Ευθύνες για την καταστροφή στην Εύβοια, ανεπαρκή τα εναέρια μέσα κατήγγειλαν οι δήμαρχοι

31
Το σύστημα FFIS http://ffis.beyond-eocenter.eu/ ανανεώνεται αυτόματα κάθε φορά που έχουμε νέα δορυφορική εικόνα. Η πρόσβαση είναι ελεύθερη και μπορεί κάποιος/α να δει τις ενεργές εστίες επιλέγοντας active fires ή τις καμένες εκτάσεις επιλέγοντας burned areas.

Ακόμα και την «ύστατη ώρα», όπως σημειώνουν χαρακτηριστικά, τοπικοί άρχοντες ζητούν περισσότερα εναέρια μέσα κατάσβεσης για να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές πυρκαγιές.

Με δραματικό τρόπο περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από τις ανεξέλεγκτες φωτιές στην Εύβοια, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

Αναφερόμενος στην ανεπάρκεια των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, δήλωσε ότι τα εναέρια εμφανίστηκαν μόλις στις 11:30 το πρωί, και αργότερα είχε μείνει μόνο ένα ελικόπτερο να επιχειρεί. Τόνισε επίσης πως στο σημείο που εξελίσσεται τώρα η πυρκαγιά, μόνο τα εναέρια μπορούν να βοηθήσουν.

Προειδοποίησε μάλιστα πως εάν δεν αντιμετωπιστεί το μέτωπο, η φωτιά θα φτάσει στην Κεντρική Εύβοια. «Δεν πάει άλλο, έχουν εξαντληθεί τα όριά μας, δεν αντέχουμε άλλο να βλέπουμε αυτό το θέαμα…», σημείωσε επίσης ο δήμαρχος. 

Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Ιστιαίας Γιάννης Κοτζιάς επιβεβαίωσε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, την απουσία σχεδίου και μέσων πυρόσβεσης,

«Δεν ουρλιάζω τόσες μέρες τυχαία ότι θέλουμε εναέρια μέσα. Επιμένω ότι υπάρχουν κι άλλα μέτωπα, μικρότερα μέτωπα στην Ιστιαία, που εάν αντιμετωπιστούν τώρα θα είναι καλύτερη η κατάσταση», είπε και συμπλήρωσε: «Λαμβάνουμε εντολές εκκένωσης χωριών και όταν φεύγουν οι άνθρωποι βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν πυροσβεστικά μέσα» 

Απόδειξη της δραματικής κατάστασης, τόνισε, είναι ότι «η φωτιά από την αρχή καταλήγει τη θάλασσα» και τόνισε ότι «δεν είχανε κανένα μέσο, ούτε τώρα έχουμε μέσα». Σημείωσε επίσης ότι ουσιαστικά δεν μπορεί να εκκενωθεί η Ιστιαία, λέγοντας «Πού θα πάνε τόσοι άνθρωποι»