Απόντες από το «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες», κενό γράμμα λοιπόν τα τρισάγια και οι καταθέσεις στεφάνων.

Ο Δήμος δεν στήριξε και δεν μετείχε στην εναρκτήρια συνάντηση της πρωτοβουλίας της ΚΕΔΕ για να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας μέσω ενός δικτύου πόλεων

82

Αρνητικά ήταν τα αντανακλαστικά της Δημοτικής Αρχής του Γ. Βούρου στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ για συμμετοχή στο «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες». Σε ένα προσφυγικό Δήμο με έντονη διαχρονική παρουσία του ποντιακού στοιχείου, του οποίου η πολιτιστική προσφορά  στην πόλη μας έχει αναγνωρισθεί από όλους, θα περίμενε ο Δήμος Ν Φιλαδέλφειας Ν Χαλκηδόνας όχι απλά να συμμετείχε στη σχετική πρωτοβουλία αλλά να πρωτοστατούσε τόσο στη δημιουργία όσο και στην υλοποίηση των στόχων αυτής.

Το “ποντιακό” είναι ζήτημα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων και διεθνούς δικαίου, που οδήγησε στη γενοκτονία και εθνοκάθαρση, η αναφορά δε σε αυτό δεν μπορεί να εξαντλείται μόνο με δοξολογίες, καταθέσεις στεφάνων και  μνημόσυνα, στα οποία συχνά βλέπουμε τοπικούς παράγοντες να διαγκωνίζονται για την προσωπική των προβολή.

Με την απουσία του Δήμου μας την 28 Ιουλίου 2021 διεξήχθη η πρώτη ενημερωτική συνάντηση των Δήμων που δήλωσαν ενδιαφέρον να συμμετέχουν στο «Δίκτυο πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες» που ίδρυσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να κινητοποιήσει τη διεθνή κοινότητα και τους Διεθνείς Οργανισμούς για την παγκόσμια αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων, σε συνεννόηση πάντα με το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σκοπός του Δικτύου Πόλεων με Ποντιακές Κοινότητες είναι:

 • Η ευαισθητοποίηση και κινητοποίηση των πόλεων και των τοπικών κοινοτήτων του ελληνισμού
 • Η δικτύωση και ο συντονισμός δράσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προς την κατεύθυνση της διεθνούς αναγνώρισης της Ποντιακής Γενοκτονίας
 • Η αξιοποίηση των σχέσεων κάθε κοινότητας με άλλες κοινότητες
 • Η προώθηση της λαογραφίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς των Ποντίων
 • Καταγραφή των Ποντιακών Κοινοτήτων του εξωτερικού
 • Η συντονισμένη προσπάθεια άσκησης επιρροής σε διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων
 • Η ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για τις πραγματικές διαστάσεις της Γενοκτονίας.

Ο κ. Κάρναβος, που έχει οριστεί από το ΔΣ της ΚΕΔΕ ως συντονιστής για το σχέδιο δράσης, οργάνωσης και λειτουργίας του Δικτύου δήλωσε στην πρώτη συνάντηση:

«Η σημερινή τηλεδιάσκεψη ήταν ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για τη δημιουργία ενός ουσιαστικού και αποτελεσματικού δικτύου πόλεων που έχει σκοπό τη διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Ακούστηκαν πολλές και σημαντικές απόψεις για την ανάγκη της τεκμηρίωσης του ζητήματος, την εξωστρέφεια και τη διεθνοποίηση καθώς και για την ανάγκη της διάσωσης της διαλέκτου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του Πόντου με τη συνεργασία με τα Ποντιακά σωματεία σε όλο τον κόσμο.

Θα συνεχίσουμε τη διαβούλευση με την κυβέρνηση, τους φορείς και τα σωματεία ώστε σύντομα να έχουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο του δικτύου μας».

Αναλυτική λίστα των 32 Δήμων που πήραν μέρος στην τηλεδιάσκεψη (με αλφαβητική σειρά):

 1. Αθηναίων
 2. Αμπελοκήπων-Μενεμένης
 3. Αμφιλοχίας
 4. Αρταίων
 5. Βισαλτίας
 6. Βριλησσίων
 7. Δεσκάτης
 8. Ελευσίνας
 9. Ηρωικής πόλεως Νάουσας
 10. Θάσου
 11. Θέρμης
 12. Καλαμαριάς
 13. Καλλιθέας
 14. Καστοριάς
 15. Κιλκίς
 16. Κορυδαλλού
 17. Λαγκαδά
 18. Λαυρεωτικής
 19. Λεβαδέων
 20. Μοσχάτου-Ταύρου
 21. Νεάπολης-Συκεών
 22. Νέας Σμύρνης
 23. Ορεστιάδας
 24. Παιανίας
 25. Παιονίας
 26. Πέλλας
 27. Πύδνας Κολινδρού
 28. Πυλαίας-Χορτιάτη
 29. Σερρών
 30. Σιθωνίας
 31. Τεμπών
 32. Ωραιοκάστρου

Μέχρι σήμερα την Γενοκτονία των Ποντίων αναγνωρίζουν, εκτός της Ελλάδας, η Κύπρος, η Αυστρία, η Σουηδία, η Αρμενία, η Ολλανδία, 10 Πολιτείες των ΗΠΑ, 2 Πολιτείες της Αυστραλίας, 2 πόλεις του Καναδά, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και η Διεθνής Ένωση Μελετητών των Γενοκτονιών.