Η ΝΔ ψήφισε μόνη της τις αλλαγές στις κάλπες για δήμους – περιφέρειες

2

Μόνο η ΝΔ ψήφισε το νομοσχέδιο του υπ. Εσωτερικών για το εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση: Με υπογραφή Βορίδη και Πέτσα, καταργείται η απλή αναλογική, εκλέγεται δήμαρχος όποιος πάρει 43% την πρώτη Κυριακή παίρνοντας το 60% (!) των εδρών, μπαίνει όριο εισόδου 3%, ενώ τα τοπικά συμβούλια «δένονται» στο άρμα του εκάστοτε δημάρχου – Η κυβέρνηση υπονομεύει τους δημοκρατικούς θεσμούς για να παρατείνει το χρόνο ζωής της, οι δήμοι χρειάζονται πόρους και αρμοδιότητες, όχι εκλογομαγειρέματα, τονίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Μόνο από την ΝΔ ψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Μάκη Βορίδη που καταργεί την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά εμφανίστηκε αδιάλλακτη παρά το σφοδρό σφυροκόπημα από σύσσωμη την αντιπολίτευση, αποδεικνύοντας τη δυσανεξία της στις δημοκρατικές διαδικασίες και τις αναγκαίες συγκλίσεις.

Αυξημένη πλειοψηφία εξασφάλισε η τροπολογία που απαγορεύει στους καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής να κατέχουν επιτελικές θέσεις σε κόμματα, καθώς υπερψήφισαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση ενώ καταψήφισαν ΚΚΕ και ΜέΡΑ25.

Το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε μόνο από την ΝΔ επαναφέρει την 5ετή θητεία δημάρχων και περιφερειαρχών, που θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο αν συγκεντρώσουν ποσοστό άνω του 43% συν μία ψήφο, παίρνοντας μάλιστα τα 3/5 των μελών του κάθε συμβουλίου. Παράλληλα θέτει το 3% ως όριο εισόδου σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, μειώνεται ο αριθμός των συμβούλων, ενώ τα τοπικά συμβούλια «προσδενονται» στο άρμα του κάθε δημάρχου, καθώς καταργείται η ξεχωριστή κάλπη. Για «εκλογομαγειρέματα» και χτύπημα στην πολυφωνία κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.

Οι τελευταίες αλλαγές Πέτσα στο ν/σ για τις εκλογές στους ΟΤΑ: Μικρότερη η μείωση των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων

«Ακραία καλπονοθευτική επιλογή»

Νωρίτερα σήμερα, Τετάρτη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Γ. Ραγκούσης, επισήμανε προς τον υπ. Εσωτερικών, ασκώντας σκληρή κριτική στο νομοσχέδιο «Στην εκλογή Δημάρχου ή Περιφερειάρχη δεν καταργείτε την απλή αναλογική με το 43% που καθιερώνετε. Το 50%+ 1 καταργείτε. Καταργείτε τη δύναμη και την εξουσία της πλειοψηφίας και των πολλών του 50% + 1 και τη μεταβιβάζετε στη μειοψηφία και στους λίγους του 43%». Ενάντια στο ξήλωμα της απλής αναλογικής, αλλά και πολλές άλλες προβλέψεις του νομοσχεδίου τοποθετήθηκαν όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ  που πήραν τον λόγο.

ΣΥΡΙΖΑ: Δημοκρατία και κυβερνησιμότητα δεν μπορούν να λειτουργούν αντιπαραθετικά στην Αυτοδιοίκηση

Το νομοσχέδιο Βορίδη – Πέτσα που θέτει τέλος στην απλή αναλογική και την πολυφωνία, βρέθηκε στο στόχαστρο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με τον εισηγητή στην Ολομέλεια Μιλτ. Χατζηγιαννάκη να τονίζει πως στο όνομα δήθεν της κυβερνησιμότητας των οργάνων της Αυτοδιοίκησης, η ΝΔ διαγράφει τις θεσμικές εγγυήσεις που αποτρέπουν την «παντοδυναμία» της πλειοψηφίας, διαγράφει την πολυφωνία με το όριο του 3%, και, κυρίως, διαγράφει τη συνεργασία και τη συναπόφαση, καταργώντας την ξεχωριστή κάλπη για τις κοινότητες. Τόνισ δε ότι «από αύριο κιόλας, ανοίγουμε ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία μία ευρεία συζήτηση με τους προοδευτικούς ανθρώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με τους δημοκρατικούς πολίτες σε ολόκληρη τη χώρα, προκειμένου να πετύχουμε την Αυτοδιοίκηση που θέλουμε, την Αυτοδιοίκηση που όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει τη στιγμή που εμείς γυρνάμε σε παλιά αποτυχημένα μοντέλα».