Κύπρος , 47 χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή

Σαράντα επτά χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την "μαύρη" επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο την 20η Ιουλίου 1974, με θρησκευτικοπολιτική επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στα κατεχόμενα

13

Η τουρκική εισβολή στην Κύπρο με την κωδική ονομασία «Αττίλας» έγινε πέντε μέρες μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 που ανέτρεψε τον πρόεδρο Αρχιεπίσκοπο Μακάριο. Τον Αύγουστο η Τουρκία ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση («Αττίλας ΙΙ») κατά την οποία κατέλαβε το 36,2% του νησιού και εκτόπισε 120 χιλιάδες Κύπριους, ενώ συνολικά σκοτώθηκαν περίπου 3 χιλιάδες Ελληνοκύπριοι.

Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις προκαλεί στην Κύπρο η επίσκεψη του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν, με αφορμή την επέτειο από την εισβολή του 1974 καθώς αναμένεται να κάνει δηλώσεις για το καθεστώς στα Βαρώσια και πιθανόν για εύρεση κοιτασμάτων φυσικού αερίου στα χωρικά ύδατα της Κύπρου.

Σήμερα η Κύπρος είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το πρόβλημα της κατοχής δεν έχει λυθεί ακόμη παρά τις αποφάσεις παγκόσμιων οργανισμών. Η Τουρκία συνεχίζει τις παρανομίες και παραβιάσεις της στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η κατοχή εξακολουθεί να θεωρείται παράνομη, ενώ οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού ζητήματος συνεχίζονται με βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

«Η λύση του Κυπριακού είναι η ενοποίηση της Νήσου. Όλα τα άλλα δεν συνιστούν λύση. Είναι αντίθετα στο Διεθνές Δίκαιο. Δεν είμαι εγώ, ούτε η Ελλάδα ούτε η Κύπρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που αντιτίθενται σε οποιαδήποτε ιδέα μιας “λύσης δύο κρατών”» ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε συνέντευξή του στη διεθνή αραβική εφημερίδα «Asharq Al Aswat».

Ωστόσο χθες το μεσημέρι, κατά την άφιξή του στα κατεχόμενα, ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ξανά στην άποψη περί λύσης δυο κρατών στην Κύπρο τονίζοντας ότι “στο νησί υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και λαοί”, σε ευθεία αντίθεση με το διεθνές δίκαιο και τις αποφάσεις του ΟΗΕ.