Νέα αντιπαράθεση μετά τη δικαστική απόφαση για την απεργία, δεν συνήλθε σήμερα η επιτροπή διαγωνισμού, ανακοινώσεις

Ο Βούρος επιμένει στα 3,7 εκατ. ευρώ αγνοώντας την πρόταση των εργαζομένων για 1,1 εκατ. ευρώ, επιβαρύνοντας υπέρμετρα τον προϋπολογισμό. Το βέβαιο είναι ότι με την αύξηση της τιμής του ρεύματος και των χειρισμών στα ανταποδοτικά θα έχουμε αύξηση των δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού. Διαδοχικές συνεδριάσεις οργάνων την εβδομάδα αυτή για το θέμα.

99

Παρά τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, του σωματείου εργαζομένων αλλά και μελών της πλειοψηφίας (παραίτηση από οικονομική επιτροπή της Ανθής Παπακώστα και αρνητική ψήφος του Σπύρου Γραμμένου στην ίδια επιτροπή) η διοίκηση Βούρου προχωρά στην ολοκλήρωση του διαγωνισμού επισπεύδοντας τις διαδικασίες. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να οδηγήσει το Σωματείο Εργαζομένων στα δικαστήρια.

Το σωματείο των εργαζομένων για να μπλοκάρει το αποτέλεσμα του ηλεκτρονικού διαγωνισμού, ο οποίος διεξήχθη την 10/8, κήρυξε την 23/8  ΑΠΕΡΓΙΑ – ΑΠΟΧΗ καλύπτοντας τους εργαζόμενους στην μη προσέλευσή τους στην επιτροπή διαγωνισμού για την αποσφράγιση προσφορών, ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής και  αξιολόγησης τεχνικών προσφορών.

Ο Δήμος προσέφυγε στη δικαιοσύνη για να χαρακτηρίσει την απεργία-αποχή παράνομη και καταχρηστική. Το δικαστήριο με απόφαση που εξέδωσε την Δευτέρα 6/9 απέρριψε την αγωγή αυτή του Δήμου.  Εδώ αρχίζει μια νέα διαμάχη για την ερμηνεία της απόφασης, το σωματείο ισχυρίζεται ότι ο αγώνας του δικαιώθηκε συνεπώς συνεχίζεται η απεργία-αποχή, ενώ ο Δήμος στηριζόμενος στο σκεπτικό της απορριπτικής απόφασης το οποίο αναφέρει ότι δεν υπάρχει απεργία συνεχίζει την διαδικασία συγκαλώντας την επιτροπή διαγωνισμού για σήμερα Τρίτη (7/9), η οποία τελικά δεν συνήλθε διότι ένα μέλος δήλωσε ασθένεια.

Η δημοτική αρχή Βούρου στην αγωγή της κατά της απεργίας του Σωματείου, η οποία σημειωτέον γίνεται για πρώτη φορά στην ιστορία του Δήμου, είχε διατυπώσει τέσσερα (4) ουσιαστικά αιτήματα, το δεύτερο και τρίτο αίτημα απορρίφθηκαν από το δικαστήριο ως μη νόμιμα αγγίζοντας συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, το τέταρτο αίτημα απορρίφθηκε λόγω απόρριψης του δεύτερου και τρίτου, ενώ το πρώτο αίτημα, αυτό δηλαδή της αναγνώρισης της απεργίας ως παράνομης και καταχρηστικής, απερρίφθη διότι το δικαστήριο έκρινε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει τα χαρακτηριστικά της “απεργίας”, όπως τα ορίζει το σύνταγμα και οι νόμοι.

Αιτήματα αγωγής Δήμου κατά απεργίας σωματείου εργαζομένων

Συνοπτική παράθεση απόφασης δικαστηρίου

Να αναγνωρισθεί η απεργία –αποχή αόριστης διάρκειας από κάθε διαδικασία συνεδρίασης της επιτροπής διαγωνισμού ως παράνομη και καταχρηστική

Η αποχή αφορά συγκεκριμένο υπάλληλο και δεν φέρει το χαρακτήρα «απεργίας» υπό μορφή στάσης εργασίας, δεν υπάρχει συλλογικός χαρακτήρας , το δε αίτημα να σεβαστεί ο Δήμος την πρόταση του σωματείου δεν αποτελεί συνδικαλιστικό αίτημα (προαγωγή εργασιακών, οικονομικών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών συμφερόντων) σύμφωνα με το νόμο. Η αγωγή πρέπει να απορριφθεί ως αβάσιμη.

