”Ευτυχίας” λόγια για το δεύτερο βιβλίο του Χάρη Κανάκη!

Μια εξαιρετική κριτική της Ευτυχίας Παπαλουκά για το βιβλίο του Χάρη Κανάκη με τίτλο ''το σπίτι της οδού Υακίνθου''

300
Δεν θυμάμαι πρόσφατα να διάβασα κάτι τόσο ενδιαφέρον, όσο αυτή η συλλογή διηγημάτων. Εικόνες που μοιάζουν άκρως οικείες, καταστάσεις γνώριμες, σκέψεις μέσα στις οποίες έχει χαθεί ο καθένας/η καθεμιά μας, πρόσωπα που σίγουρα – κάπως, κάπου, κάποτε – τα έχουμε συναντήσει και «τα έχουμε πει» μαζί τους, δρόμοι και χώροι όπου έχουμε περπατήσει και ζήσει. Και κάπου κάπου, σαν να κλείνουν για λίγο τα μάτια του ρεαλισμού, και να προβάλλονται, με μια αίσθηση λες και πάγωσε ο χρόνος που μέχρι τότε κυλούσε ως συνήθως, σκηνές που μόνο στα όνειρα -και στους εφιάλτες, ενίοτε- έχουν θέση. 
 
Ο συγγραφέας, γράφει ως μουσικός· λογικό. Το ξετύλιγμα της κάθε παράξενης διήγησής του γίνεται με ρυθμό, μελωδικά και με έντονες κορυφώσεις, επηρεάζοντας τους καρδιακούς παλμούς. Όπως γίνεται με την συγκίνηση που νιώθεις κατά την ακρόαση ενός αυτοσχεδιασμού στο πιάνο. 
 
Τη συλλογή ανοίγει το μόνο από τα διηγήματα που αναφέρεται σε πραγματικά γεγονότα, συγκεκριμένα στην απεργία των εργατών στα μεταλλεία της Σερίφου το 1916 που βάφτηκε στο αίμα. Αφιερωμένο «στους σύγχρονους κατοίκους του νησιού, όπως και σε κάθε νέο άνθρωπο για να μην ξεχνάει τους πρώτους νεκρούς του δίκαιου αγώνα των προγόνων του».
 
Από όταν έκλεισα το «σπίτι της οδού Υακίνθου» συχνά μου έρχονται στο μυαλό πρόσωπα και καταστάσεις από τις ιστορίες του, κι έχω, μάλιστα, αρχίσει τις τελευταίες ημέρες, όπως και ο συγγραφέας, να φαντασιώνομαι μεταφυσικά περιστατικά να διακόπτουν την ηρεμία της καθημερινότητάς μου. Μήπως είναι κολλητική η έμπνευση, αγαπημένε μου Χάρη Κανάκη; 
 
* Ο Χάρης Κανάκης γεννήθηκε στη Νέα Φιλαδέλφεια το 1968. Σπούδασε Πιάνο (Δίπλωμα με Άριστα, Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης και 1ο Βραβείο) και Σύνθεση (Δίπλωμα με Άριστα και ειδικό βραβείο για το υποβληθέν συνθετικό του έργο) στο Ελληνικό Ωδείο το Εθνικό Ωδείο και στο Μουσικό Σύνδεσμο Αθηνών. Στο πιάνο υπήρξε μαθητής των Ευαγγελίας Κανάκη, Μπέτης Μπαρζούκα, Κωστή Γαϊτάνου, Μυρτώς Μαυρίκου, ενώ στον τομέα των Ανωτέρων Θεωρητικών υπήρξε μαθητής των Καλλιόπης Σιώκου, Ουρανίας Ιωαννίδου, Παναγιώτη Κουβαρά και Γιάννη Αυγερινού, ενώ έχει παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό μουσικοπαιδαγωγικών σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών (Ε.Ε.Μ.) και έχει συνθέσει μεγάλο αριθμό έργων για ορχήστρα, χορωδία, μουσική δωματίου και πιάνο τα οποία παίζονται από καταξιωμένους σολίστες σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ενώ αρκετά έργα του έχουν διακριθεί σε διεθνής διαγωνισμούς και πανεπιστημιακά Project. Έχει γράψει επίσης μουσική για θέατρο και τηλεόραση, ενώ από το 2002 ασχολείται με τη jazz, free-style μεταγραφή γνωστών Ελληνικών και ξένων θεμάτων στο πιάνο, τα οποία παρουσιάζει κατά καιρούς σε επιλεγμένους συναυλιακούς χώρους σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2017 συνεργάζεται με την δισκογραφική εταιρία PHASMA MUSIC με την οποία έχει ηχογραφήσει και κυκλοφορήσει σειρά έργων του.
Παράλληλα ασχολείται με την λογοτεχνία έχοντας γράψει πάνω από τριάντα διηγήματα, θεατρικά έργα και θεατρικούς μονόλογους, όπως και μεγάλο αριθμό ποιημάτων, ορισμένα εκ των οποίων βραβευμένα σε Πανελλήνιους διαγωνισμούς. Για το σύνολο της καλλιτεχνικής – συνθετικής του δραστηριότητας το περιοδικό “Jazz & Τζάζ” του έκανε ειδικό αφιέρωμα στο τεύχος Μαρτίου 2008. Ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί επανειλημμένως από την ελληνική ραδιοφωνία και τηλεόραση.
Εργάστηκε ως καθηγητής Πιάνου, Χορωδίας και Ανωτέρων Θεωρητικών της μουσικής σε πολλά Ωδεία και Δήμους της Αθήνας από το 1988 έως το 2013 με μεγάλο αριθμό μαθητών του να διαπρέπει στον χώρο της μουσικής δημιουργίας και παιδαγωγικής.
Έργα του υπάρχουν στο διαδίκτυο στις διευθύνσεις:
Sirah68.blogspot.gr http://www.youtube.com/user/sirah68?feature=mhee
Email: kanakisharis@gmail.com