Αλέκος Γούλας: η ελάχιστη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ διογκώνει τις ανισότητες

Συνέντευξη του Α. Γούλα, Ανεξάρτητου Δημοτικού Συμβούλου και Πρόεδρου της Ένωσης Γονέων ΝΦ-ΝΧ στον εκδότη της Αναζήτησης Κ. Κακάτσο για την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τις νέες ρυθμίσεις.

38

Αναζήτηση:Λίγες μέρες πριν από τις Πανελλαδικές εξετάσεις και υπάρχουν πολλά δημοσιεύματα που μιλούν για πολλούς μαθητές εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Τι ενημέρωση έχετε εσείς;

Α. Γούλας:Tουλάχιστον  25.000 μαθητές θα βρεθούν εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης μετά την απόφαση της Υπουργού Παιδείας Ν. Κεραμέως να δημιουργήσει και να  καθιερώσει   Ελάχιστη Βάση  Εισαγωγής (Ε.Β.Ε.) Και δεν πρόκειται μόνο για μαθητές με πολύ χαμηλές επιδόσεις αλλά σε πολλές περιπτώσεις εκτός νυμφώνος θα μείνουν  παιδιά με υψηλή βαθμολογία. Είναι όμως πλέον ξεκάθαρο ότι η Ε.Β.Ε. αποτελεί μια άσκηση διόγκωσης των κοινωνικών και εκπαιδευτικών ανισοτήτων, διότι οι «κομμένοι» μαθητές προέρχονται κατά κύριο λόγο από τις τάξεις των οικογενειών των εργαζόμενων, των ανέργων, των αγροτών, των μη προνομιούχων.Οι χαμηλές βαθμολογίες, οφείλονται και στον παρανοϊκό – σε ορισμένες περιπτώσεις – βαθμό δυσκολίας των θεμάτων και όχι στην «ανεπάρκεια» των παιδιών, όπως έντεχνα διαρρέουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας.

Αναζήτηση:Μα η  κ. Κεραμέως ανακοίνωσε ότι για να στηρίξει τα πανεπιστημιακά ιδρύματα στις ακριτικές περιοχές, αυξάνει τους εισακτέους σε Θράκη, Αιγαίο, Δυτική Μακεδονία

 Α. Γούλας:Είναι μια εντελώς υποκριτική δήλωση. Τα πανεπιστήμια αυτά είναι τελευταία στις προτιμήσεις των υποψηφίων, όχι λόγω του επιπέδου σπουδών τους, αλλά λόγω της απόστασης από τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι πηγαίνουν εκεί απόφοιτοι με χαμηλότερες βαθμολογίες ως επί το πλείστον. Αυτοί δηλαδή που θα αποκλειστούν λόγω της Ε.Β.Ε.! Επομένως η αύξηση των προσφερόμενων θέσεων είναι χωρίς αντίκρισμα αφού θα παραμείνουν κενές!

Αναζήτηση:Η κυβέρνηση της ΝΔ από την αρχή της θητείας της είχε δηλώσει πως θα επαναφέρει τη«βάση του 10»με πρόσχημα τη βελτίωση της ποιότητας των σπουδών στα ελληνικά Πανεπιστήμια. Ωστόσο, με τον Νόμο 4777/2021, η Κυβέρνηση της ΝΔ και η κ. Κεραμέως νομοθέτησαν κάτι διαφορετικό.

Α. Γούλας:Όχι μόνο κάτι διαφορετικό αλλά και περισσότερο «εχθρικό» απέναντι στους μαθητές που σε λίγο θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στα Ελληνικά Πανεπιστήμια: Η «Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής» (Ε.Β.Ε.) δεν είναι η τυπική βάση του 10, αλλά ένα «δυναμικό» φίλτρο αποκλεισμού που θα καθορίζεται από τονΜέσο Όρο (Μ.Ο.)  των επιδόσεων όλων των υποψηφίων κάθε Επιστημονικού Πεδίου (ΕΠ) και στη συνέχειακάθε πανεπιστημιακό τμήμα θα ορίζει συντελεστή μεταξύ 0,8 και 1,2  ώστε να προκύψει η Ε.Β.Ε. Αν ο Μ.Ο. είναι 12 και ο συντελεστής σε ένα τμήμα 1,2 τότε υποψήφιος με μικρότερο βαθμό του 14,4 τίθεται εκτός πανεπιστημιακής εκπαίδευσης.

Αναζήτηση:Προφανώς αυτές οι ρυθμίσεις δεν ισχύουν για τα κολέγια που πρόσφατα μάλιστα αναβαθμίστηκαν.

Α. Γούλας:Δυστυχώς στο βάθος της ρύθμισης  Κεραμέως  δεν υπάρχει κάτι άλλο παρά η «γενναιόδωρη» προσφορά έτοιμης πελατείας στα αμφίβολης και ελεγχόμενης ποιότητας ιδιωτικά κολέγια. Οι 25.000 περίπου υποψήφιοι, που θα αποκλεισθούν από τα Ελληνικά ΑΕΙ, θυσιάζονται από την Κυβέρνηση με σκοπό να εξυπηρετηθούν συμφέροντα εντελώς ξένα προς την Παιδεία και την αγωνία χιλιάδων οικογενειών να μορφωθούν τα παιδιά τους. Εκεί δεν υπάρχει Ε.Β.Ε. και τα  προσόντα των αποφοίτων τους θα εξισώνονται με αυτά των αποφοίτων ελληνικών πανεπιστημίων .

Αναζήτηση:Και τι θα προτείνατε ως γονείς και άνθρωποι που ασχολούνται με τα εκπαιδευτικά θέματα  να γίνει, έστω και την ύστατη στιγμή;

Α. Γούλας:Την κατάργηση της Ε.Β.Ε.και την έναρξη ενός πανεθνικού εκπαιδευτικού διαλόγου για το σύστημα πρόσβασης στα ΑΕΙ.Οι φετινοί  υποψήφιοι έχουν να αντιμετωπίσουν επιπλέον το άγχος και τις επιπτώσεις της πανδημίας και της τηλεκπαίδευσης