Με τον φακό της Αναζήτησης στην Λαϊκή Αγορά της Νέας Φιλαδέλφειας και μια αναπόφευκτη σύγκριση

Λιγοστοί οι πάγκοι, Λιγοστός ο κόσμος, Λιγοστά τα έσοδα των παραγωγών και εμπόρων την βδομάδα του Δεκαπενταύγουστου , πολλά όμως τα προβλήματα

132

Μια μέρα χωρίς την συνηθισμένη οχλαγωγία της Λαϊκής αγοράς στην πόλη μας, βρήκαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με παραγωγούς που, όπως μας εξομολογήθηκαν, πρέπει να βρίσκονται εδώ για να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους αλλά να καλύψουν και λίγη από την “χασούρα” της αναδουλειάς. Εμείς που μείναμε, δεν μπορούμε ούτε να ξεκουραστούμε. 

Χαρακτηριστική ήταν η περιγραφή για την πτωτική αγοραστική δύναμη τα τελευταία χρόνια, όπως μας την ανέπτυξε ένας αβγοπαραγωγός. 

Όταν ρωτήσαμε πως εξηγείται η αναδουλειά μας είπε :

Το πιο σημαντικό είναι η Ανεργία στους Νέους. Είναι ο άμεσος αντίκτυπος σε κάθε πάγκο.Οι συνταξιούχοι είναι που στηρίζουν και την Λαϊκή αγορά και τα παιδιά τους”. 

Μας εκμυστηρεύονται τον καϋμό τους για την ανεργία των παιδιών τους. Δεν έχουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους γιατί βοηθάνε τα παιδιά τους. Αυτό είναι παρά πολύ σημαντικό γιατί όταν δεν έχει ο συνταξιούχος, δεν έχω εγώ. Όταν δεν έχει το παιδί του, δεν έχω εγώ. Και μαζί με μένα οι επιχειρήσεις που με τροφοδοτούν, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Τελευταία ο κόσμος δείχνει εξοργισμένος. Είναι όλη η κατάσταση που τον επηρεάζει. 

Στον κλάδο μας η τιμή ούτε ανεβαίνει, ούτε κατεβαίνει. Όποια αύξηση κόστους παραγωγής η μεταφορικών, το απορροφούμε εμείς οι παραγωγοί. Σε μια καλή μέρα, συνήθως τον χειμώνα, έστω και με πτωτική αγοραστική δύναμη, ο κάθε πάγκος πουλάει 3000 αβγά. Σε μια κακή, ούτε τα μισά. Το κόστος παραγωγής  για 3000 μαζί με τα μεταφορικά ανέρχεται σε 350 Ευρώ Αν πουλάω 1500 μπαίνω μέσα. Παλιά, πουλούσαμε τα αβγά των 20 λεπτών και τώρα μόνο 10 και 13 λεπτών. 

Στην ερώτηση αν ο κλάδος μπορεί να έχει συνέχεια, μας είπε :

Οι παλιοί παραγωγοί έχουν την πελατεία τους. Έχουν μεγαλώσει κόσμο. Οι καινούργιοι δεν έχουν ούτε βοήθεια, ούτε εμπειρία και συνήθως βγαίνουν χαμένοι. Τα σωματεία μας κάνουν κάποιες ενέργειες αλλά σαν κλάδος ο αβγοπαραγωγικός δεν έχει κάνει και πολλά πράγματα. Εμείς, θέλουμε να αναβαθμιστεί η Λαϊκή Αγορά. Έχεις δει την νέα Λαϊκή Αγορά των Τρικάλων; Πρότυπη, Μόνιμη,  Καθαρή, Φιλόξενη κάτω από ομοιόμορφες τέντες. Με ειδικό χώρο για τον Επόπτη, την Δημοτική Αστυνομία, με φαρμακείο, με WiFi για παραγγελίες on line.

Τι θα έλεγες για μια κλειστή και μόνιμη Λαϊκή αγορά στην Νέα Φιλαδέλφεια; 

Ευχής έργο, μας είπε… Και για μας και για τον καταναλωτή, αν βρεθεί χώρος. Αν βρέχει και χιονίζει, εσύ δεν θα έρθεις στην Λαϊκή, θα πας στο super market.

Στο δεκάλεπτο της κουβέντας μας, πέρασαν τρεις πελάτες. Άφησαν στον πάγκο 3 Ευρώ. Ήταν ήδη μεσημέρι