Γάζα: Συνεχές το τραύμα μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών

Σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα εργάστηκαν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες και κατά διαστήματα δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν κάποιες τακτικές υπηρεσίες.

11
Στο διάστημα μεταξύ 10 και 21 Μαΐου, ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις και βομβαρδισμοί σκότωσαν περισσότερους από 250 ανθρώπους και άφησαν πάνω 2.000 τραυματίες στον παράκτιο θύλακα της Λωρίδας της Γάζας.

Σε διάστημα μόλις 11 ημερών, πολλοί κάτοικοι είδαν τα σπίτια τους και τα υπάρχοντά τους να καταστρέφονται και υπέστησαν μακροχρόνιες σωματικές και ψυχικές βλάβες. Στο Ισραήλ, ρουκέτες και άλλα βλήματα που εκτοξεύτηκαν από τη Γάζα σκότωσαν 13 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ένα παιδί και ένας έφηβος και άφησαν περίπου 700 τραυματίες.

Δρόμοι, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, υγειονομικές και εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις- πολλές από τις οποίες είχαν ήδη πληγεί από προηγούμενες ισραηλινές επιθέσεις – υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν. Οι μισές από τις γραμμές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γάζα δεν λειτουργούν πλέον και περισσότερες από δώδεκα ιατρικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένου του κεντρικού εργαστηρίου διαγνωστικών τεστ για COVID-19, καταστράφηκαν.

Τραύματα που αλλάζουν τη ζωή

«Ήταν η πρώτη μέρα του Eid», θυμάται o Hani, 26 ετών, ο οποίος επέστρεφε στο σπίτι μετά από ψώνια για τις γιορτές στο τέλος του Ραμαζανιού. «Ήμουν έτοιμος να ανοίξω την πόρτα του σπιτιού μου όταν ένας πύραυλος χτύπησε ένα κτίριο κοντά». Ο Hani και ένας γείτονας τραυματίστηκαν σοβαρά κατά τον βομβαρδισμό, ενώ δύο άλλοι γείτονες σκοτώθηκαν.

Με τα οστά του ποδιού του να συνθλίβονται από τα συντρίμμια, ο Χάνι δεν μπορούσε να μετακινηθεί, οπότε κάλυψε το κεφάλι του και περίμενε να τελειώσει ο βομβαρδισμός. Μέτρησε τέσσερα ξεχωριστά χτυπήματα πριν σταματήσει ο βομβαρδισμός και φτάσει στο σημείο ιατρικό προσωπικό για να τον μεταφέρει στο νοσοκομείο. Δέκα ημέρες μετά το περιστατικό, δεν μπορεί να δεχτεί τις αλλαγές που έχει προκαλέσει στη ζωή του αυτός ο τραυματισμός. Ο Χάνι θα χρειαστεί πολλές επεμβάσεις για να μπορέσει να περπατήσει ξανά.

«Αυτή η πρόσφατη έξαρση βίας έχει δημιουργήσει μια τεράστια ομάδα νέων ασθενών που θα αντιμετωπίσουν αναπηρίες και πολλαπλά χειρουργεία τους επόμενους μήνες ακόμη και χρόνια», λέει η Helen Ottens-Patterson, επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα.

Οι Παλαιστίνιοι στερούνται ιατρικής περίθαλψης

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, πολλοί άνθρωποι στη Γάζα δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη, καθώς τα αποθέματα φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών ήταν πολύ λίγα.

Ο Mohammed, 31 ετών, επέστρεψε στο νοσοκομείο λόγω αυτών των ελλείψεων. Χτυπήθηκε στο πόδι κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων το 2018. Έχει υποβληθεί σε πάνω από 30 χειρουργικές επεμβάσεις εδώ και τρία χρόνια. Τον Μάιο, ολοκλήρωσε τη θεραπεία για λοίμωξη των οστών και πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Αλλά τότε άρχισε η επίθεση. «Το φαρμακείο αύξησε τις τιμές του όταν άρχισε ο βομβαρδισμός, οπότε δεν μπορούσα πλέον να ανταπεξέλθω οικονομικά», λέει. Τώρα οι πληγές του έχουν μολυνθεί ξανά σοβαρά κι επέστρεψε στο νοσοκομείο. Μιλώντας για τον πιο πρόσφατο βομβαρδισμό του Ισραήλ, λέει,: «Ήταν 11 ημέρες σφαγής. Αυτό ήταν».

Ορισμένες ιατρικές προμήθειες είχαν εξαντληθεί εντελώς. Το σημείο εισόδου του Erez από το Ισραήλ στη Γάζα παρέμεινε κλειστό για 10 συνεχόμενες ημέρες, οπότε δεν υπήρχε ευκαιρία να αναπληρωθούν ιατρικά αποθέματα σε κέντρα θεραπείας των τραυματιών. Επιπρόσθετες ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που έφεραν ιατρικές προμήθειες, όπως σακούλες/φιάλες αίματος για νοσοκομεία, μπόρεσαν τελικά να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας στις 24 Μαΐου. Ωστόσο, η είσοδος ιατρικών ομάδων και προμηθειών παραμένει μια πρόκληση στη Γάζα, όπου βασικά είδη, ορισμένα φάρμακα και υπηρεσίες, όπως η ηλεκτρική ενέργεια και τα καύσιμα βρίσκονταν ήδη σε έλλειψη πριν τις πρόσφατες επιθέσεις.

