Σημαντικές αυξήσεις έως 50% έρχονται στις τιμές του ρεύματος πλήττοντας καταναλωτές και επιχειρήσεις

Όπως παραδέχθηκε και ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, οι αυξήσεις θα αφορούν το οικιακό ρεύμα και θα τις δούμε στους λογαριασμούς όλων των παρόχων και όχι μόνον της ΔΕΗ, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει ανακοινωθεί από την κυβέρνηση κάποιο μέτρο.

18

Στις  αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος από τον Σεπτέμβρη, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι «αυτήν την στιγμή, σε ευρωπαϊκό επίπεδο και παγκοσμίως, έχουμε μια εκτίναξη των τιμών του φυσικού αερίου και σε ότι αφορά την Ευρώπη εκτίναξη των τιμών για την εκπομπή διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουν διπλασιαστεί οι τιμές κόστους σε σχέση με 7 μήνες πριν». Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου οι τιμές του ρεύματος από τα 52,52 ευρώ/MWh τον Ιανουάριο, έφτασαν τον Ιούλιο στα 101,86 ευρώ/MWh.

Οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν εκτιναχθεί τις τελευταίες ημέρες στα 48 ευρώ/MWh, όταν πέρυσι – χρονιά κατά την οποία οι τιμές είχαν βρεθεί σε ιστορικά χαμηλά – η τιμή του καυσίμου είχε πέσει έως και τα 4,9 ευρώ/MWh. Την άνοιξη οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονταν στα επίπεδα των 15 – 17 ευρώ/MWh. Πίσω από την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται μια σειρά από συγκυριακούς λόγους, όπως η επανεκκίνηση των οικονομιών μετά την πανδημία του covid και η πολιτική που ακολουθεί ο βασικός προμηθευτής της Ευρωπαϊκής αγοράς, η Ρωσία,

Το κύμα ανατιμήσεων που έχει ήδη φτάσει και στην ελληνική χονδρεμπορική αγορά αναμένεται να μετακυληθεί στους καταναλωτές μέσω των ρητρών που υπάρχουν στα τιμολόγια ρεύματος. Την ίδια ώρα κατανοώντας το μεγάλο κοινωνικό και οικονομικό πρόβλημα, που θα επιφέρουν οι αυξήσεις ρεύματος, με σχετική ασάφεια ο Κ. Σκρέκας απλά αναφέρθηκε στο ότι “δεν αποκλείεται να υπάρξουν στοχευμένα μέτρα για την στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών”.

Όπως τόνισε επίσης ο ίδιος στον ΑΝΤ1, “η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) έχει καλέσει την ΔΕΗ και τους ιδιώτες προμηθευτές ρεύματος, που κατέχουν μερίδιο 35% από το σύνολο της αγοράς και τους έχει ζητήσει να γίνει ανάλυση της οικονομικής και τιμολογιακής πολιτικής τους, ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει ποιο πρόγραμμα τον συμφέρει και να το επιλέξει”, αυτό είναι και το μοναδικό μέτρο αντίδρασης που αναφέρθηκε για τις ανατιμήσεις ρεύματος αλλά και  αυτές των παραγόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών που θα ακολουθήσουν ως συνέπεια.