτισμού, σχετιζόμενο άμεσα με την κλιματική αλλαγή και την μείωση εκπομπής των ρύπων CO2, είναι ένα τμήμα του συνόλου των ζητημάτων που συγκροτούν τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης πόλης τις οποίες πρέπει να εξετάζουμε ταυτόχρονα και σε δημόσια διαβούλευση. Με δεδομένο το μέγεθος της παρέμβασης και το υψηλό κόστος του έργου, το οποίο αφορά άμεσα τους δημότες, η προσπάθεια για σύσταση ειδικής επιτροπής εξέτασης των αναγκών από μηδενική βάση, όπως προτάθηκε από την αντιπολίτευση, ενώ είναι σε σωστή κατεύθυνση, φαίνεται πως παρουσιάστηκε σε ύστερο και καθυστερημένο χρόνο προκειμένου να αποτελέσει ουσιαστικό στοιχείο συμβολής και εξέτασης των οικονομικών και τεχνικών προδιαγραφών.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σχετική εξαντλητική συζήτηση ούτε στο Δημοτικό Συμβούλιο ούτε και στην Οικονομική Επιτροπή, κατά την οποία εγκρίθηκε η διακήρυξη του διαγωνισμού, τη απουσία των περισσότερων δημοτικών παρατάξεων. Η επιλογή του Προέδρου να μην θέσει σε ψηφοφορία την πρόταση για σύσταση επιτροπής είχε ως αποτέλεσμα εκτός από τη μη διακοπή της διαγωνιστικής διαδικασίας και την “εξασφάλιση” της μη αποτύπωσης για μια ακόμη φορά των διαφοροποιήσεων εντός της παρατάξεως του Δημάρχου Γ. Βούρου στο ζήτημα αυτό. Επιπρόσθετα, η εν λόγω πρόταση φαίνεται πως ακυρώνει την πρόταση του Σωματείου Εργαζομένων ζητώντας τους να συμμετάσχουν σε μια νέα συλλογική διαδικασία.

 

Η συνεδρίαση είχε διάρκεια πέντε (5) ώρες , για όποιον θέλει να δει αναλυτικά το σύνολο των ομιλιών των δημοτικών συμβούλων παραθέτουμε το video της μετάδοσης από το site του Δήμου.