Να υποχρεωθεί το Σωματείο να διακόψει την εν λόγω απεργία

Απορρίπτει το αίτημα ως αβάσιμο διότι το δίκαιό μας δεν αναγνωρίζει γενική αξίωση για πράξη ή παράλειψη, το δε δραστικό μέτρο διακοπής της απεργίας και παράλειψης της στο μέλλον δεν προβλέπεται από τη νομοθεσία μας

Να υποχρεωθεί το Σωματείο να παραλείπει στο μέλλον την κήρυξη της απεργίας με την ίδια μορφή για την ικανοποίηση αυτών ή παρόμοιων αιτημάτων

Το αίτημα είναι αόριστο και μη νόμιμο , καθόσον δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν οι περιστάσεις και οι συνθήκες του μέλλοντος

Να κηρυχθεί η απόφαση προσωρινά εκτελεστή

Μη νόμιμο και απορριπτέο αίτημα κατόπιν της απόρριψης των παραπάνω κύριων αιτημάτων

Επίσης έχει προσκληθεί η οικονομική επιτροπή σε τηλεδιάσκεψη για αύριο Τετάρτη (8/9) με τρίτο θέμα: “Έγκριση 1ου πρακτικού αποσφράγισης προσφορών, ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής & αξιολόγησης τεχνικών προσφορών για το διαγωνισμό “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ  ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ” (α/α ΕΣΗΔΗΣ 134869) (ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ)”, το οποίο προφανώς αναμένεται να αναβληθεί λόγω μη ύπαρξης σχετικού πρακτικού της επιτροπής.

Ωστόσο είναι χαρακτηριστικό και προκύπτει και από το δικόγραφο ότι η εναντίωση του Σωματείου και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου στην μελέτη 31/2021 για την αναβάθμιση του ηλεκτροφωτισμού, είναι αυτή  η οποία εγκρίθηκε από την οικονομική επιτροπή με την απόφαση 167/2021 στην οποία δεν είχαν λάβει μέρος τρεις σύμβουλοι της αντιπολίτευσης και των οποίων η παρουσία θα άλλαξε το αποτέλεσμα με συνέπεια να μην προχωρούσε ο Δήμος στην προκήρυξη του διαγωνισμού. Η επιλογή της αποχής των Βασιλόπουλου, Γρετζελιά και Σερετάκη από την ψηφοφορία της 23/6/2021στην οικονομική επιτροπή επέτρεψε στη Διοίκηση Βούρου να περάσει με  πλειοψηφία 4/2 (δεν θα πέρναγε με 5/4) την πρότασή της για τον οδοφωτισμό, ενέργεια για την οποία δεν έχουν τοποθετηθεί δημόσια οι ίδιοι.

Η αντιπαράθεση θα συνεχισθεί την Πέμπτη 9/9 όπου με πρωτοβουλία 19 συμβούλων της αντιπολίτευσης συγκαλείται έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο σε τηλεδιάσκεψη** με θέμα “Διεξαγωγή του διεθνούς ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την “ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ LED ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ-ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ”.

Σχετική δήλωση συμπαράστασης στο Σωματείο έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Σερετάκης όπου μεταξύ άλλων ανέφερε “Η ευθύνη για την κατρακύλα πλέον δε βαραίνει μόνο τον κ Βούρο και τα γνωστά στελέχη της Διοίκησης, αλλά και όλους όσους κατά καιρούς εμφανίζονται ως “δημοκράτες” και “κοινωνικά ευαίσθητοι”, ενώ στηρίζουν την πολιτική της και καταπίνουν τη γλώσσα τους για τον ορυμαγδό της εργοδοτικής τρομοκρατίας ενάντια στους εργαζόμενους του Δήμου και το Σωματείο τους”.

Για την μεθόδευση αυτή του Δήμου το σωματείο εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας τον ίδιο τον Δήμαρχο, την οποία παραθέτουμε στο τέλος, όπως παραθέτουμε και το δελτίο  τύπου του Δήμου που σχολιάζει την δικαστική απόφαση.

** Με νέα πρόσκληση η συνεδρίαση θα γίνει 9η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα  Πέμπτη και ώρα 7 μ.μ., στην κλειστή αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Ενιαίου Λυκείου Ν. Φιλαδέλφειας «Μίλτος Κουντουράς», (Θεσσαλονίκης και Λαχανά-Ν.Φ.) 

Δελτίο_Τύπουη_απόφαση_Μον.Πρωτ.

 

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ 6.9.2021-2