Δεν έβλεπα τι τραβούσα από τα δάκρυα.

19

Η Angélique Kourounis, Γαλλίδα Ελληνικής καταγωγής, είναι μια διάσημη σκηνοθέτης που καταπιάνεται με δύσκολα και ευαίσθητα  θέματα όπως το trafficking των γυναικών, η ραδιενέργεια κ.α. που κατέγραψε με τον φακό της το μοναδικό ιστορικό ντοκουμέντο της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Η ταινία έχει τίτλο  Χρυσή Αυγή Υπόθεση όλων μας “και είναι η συνέχεια της πρώτης ταινίας, “Χρυσή Αυγή  Προσωπική Υπόθεση”.

Η ίδια θεωρεί την δίκη αυτή ως την πιο σημαντική που έγινε ανά την Ευρώπη και τον κόσμο αφού έγινε σε περίοδο ειρήνης και δικάζει ένα νόμιμα εκλεγμένο κόμμα σε αντίθεση με άλλες μεγάλες δίκες που ακολούθησαν ένα πόλεμο με νικητές και ηττημένους. 

Ως τέτοια είναι μοναδική, εξ’ ου και το ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για την ταινία από τα διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου όπως το φεστιβάλ των Πέντε Ηπείρων στην Βενεζουέλα όπου κατέκτησε το πρώτο βραβείο, το Φεστιβάλ Γυναικών στο Λος Αντζελες και προβλήθηκε σε πολλές χώρες. 

Και στην πρώτη αλλά και στην δεύτερη ταινία οι απειλές, το ξύλο, οι εκφοβισμοί, οι κλοπές φωτογραφικών μηχανών και υλικού δεν εμπόδισαν την ίδια αλλά και τους συνεργάτες της να τις ολοκληρώσουν και να αποδώσουν τα γεγονότα ρεαλιστικά. Ο στόχος της πρώτης ταινίας ήταν να αποτυπώσει τα χαρακτηριστικά του μορφώματος της Χρυσής Αυγής και την δράση της. Ο στόχος της νέας ταινίας ήταν να αποτυπώσει με σεβασμό, μέσα από μια δύσκολη συνέντευξη, την τραγική προσωπικότητα της Μάγδας Φύσσα και να αναδείξει την σεμνότητα και την μαχητικότητα που την διέπει αλλά και να καταγράψει την συγκλονιστική στιγμή της απόφασης του Εφετείου στις 07 Οκτωβρίου 2020.

Η ταινία είναι μεταγλωτισμένη σε τρεις ακόμη γλώσσες, Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά και θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα στις 30/06/21 στην Θεσσαλονίκη.

Άξιο απορίας είναι γιατί καμμία μεγάλη κινηματογραφική αίθουσα στην Ελλάδα, πλην ειδικών προβολών, δεν έπαιξε ούτε το πρώτο ντοκυμαντέρ της αλλά και μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί διανομέας και για το δεύτερο. 

Η σκηνοθέτης εξομολογείται..Και εγώ φοβάμαι. Έχω και εγώ τρία αγόρια. Όμως την στιγμή της απόφασης δεν έβλεπα τι τραβούσα από τα δάκρυα της δικαίωσης.

Η ταινία ανήκει στον κόσμο, λέει η ίδια. Ανήκει σε όσους δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν την δίκη. 

Αποσπάσματα από την συνέντευξη που έδωσε η σκηνοθέτης στην Ναταλί Χατζηαντωνίου στις 09/06/21, στον Ρ/Σ Στο Κόκκινο 105,5.

 

<