Πόρισμα Goldammer: από τα χέρια του Μητσοτάκη στα αποκαΐδια της καταστροφής

215

Ήταν 7 Σεπτέμβρη του 2018, μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι,  όταν ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ζητά την σύσταση ανεξάρτητης επιτροπής με την ονομασία ‘’Ανεξάρτητη Επιτροπή για τη διερεύνηση των αιτιών των πυρκαγιών’’. Τα καθήκοντα του Προέδρου της επιτροπής καλείται να αναλάβει ο Dr Georg Goldammer, διευθυντής του Παγκόσμιου Κέντρου Παρακολούθησης Πυρκαγιών (GFMC) και μέλη οι πλέον αρμόδιοι και έγκριτοι  Έλληνες επιστήμονες επί του θέματος.

Ο Δρ Goldammer αποδέχεται την πρόσκληση υπό έναν όρο: την αποδοχή της επιτροπής και του ρόλου της και από την τότε αντιπολίτευση, καθώς  ήθελε η μελέτη που θα ακολουθούσε να αποτελέσει διακομματικό εργαλείο και να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον από οποιονδήποτε ήταν κυβέρνηση. Ο νυν πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης που τότε ήταν στην αντιπολίτευση, συμφώνησε με την συγκρότηση της επιτροπής και αυτή ανέλαβε δράση.

Στους μήνες που ακολούθησαν, επιστήμονες εκπόνησαν την μελέτη το πόρισμα της οποίας περιελάμβανε μια σειρά από διαπιστώσεις για τις αιτίες των πυρκαγιών και φυσικά προτάσεις για την πρόληψη και καταστολή των. Μάλιστα η επιτροπή τόνισε το ‘’κατεπείγον’’ στην υλοποίηση των όσων αναφέρονταν στο πόρισμα προκειμένου να αποφευχθούν πυρκαγιές με καταστροφικά αποτελέσματα στο εγγύς μέλλον.

Κυριότερα σημεία: η συνεργασία των συναρμόδιων φορέων και η διεξαγωγή ασκήσεων, η ενίσχυση της Δασικής Υπηρεσίας για την διαχείριση δασών, η ενημέρωση του πληθυσμού ως βάση πρόληψης, η εξισορρόπηση διάθεσης πόρων και για την πρόληψη έναντι της καταστολής που κυρίως είναι σήμερα, αναγκαίες ρυθμίσεις για την δημιουργία κατάλληλου νομοθετικού πλαισίου κ.α.

Ολόκληρο το πόρισμα μπορείτε να το διαβάσετε εδώ: https://dasarxeio.com/wp-content/uploads/2019/02/document.pdf

Το πόρισμα της επιτροπής παραδόθηκε τον Φεβρουάριο του 2019 στις αρχές, όπου και δόθηκε στην δημοσιότητα από τον πρόεδρο της Βουλής. Την ίδια περίοδο ο Δρ Goldammer συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη όπου του παρέδωσε το πόρισμα. Ο νυν πρωθυπουργός αφού ευχαρίστησε την επιτροπή δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «τώρα πια γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε, και μένει να προχωρήσουμε γρήγορα στην εφαρμογή»

Δυόμιση χρόνια μετά, το πόρισμα βρίσκεται στο καλάθι των αχρήστων με την κυβέρνηση να ακολουθεί έναν λανθασμένο και αποδεδειγμένα αναποτελεσματικό τρόπο διαχείρισης, με τα ολέθρια αποτελέσματα των «επτά και πλέον ημερών που συγκλόνισαν τον κόσμο» και εξαφάνισαν ένα τεράστιο μέρος φυσικού και οικονομικού πλούτου της χώρας.