«Όχι» λέει η UEFA στα χρώματα ΛΟΑΤΚΙ

Ο Τύπος για το όχι της UEFA στη φωταγώγηση του σταδίου Μονάχου

4
Στα χρώματα ΛΟΑΤΚΙ η Allianz Arena του Μονάχου

H UEFA (Ένωση Ευρωπαϊκών Ποδοσφαιρικών Ομοσπονδιών) απέρριψε το αίτημα του δημάρχου Μονάχου να φωτιστεί το στάδιο της σημερινής αναμέτρησης Γερμανίας-Ουγγαρίας στα χρώματα του ουράνιου τόξου σε ένδειξη συμπαράστασης στη κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν η διαμαρτυρία για νόμο στην Ουγγαρία, ο οποίος απαγορεύει την, όπως χαρακτηρίζεται “διαφήμιση υπέρ της ομοφυλοφιλίας”, ανοίγοντας το δρόμο για την απαγόρευση βιβλίων και ταινιών.

Σχεδόν όλες οι γερμανικές εφημερίδες αναφέρονται σήμερα στην αμφιλεγόμενη απόφαση της UEFA. Ενδεικτικό το σχόλιο της Die Welt με τίτλο «Φίμωτρο»: «Η απόφαση της UEFA δεν εκπλήσσει, μιας και είναι μεγάλη η ανησυχία των αρμοδίων μήπως ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μετατραπούν σε τόπο πολιτικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων, όπως βιώσαμε μετά το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στις ΗΠΑ. Η UEFA εμμένει στην ουδετερότητα του αθλητισμού, αποκλείοντας ακόμα και τις πιο απλές μορφές εκδήλωσης αλληλεγγύης».

Από τη πλευρά της η Bild σχολιάζει ότι «η UEFA δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις διαφημίσεις μέσα στο στάδιο της Qatar Airways και της Gazprom, οι οποίες χρηματοδοτούν καθεστώτα στο Κατάρ και τη Ρωσία που καταπιέζουν δια νόμου ομοφυλόφιλους. Η απόφαση της UEFA ενισχύει χώρες, οι οποίες καταδιώκουν ομοφυλόφιλους. Το ζητούμενο είναι αν εμείς τολμούμε να υπερασπιστούμε τις αξίες μας, αλλά και ποιο μήνυμα στέλνουμε σε όσους καταδιώκονται, βασανίζονται και θανατώνονται σε χώρες όπως το Ιράν. Ο δήμαρχος Μονάχου θα έπρεπε να αγνοήσει την απαγόρευση της UEFA και να κάνει το σωστό φωτίζοντας το στάδιο στα χρώματα του ουράνιου τόξου».