Κανονιές… ενάντια στα κανόνια ήχου στον Έβρο

3
 Κανονιές... ενάντια στα κανόνια ήχου στον Έβρο
Κανονακι ήχου (LRAD) στα σύνορα με την Τουρκία στον Εβρο AP Photo/Giannis Papanikos

Στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής έχει τεθεί η Ελλάδα με βάση δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι χρησιμοποιεί κανόνια ήχου ως αποτρεπτικό μέσο κατά των μεταναστών στα σύνορα με την Τουρκία. Αποστάσεις πήρε η Κομισιόν, τονίζοντας πάντως ότι «ο τρόπος φύλαξης των συνόρων κάθε χώρας είναι αρμοδιότητα της χώρας».

Ωστόσο, επιφυλάχθηκε να απαντήσει αν το μέσο αυτό εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών νόμων όταν θα λάβει τις απαραίτητες εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές.

Τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι οι ελληνικές Αρχές έχουν εγκαταστήσει στα σύνορα Τουρκίας και Ελλάδας κανόνια ήχου, τα οποία χρησιμοποιούν υψηλούς θορύβους για να τραυματίσουν ανθρώπους (ο ήχος τους φέρεται να μοιάζει με τον θόρυβο που παράγει ένας κινητήρας τζετ), προκειμένου να εμποδίσουν την είσοδο μεταναστών στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Brussels Times, αρκετοί πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του ομοσπονδιακού υφυπουργού Ασύλου και Μετανάστευσης του Βελγίου, Σάμι Μάχντι, έχουν επικρίνει τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας από την Ελλάδα κατά της άφιξης των μεταναστών και ζήτησαν τόσο από τη χώρα όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσουν μιαν εξήγηση.

Είμαστε αδύναμοι απέναντι στον ισχυρό (Πούτιν, Ερντογάν, Κίνα) και ισχυροί έναντι του αδύναμου. Αυτή είναι η “σκληρή μας δύναμη”; Είναι αυτή η γεωπολιτική αναβίωση της Ευρώπης; Ένα “κανόνι ήχου” για να πνίξει τις κραυγές των απελπισμένων προσφύγων… και νόμιζα ότι η Ευρώπη ήταν ο πρωταθλητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε στην ανάρτησή του.

Μαρία Ψαρά