Μαύρα σύννεφα πάνω από το Δημοτικό Συμβούλιο

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για το οικονομικό κόστος αντικατάστασης του οδοφωτισμού και την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού, με την αντιπολίτευση να λέει ότι η υπόθεση θα λάβει το δρόμο της δικαιοσύνης

61

Αποβολές, αποχωρήσεις αλλά και  κλείσιμο μικροφώνων δημοτικών συμβούλων κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 30ης Ιουνίου ήταν το αποτέλεσμα άρνησης της διοίκησης Βούρου να  συζητήσει εκτός ημερησίας διάταξης την κατάθεση προσφυγής επί της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής, η οποία ενέκρινε τη διακήρυξη του διαγωνισμού για την αντικατάσταση του δημοτικού φωτισμού. Το κλίμα που επικράτησε και η όλη διαδικασία είναι πληγή στη δημοκρατία. 

Αφορμή της οξυμένης συζήτησης ήταν η υποβολή από τον Ν. Σερετάκη συγκεκριμένου αιτήματος προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Λ. Γεωργαμλή για συζήτηση εκτός ημερησίας διατάξεως με θέμα:   

«Κατάθεση προσφυγής και άλλες ενέργειες του Δημοτικού Συμβουλίου για την προσβολή και ακύρωση της  υπ’ αριθμόν 167/2021 απόφασης της  Οικονομικής Επιτροπής  με την οποία προωθείται η παράδοση σε ιδιώτη  της προμήθειας, εγκατάστασης και συντήρησης των φωτιστικών LED και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση του ηλεκτροφωτισμού και την απαξίωση της υπηρεσίας του Δήμου σε αντίθεση με την εκφρασμένη θέση του Δημοτικού Συμβουλίου και των εργαζομένων του Δήμου».

Ο πρόεδρος Λύσανδρος Γεωργαμλής στηριζόμενος σε γνωμοδοτικό έγγραφο της νομικής υπηρεσίας, το οποίο σημειωτέον δεν είχε στα χέρια της η αντιπολίτευση από την αρχή της συνεδρίασης, αρνήθηκε να θέσει το θέμα προς συζήτηση με βασικό επιχείρημα ότι το Δ.Σ. είναι αναρμόδιο για να αποφασίσει προσφυγή. Η αντιπολίτευση επικαλούμενη άρθρα του κανονισμού λειτουργίας του δημοτικού συμβουλίου αντέδρασε έντονα στην στάση του προέδρου και επέμενε ότι το θέμα έπρεπε να συζητηθεί θεωρώντας ότι έτσι φιμώνεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τρία από τα τέσσερα μέλη της αντιπολίτευσης επέλεξαν την αποχή από τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, κατά την οποία υπήρξε διαφοροποίηση μέλους της Διοίκησης Βούρου, με αρνητική για την πόλη εξέλιξη να εγκριθούν οι όροι της διακήρυξης του διαγωνισμού με ψήφους 4-2 (απόφαση 167/2021)  και με προϋπολογισμό 3,7 εκατ. ευρώ έναντι πρότασης του σωματείου εργαζομένων στο 1,1 εκατ.

Η έντονη συζήτηση που ακολούθησε με κύριο αντικείμενο  τη δημοκρατική λειτουργία του οργάνου είχε ως συνέπεια την αποβολή από τον πρόεδρο Λ. Γεωργαμλή του Ν. Σερετάκη και της Δ. Γκούμα, οι οποίοι κατήγγειλαν την προσπάθεια φίμωσης του ΚΚΕ. Στην ενέργεια της αποβολής και γενικά στην μη συζήτηση του θέματος αντέδρασαν και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι αποχωρώντας από τη συνεδρίαση με αποτέλεσμα μια συνεδρίαση που άρχισε με 32 παρόντες συνεχίσθηκε με 14 και αργότερα, μετά την συζήτηση θεμάτων κοινωνικού ενδιαφέροντος, παρέμειναν μόνο 13 σύμβουλοι.

Αξιοσημείωτα γεγονότα είναι τόσο η αποχώρηση της αντιδημάρχου Κοινωνικής Πολιτικής Ανθής Παπακώστα και του πρόεδρου της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Γιώργου Καραβία όσο και η παραμονή σε συζήτηση κοινωνικών θεμάτων των συμβούλων Α. Παπακώστα και Κ. Ντάτση, η οποία μόνο ως θετική μπορεί να αναγνωσθεί.

Της συζήτησης για το θέμα εκτός ημερησίας  προηγήθηκαν τοποθετήσεις, όπως συνηθίζεται, των επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι  ανέπτυξαν τα επιχειρήματά τους επί του περιεχόμενου του διαγωνισμού για τον οδοφωτισμό αφήνοντας συχνά αιχμές για συναλλαγές, ταξίδια και φωτογραφικές διατάξεις αλλά και την ιδιωτικοποίηση της υπηρεσίας ηλεκτροφωτισμού. Επίσης ανέφεραν και αρνητικές πτυχές παρόμοιων διαγωνισμών σε άλλες πόλεις της χώρας, εκφράζοντας ταυτόχρονα το ενδεχόμενο η υπόθεση να παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη. Απαντήσεις έδωσε ο Αντιδήμαρχος Μ. Κουτσάκης αναφέροντας ότι και προηγούμενες διοικήσεις έκαναν αναθέσεις υπηρεσιών όπως το πράσινο ζητώντας επίσης να δοθούν ονόματα για τις καταγγελίες  και τέλος ότι όλα θα γίνουν με διαφάνεια και έλεγχο από όλα τα “φίλτρα”  που διαθέτει η τοπική αυτοδιοίκηση. Ο Μ. Κουτσάκης αντικαθιστούσε τον Γ. Βούρο που ήταν απών για λόγους υγείας, όπως αναφέρθηκε στο δημοτικό συμβούλιο.

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ 7η ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