Ψηφιακή κάρτα 150 ευρώ για τους νέους 18 – 25 ετών – Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να εξαγοράσει τους νέους υπονομεύοντας την υγεία

12

Ανακοινώσεις για προνόμια στους εμβολιασμένους από το Μέγαρο Μαξίμου- Προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα σε νέους έως 25 ετών για ταξίδια και πολιτιστικές δραστηριότητες – «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τους νέους σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ – «Η κυβέρνηση καταφεύγει σε πρακτικές που ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού», σχολιάζει το ΚΚΕ.

ε ανακοινώσεις προχώρησαν λίγο μετά τις 12 από το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός, Κ. Μητσοτάκης, η υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, ο υπ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κ. Πιερρακάκης, ο υπ. Τουρισμού,  Χ. Θεοχάρης, ο υφ. αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Ν. Γιατρομανωλάκης και ο υφ. παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος. Οι αποφάσεις που ανακοινώθηκαν αφορούν τα λεγόμενα «προνόμια» στους εμβολιασμένους. 

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι την ίδια στιγμή που οι ειδικοί χτυπούν τον καμπανάκι του κινδύνου για την ραγδαία μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα, η κυβέρνηση αποφάσισε την περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων προστασίας. 

Ως «νέο παράθυρο ελευθερίας» χαρακτήρισε ο Κ. Μητσοτάκης την ψηφιακή κάρτα που πρόκειται να δοθεί στους νέους, ώστε να σπεύσουν να εμβολιαστούν, ενώ μόλις λίγους μήνες πριν τους θεωρούσε ως βασικούς υπάιτιους για την διασπορά του κορωνοϊού σε πλατείες και πορείες. «Κρατάμε τη μάσκα, όταν είμαστε πολλοί. Σύντομα οι εμβολιασμένοι θα κινούνται πιο άνετα στους κλειστούς χώρους. Καλώ τα κορίτσια μας και τα αγόρια μας να τσιμπήσουν την ευκαιρία και να τσιμπηθούν με ένα εμβόλιο», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Προπληρωμένη ψηφιακή κάρτα των 150 ευρώ (freedom pass) θα δοθεί, λοιπόν, στους νέους έως 25 ετών, η οποία θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για εισιτήρια για ταξίδια, διαμονή σε ξενοδοχεία και είσοδο σε μουσεία, συναυλίες, μνημεία. Σύμφωνα με τον Κ. Μητσοτάκη, η κάρτα αυτή θα δημιουργείται αυτόματα με τον ΑΜΚΑ κάθε νέου που έχει εμβολιαστεί έστω με την πρώτη δόση ή θα εμβολιαστεί εντός του 2021. 

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση έχει προβεί σε μια σειρά από νομοθετήματα που βάλουν την νέα γενιά (π.χ. αποκλεισμός 25.000 μαθητών από τα ΑΕΙ, πανεπιστημιακή αστυνομία, εργασιακή επισφάλεια και απλήρωτα 10ωρα), επιλέγει να τα «μπαλώσει» με «αντίδωρα», όπως άλλωστε χαρακτήρισε και η υπ. Πολιτισμού, Λ. Μενδώνη, την ψηφιακή κάρτα. 

Το «αντίδωρο» αυτό, θα είναι διαθέσιμο εντός του Ιουλίου, πριν το τρίτο δεκαήερο για τους γεννηθέντες από το 1996 έως το 2003. Συγκεκριμένα, οι δικαιούχοι θα πρέπει να μπουν στην ειδική πλατφόρμα του gov.gr, με την διαδικασία να ολοκληρώνεται μια μέρα μετά την συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων. 

Ταυτόχρονα, εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να ανακοινωθούν αναλυτικά τα προνόμια των πλήρως εμβολιασμένων για την ψυχαγωγία και τις μετακινήσεις

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση παραδέχεται πλέον τους αργούς ρυθμούς με τους οποίους κινείται το εμβολιαστικό πρόγραμμα τόσο στις μεγαλύτερες ηλικίες όσο και στους νέους και με αυτόν τον τρόπο και την αποτυχία της να προσεγγίσει και να πείσει όσους παραμένουν δύσπιστοι ότι είναι αναγκαίο να πάνε να εμβολιαστούν.

Τα «προνόμια» στους πλήρως εμβολιασμένους είχε προαναγγείλει ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης κατά τις δηλώσεις του στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αναφέροντας «Λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα», προσθέτοντας ότι «πρέπει να σκεφτούμε πιο έξυπνα, πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα» την απόφαση να εμβολιαστούν.

Αλ. Τσίπρας: Εξευτελιστικό και ενδεικτικό του τρόπου που σκέφτεται ο πρωθυπουργός

Με ένα λιτό σχόλιο στο Twitter σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τους νέους 18-25 ετών και ειδικά για το σημείο με την προπληρωμένη κάρτα των 150 ευρώ, ως κίνητο εμβολιασμού.

«Η σύνδεση του εμβολίου με το χαρτζιλίκι των #150ευρω, πέρα από εξευτελιστική για τη νέα γενιά που μέχρι σήμερα ο κ. Μητσοτάκης έχει στοχοποιήσει, είναι και ενδεικτική του τρόπου που σκέφτεται: Τα πάντα αγοράζονται», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στο tweet του.

Συμπλήρωσε τέλος, πως «η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής» και «δεν εξαργυρώνεται».