Χωρίς καμία διασφάλιση οι νέες επικουρικές συντάξεις

Το ΤΕΚΑ θα κάνει... outsourcing σε ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων. Επίθεση Χατζηδάκη στον ΣΥΡΙΖΑ, που θέλει... χαμηλές συντάξεις

2

Όσο περισσότερο ανοίγει τα χαρτιά του το υπουργείο Εργασίας τόσο επιβεβαιώνεται το σχέδιο ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, αλλά και το πόσο εύθραυστο, ευάλωτο και χωρίς καμία διασφάλιση για τις μελλοντικές συντάξεις είναι το νέο (ιδιωτικό) επικουρικό ταμείο. Χθες το υπουργείο Εργασίας, επιχειρηματολογώντας για την ίδρυση του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), σημείωσε ότι πρόκειται περί “ενός νέου δημοσίου φορέα, ενός νέου ταμείου”, προσθέτοντας ότι “θα διοικείται από πιστοποιημένους επαγγελματίες” και αποκρύπτοντας ότι η τόσο η σύστασή του όσο και η ανάθεση και η λειτουργία του θα είναι εκτός e-ΕΦΚΑ.

Ωστόσο, το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και του υπουργείου παραμένει ότι με το νέο ασφαλιστικό σύστημα η μέση αύξηση της νέας επικουρικής μετά από 40 χρόνια και με βάση το καλύτερο σενάριο θα είναι αυξημένη σε σχέση με τη σημερινή επικουρική και με βάση έναν μέσο μισθό (1.200 ευρώ) 80 με 100 ευρώ. Και εδώ ο Κ. Χαζτηδάκης δεν χάνει την ευκαιρία να επιτεθεί στο ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος “με τη στάση του αρνείται να δοθεί στους νέους η ευκαιρία για αυξημένες συντάξεις και μάλιστα από 43% έως 68%”…

Μικρότερες επικουρικές

Κι αν τα πράγματα δεν πάνε καλά τα επόμενα 20, 40 ή 50 χρόνια και έχουμε έναν νέο κύκλο κρίσης που θα πλήξει τα χρηματιστήρια και τις αγορές των αμοιβαίων (εκεί δηλαδή που θα τοποθετεί και θα τζογάρει μέσω outsourcing), είναι διασφαλισμένο τουλάχιστον το κεφάλαιο των εισφορών; “Κανείς δεν θα πάρει επικουρική σύνταξη χαμηλότερη από αυτή που αντιστοιχεί στις εισφορές που κατέβαλε” διατείνεται ο Κ. Χατζηδάκης. Η πραγματικότητα όμως, με βάση και την εμπειρία των προηγούμενων οικονομικών κρίσεων, είναι εντελώς διαφορετική.

“Αυτό δεν ισχύει” σημειώνουν γνώστες του ασφαλιστικού απαντώντας στον υπουργό, προσθέτοντας ότι “η διασφάλιση των εισφορών, δηλαδή του κεφαλαίου, σημαίνει μειωμένη επικουρική σύνταξη»!

Κι αυτό καθώς «η έστω και τιμαριθμοποιημένη επιστροφή εισφορών δεν έχει καμία σχέση με την επικουρική σύνταξη του διανεμητικού συστήματος. Το ποσό της επιστροφής θα εξαρτάται από το προσδόκιμο ζωής και μια σειρά από άλλους δημογραφικούς παράγοντες (π.χ. «ρήτρα θανάτου»), που αποκρύπτει η κυβέρνηση».

Όπως σημειώνουν ακόμα, “στη χρηματιστηριακή κρίση του 2008 τα αντίστοιχα ταμεία στις ΗΠΑ (που αποτελεί χώρα πρότυπο στη διαφάνεια και εποπτεία αντίστοιχων ταμείων) έχασαν τεράστια ποσά (π.χ. AIG), που άλλα κλήθηκε να τα καλύψει ο Αμερικανός φορολογούμενος και άλλα οι ίδιοι οι συνταξιούχοι διά περικοπών των παροχών τους”…

Εισφορές και συντάξεις στον τζόγο

Όπως ανέφερε και χθες η Η ΑΥΓΗ, με το νέο ταμείο, ο e-ΕΦΚΑ θα διαχειρίζεται τις ζημιές, το ΤΕΚΑ θα τζογάρει τα χρήματα των ασφαλισμένων σε τοποθετήσεις μεσαίου, χαμηλού ή υψηλού ρίσκου (σε συνεργασία με τους “πιστοποιημένους επαγγελματίες” της αγοράς) σε ομόλογα, μετοχές και αλλά αμφιβόλου απόδοσης προϊόντα, ενώ υπεύθυνος για τις επενδύσεις θα είναι ο ίδιος ο ασφαλισμένος!

“Δεν τίθεται κανένα θέμα ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης” διαβεβαιώνει ο Κ. Χατζηδάκης, προσθέτοντας ότι το Δ.Σ. του νέου ταμείου και ο διευθύνων σύμβουλός του θα διορίζονται από τον υπουργό Εργασίας και το ΤΕΚΑ θα υπόκειται σε ισχυρή κρατική εποπτεία, θα στελεχωθεί κατάλληλα και θα έχει τη δυνατότητα να κάνει outsourcing μέρος της δραστηριότητάς του κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ «θα μπορεί να συμβληθεί με εγνωσμένου κύρους ιδιωτικούς φορείς διαχείρισης κεφαλαίων».