Αναβάθμιση της ιατρικής ανταπόκρισης/ Κλιμάκωση των ιατρικών δράσεων

«Η Γάζα βρίσκεται σε συνεχή κατάσταση ανθρωπιστικής κρίσης λόγω του μακροχρόνιου αποκλεισμού και η κλιμάκωση της βίας τις τελευταίες εβδομάδες έχει επιδεινώσει μια ήδη καταστροφική κατάσταση», λέει ο Ottens-Patterson. «Έγινε εκεχειρία την περασμένη εβδομάδα, αλλά ανησυχούμε πολύ για το πώς οι άνθρωποι θα ξαναχτίσουν αυτό που έχει καταστραφεί».

Σε όλη τη διάρκεια της επίθεσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γάζα εργάστηκαν σε πολύ επικίνδυνες συνθήκες και κατά διαστήματα δεν μπόρεσαν να εκτελέσουν κάποιες τακτικές υπηρεσίες. Μία κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην πόλη της Γάζας υπέστη ζημιές από αεροπορικές επιθέσεις και τέθηκε εκτός λειτουργίας για λίγες μέρες, αλλά τα εξωτερικά ιατρεία στην κλινική λειτούργησαν στις 20 Μαΐου. Από τότε που σταμάτησε ο βομβαρδισμός, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν αυξήσει όλες τις τακτικές δραστηριότητές τους.

Το νοσοκομείο Al-Awda, όπου οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα λειτουργούν χειρουργική μονάδα, υπέστη ζημιές μετά από τρεις αεροπορικές επιδρομές, οι οποίες κατέστρεψαν τρία κοντινά κτίρια στην περιοχή Jabalia της Γάζας. Το τεχνικό γραφείο/γραφείο με τις υλικοτεχνικές υποδομές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο νοσοκομείο υπέστη ζημιά, όπως και τα παράθυρα και άλλες υποδομές στους θαλάμους του νοσοκομείου.

Κατά τη διάρκεια της επίθεσης, οι ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα εργάστηκαν στην αίθουσα έκτακτης ανάγκης/επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου Al-Awda και στις χειρουργικές αίθουσες, πραγματοποιώντας περισσότερες από 100 επεμβάσεις σε ασθενείς που τραυματίστηκαν από πυραύλους και βομβαρδισμούς. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσέφεραν επίσης ιατρικές προμήθειες στο Υπουργείο Υγείας για την υποστήριξη άλλων εγκαταστάσεων/δομών υγείας που φροντίζουν τραυματίες.

Με το μοναδικό εργαστήριο διαγνωστικών τεστ για COVID-19 της Γάζας να έχει καταστραφεί, η κατάσταση με την πανδημία προκαλεί ανησυχία. «Δεν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της κατάστασης με την COVID-19 καθώς το μόνο εργαστήριο διαγνωστικών τεστ έχει υποστεί ζημιά και ανησυχούμε ότι σύντομα μπορεί να υπάρξει μια νέα αύξηση των περιστατικών COVID-19 στη Γάζα», λέει η επικεφαλής της ιατρικής ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Tatiana Chiarella. Για να αποφευχθεί η εξάπλωση του ιού, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν διανείμει μάσκες και απολυμαντικά χεριών σε άτομα που εκτοπίστηκαν από τον βομβαρδισμό και στεγάζονται σε σχολεία.

«Είμαι μόλις 23 ετών», λέει ένας άλλος ασθενής που ονομάζεται Mohammed, του οποίου το χέρι και το πόδι κομματιάστηκαν από βόμβα, την ώρα που επέστρεφε από το αγρόκτημά του. «Θα ήθελα να κάνω σκέψεις για ένα λαμπρό μέλλον, αλλά το μόνο που μπορώ να σκεφτώ είναι ο πόλεμος».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη

Στη Γάζα: Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα παρέχουν χειρουργική και μετεγχειρητική φροντίδα σε εγκαυματίες και ασθενείς τραύματος στη Γάζα για σχεδόν 15 χρόνια. Το 2018, άρχισαν να προσφέρουν επανορθωτική και ορθοπεδική χειρουργική, αλλαγές επιδέσμων, φυσιοθεραπεία, εκπαίδευση υγείας και ψυχοκοινωνική υποστήριξη σε χιλιάδες κατοίκους της Γάζας που είχαν τραυματιστεί στις διαμαρτυρίες στη «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής». Πολλοί έχουν πολύπλοκα και σοβαρά τραύματα που απαιτούν επανειλημμένες χειρουργικές επεμβάσεις, θεραπεία για λοιμώξεις, συστηματική παρακολούθηση και αποκατάσταση. Το πρόγραμμα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα είναι άκρως σημαντικό, δεδομένου ότι το τοπικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης της Γάζας πιέζεται υπερβολικά, υποχρηματοδοτείται και πλήττεται βαθιά από έναν αποκλεισμό που υπάρχει εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία.

Στη Δυτική Όχθη: Η κατοχή και η βία εξακολουθούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχική υγεία των Παλαιστινίων. Οι ομάδες μας προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη σε Χεβρώνα, Ναμπλούς και Κουαλκίλια, προσαρμόζοντας τις δραστηριότητές τους ώστε να ανταποκρίνονται σε ανάγκες που σχετίζονται με την COVID-19, με συμβουλευτική μέσω τηλεφώνου που αντικαθιστά προσωρινά τις προσωπικές συνεδρίες υποστήριξης. Στα τέλη του 2020, ξεκινήσαμε επίσης να λειτουργούμε κινητές κλινικές για να παρέχουμε υγειονομική περίθαλψη σε απομακρυσμένες κοινότητες στα νότια της Χεβρώνας.